torstai 28. heinäkuuta 2022

Kallion istutusalueen laajennus

 Eilen välähti mieleen ainakin omasta mielestä hyvä idea ja keksin laajentaa jo aloitettua kallion kivillä reunustettua penkkiä. Kun kerran multaläjää olisi kutistettava niin mikäs sen kätevämpää kuin jatkaa jo tekeillä olevaa istutusaluetta joka on lapionheiton mitan päässä. Joten aloin heti toimeen. Tuli lapioitua eilen taas kolmisen tuntia kun lasketaan mukaan talon viereen tehty kaivanto vesijohtoputken sisäänviennin paikalle.

Multatilaa olin alunperin kaavaillut hortenian ja alppiruusun mahtuvaksi. Kerran jo asetellut kivet piti siirtää syrjään. 

Illan puuhailun päätteeksi istutusalue alkoi jo näyttää valmiilta. Kivet on ihan vaan aseteltu päällekkäin multatilaa vasten nojaamaan ja uskon tai ainakin toivon niiden noin kestävän kunhan kukaan ei kuvittele noiden päällä kuljettavan.

Reilu metrin koukkaus tuota multatilaa tuli lisää. Kuvan vasemmassa alanurkassa näkyy vuonna 2018 istutetun riippapihlajan runkoa jota en ainakaan toistaiseksi lähtenyt siirtämään vaan jätin entiselle tasolleen ja istutusalue kiertää nyt sen takana.  Juurakossa voisi olla melkoinen kaivaminen ja puu kärsiä.

Pitihän tuohon istutettavatkin keksiä. Tuumailun jälkeen päätin siirtää rhodoja tuohon. Paikan saivat tarjolla olleista vaihtoehdoista vasemmalle lähimmäs naapurin rajaa alppiruusu Royal Butterfly (odotuskorkeus 180-200cm) joka ei oikein ole entisellä paikallaan viihtynyt. Kevätatsalea (50-100cm) siirtyi Royal Butterfly:n ja kuutamohortensian väliin. Näiden kahden paikkaa oli joka tapauksessa muutettava kun ”puutarhapolkuni” reitti kulkisi nykyään luontevimmin näiden vanhan sijainnin päältä. Alppiruusu Helsingin Yliopiston ja Royal Biutterfly:n väliin taas päätyi atsalea Double Pink (120-180cm).

Ja peruste valita muutama korkeampi laji tuohon on tietenkin näkymien peittäminen naapurin suuntaan. Kevätatsalea saattaa jäädä tulevaisuudessa kuutamohortensian taakse piiloon kun hortensia kasvaa myös varsin kookkaaksi jopa 250cm korkeaksi. Ja takana edelleen myös se riippapihlaja jonka toivon toki kasvavan sateenvarjomaisesti latvukseltaan leveäksi. Toisaalta hortensia ja pihlajakin puhkeaa lehteen melko myöhään ja atsalean koristearvo perustuu aikaiseen kukintaan joten voi tuo toimiakin. Istutusaluetta on ajatus katsoa vähän molemmista suunnista sekä kallion puolelta että takaa kulkevalta puutarhapolulta joten en nyt lähtenyt valtavaa kuutamohortensian juuripaakkua enää uudelleen siirtämään vaikka sitäkin mielessäni hetken pohdin.

Ei tuo läjä ihan hirveän näkyvästi eilisestä projektista kyllä kutistunut joten työ jatkuu :)

Kiviä tuntuu olevan hirveästi ja osa niistä tontilta jo pois kuskattukin mutta ihan tuntuu käyttöäkin olevan. Onneksi osasin vaatia niitä säästettäväksikin koska muut rakentamiseen osalliset olisivat muita mutkitta kuskailleet kaikki kivet vaan pois. Tänään voisi kuskailla tuosta läjästä alapihan takaosaan täyttöä niin saisi kasaa vajenemaan vähän näkyvämmin. 




6 kommenttia:

  1. Viisasta teherä het kunnolla suuri istutusalue. Useemmiten tuloo tehtyä aivan liian piäni. On hyvä ku on multakasa mistä ottaa.

    VastaaPoista
  2. Näinhän se nimenomaan on. Harvoin on liian iso istutusalue ollut ongelmana. Saveakin on melko paljon tuossa läjässä kun olen sitä enemmän alkanut perata. Vähän joutuu jo miettimään mihin sen hyödyntää kun ihan pelkässä savessa ei mikään kasva

    VastaaPoista
  3. Mukavan laajan istutusalueen olet saanut aikaiseksi. Itsellä tuppaa tulemaan liian pieniä ja siten sekavia istutuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kerrankin on suorastaan ongelma mihin tuon ison läjän oikein hävittäisi niin sujuu isomman istutusalueenkin teko helpommin. Keksittävä vielä mitä tuohon isompaan kasan alla olevaan alueeseen istuttaisi.

      Poista
  4. Iso istutusalue kasveineen näyttää aina silmään hyvältä ja antaa mahdollisuuden suurempaan kasvivalikoimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tullut selailtua koristepuiden ja pensaiden valikoimaa jo vaikka istuttamaan en isoimpaan alueeseen tämän kesän puolella pääsekään. Pari vuotta kun istutustila on ollut jo rajallinen uutta hankkia niin tässähän on ihan ihmeissään.

      Poista