torstai 27. lokakuuta 2022

Kivitöitä

 Maanantaina ja tiistaina pääsin viimein puutarhan kimppuun setvimään kaivinkoneen jättämää kasaa. Käsittämätön määrä kiviä tuntuu tontilla riittävän joita sinänsä ihan kelvollisen multaisan maan joukosta olen tähän mennessä jo kunnioitettavan määrän erotellut. Isoimpia kiviä päätin käyttää puutarhapolun reunustamiseen hyödyksi. Se kun tuntui omaan silmään vähän keskeneräiseltä. Olosuhteiden pakosta kalliolle on nyt muotoutunut kivillä reunustettu puutarha. Teema on ainakin selkeä :)

Kuva saunan kulkuväylältä. Vasemmalla uudelleen työstettävä iso kalliopenkki. Oikealle polun reunaan levikepenkkiä reunustamaan syntyi pitkä jono kiviä.

Kuva polun toisesta päästä.

Kuva kesältä ilman kiviä

Kyllähän tuo polku selvästi selkeyttävää reunusta kaipasi joten lisäkivet tulivat kuin tilauksena.

Ja suunnilleen samasta kohdasta kesäkuva vertailuna.

Tuohon polun päälle on vakaa aikomukseni jaksaa kuskailla hiekkaisampaa maata mitä nurmikkoalueella nyt on putkikaivantojen päälle peitoksi leviteltynä. Pintamultaa kun ei mitenkään ollut tähän hätään mahdollista kaivaessa erotella niin lopputulemana on varsin hiekkainen maa kaivantojen kohdalla ja ehkä hippunen multaa seassa. Muita asia ei tunnu haittaavan mutta minä en aio hyväksyä kaiken kaivelun jäljiltä että tilaisuus saada kerrankin riittävä määrä multaa nurmikon pohjaksi hukataan ja tehdään homma vain välttävästi. Tavoitteenani olisi että edes se minimisuositus 15cm multaa jatkossa nurmen alla joka puolella olisi. Kaivantojen kohdalla multa on nyt kuitenkin vaihtunut hiekaksi eikä uutta multaa ihan noin paksulti ole mahdollista alapihalle lisätä ilman että kallistukset alkavat viettää taloa kohti. Tulisi myös järjettömän kalliiksi. Joten ainoa vaihtoehto kunnolliseen uuden nurmikon pohjaan olisi saada ensin hiekkaa kaivantojen kohdalta vähemmäksi ja korvata sitä mullalla. Sitten multalisää voisi riittää 5-10cm kerros tasaisesti joka puolelle. Multaakin olisi ainakin kohtalainen määrä nyt tuohon projektiin kasasta hyödyntää. Saa nähdä ehtiikö talvi kuitenkin ensin. Aika massiivinen tuo(kin) projekti nimittäin on

Yhden sivuprojektin jo tiistaina tein. Jostain syystä olin mennyt hyväksymään etupihan rautatienomenapuulle aivan liian pienen istutuskuopan. Ei tuo nyt kitunut ole mutta uskoisin että kasvu vauhdittuu lisämullan avulla.

Sen verran kovaa hommaa oli kivisen soran lapioiminen että tuon syvempää kuoppaa en jaksanut tehdä. Kuokkakin oli sopivasti kadoksissa joka olisi varmasti puuhaa huomattavasti helpottanut.

Viimeistelyt vielä vähän kesken. Pimeä alkoi yllättää ja oma jaksaminenkin oli aivan lopussa päivän kaivamisen ja maan kärräämisen jälkeen.

Jospa tänään pääsen jatkamaan mullan selvittelyprojektia. Eilinen kului kotoa poissa joten pihalla eivät hommat edenneet. Kelikään ei olisi tosin ulos olisi houkutellut joten ei niin haitannut. Päähäni muodostui myös autolla ajellessa suunnitelmaa tuon ison kallion istutusalueen jaottelusta kolmeen osaan. Yritän saada jonkinlaista kaavakuvaa asiasta tehdyksi jonka avulla saisin talven aikana istutuksetkin suunnitelluksi kevättä varten valmiiksi. 




8 kommenttia:

  1. Kannatti laittaa kivireunukset. Selekeyttää ja sopii hyvin ympäristön muihinki kivitöihin. Ja ohan kivet teillä ilimaasta käyttötavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ilmaiseksi saa materiaalia niin pitäähän tuo yrittää hyödyntää. Eipä kovin kummoisia istutusalueita ilman jotain reunamateriaalia syntyisikään. Multakasoilta vain näyttäisivät. Kalliiksi olisivat tulleet ostomateriaaleilla reunustaa 😬

      Poista
  2. Minustakin kivillä reunustettu polku on hienon näköinen. Polunhan voi ajan kanssa päällystää vaikka oksahakkeella, jos sellaista teidän pihapiirissä syntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että ulkopuolisen silmäänkin kivet istuvat maisemaan. Polku tarvinnee kyllä jatkossa jotain katettakin niin pysyvät jalat siistinä. Ehkäpä hyödynnän männynneulasia, niitäkin tässä pihassa ilmaiseksi riittää :)

      Poista
  3. Onni on kivi poikineen. =) Saunapolusta tulee hieno, kun kasvillisuus rehevöityy istutusten myötä ja palautuu kaivuun jäljiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon vielä kasvia tosiaan lisää kaipaa mutta uskon lopputuloksen olevan lopulta hyvä.

      Poista
  4. Kivethän sopivat täydellisesti kallioiseen maisemaan, joten hyvä vain, että niitä nousi kaivellessa. Polku on nyt selkeä ja joku katemateriaali siinä pinnalla täydentää ilmeen. Sinulla on sen verran paljon puita ja pensaita kasvamassa, että muutaman vuoden päästä saat viimeistään haketta niistä. Siihen saakka voi vaikka kärrätä niitä männynneulasia polun katteeksi.
    Ei taida tulla sinulle kylmä pihapuuhissa, vaikka sattuisi vähän koleampikin keli puutarhapäivälle? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haketta olisi alkukeväästä saanut tuhottoman määrän mitä puiden kaadosta oksaa syntyi mutta kuskattiin jäteasemalle. Nyt pitää tyytyä ensi hätään noihin männynneulasiin. Hyvin on tosiaan tarjennut lapion kanssa heilua, lähinnä ongelmana litimärkä pipo ja aluspaita kun on liian kuuma tullut. :)

      Poista