sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Tulppaanit maahan

 Nyt voi tyytyväisenä asettua sohvalle. Viikonlopun tavoitteet eli tulppaanien istutus ja kesäkukkaruukkujen tyhjennys toteutettu. Perinteistäkin perinteisemmät callunat kävin eilen Hankkijalta ja samalla matkaan tarttui -70 -perennoista kaksi päivänlilja Lacy Doilya sekä kolme kuunlilja Dream Queenia. 50 kpl pussi Darwin hybrideja tulppaani Van Eijk:ja ei myöskään ollut kovin pahan hintainen 11,99 joten vielä lisää entisten kaveriksi tuli hankittua. Sitä samaa laatua tulikin lopulta istutettua 80 sipulia eri penkkeihin jaettuna. Callunat istutin etupihan laatikoihin. Jo monena vuonna olen vain riipinyt kesäkukat laatikoista pois ja möyhennellyt juurten täyttämän kesäkukkamullan. Samaan multaan vaan laiskasti callunat kasvamaan. Säästyy multaa ja aikaa enkä ole huomannut callunoidenkaan hirveästi kärsivän istutusmultansa laadusta.


Tänä vuonna tuollaiset violettiin vivahtavat callunat.

Yllättävän hyvässä kunnossa oli parempi laatikoiden istutuksista vaikka lähes vaille kastelua on jäänyt jo syyskuulta.

Keijunkukkien jakotaimet näin viisaimmaksi laittaa myös jo maahan vaikka osalla juuret olivat vielä melkoisen hentoja.

Ainakin tällä erää saavat olla tuossa puutarhapolun vierellä levikkeen reunamalla.

Loppusyksystä perennat näyttävät varsin karuilta ruukussaan. Lacy Doily -päivänliljat saivat paikan hortensia Bougian ja kuutamohortensian edestä jatkaen jo istutettua päivänliljarivistöä.

Hyvät juuret kasveilla oli joten eivätköhän nuo tuosta hyvään kasvuun keväällä lähde.

Kuunlilja Dream Queenit ne vasta päälle päin surkeilta näyttivät lehtien jo kuoltua. En antanut ulkomuodon itseäni säikyttää. Juuret olivat kuitenkin erittäin vahvan näköiset. Eiköhän keväällä näidenkin aleperennojen ostamisesta ole tyytyväinen.

Kuunliljat istutin kivireunusta myötäilemään entisten jatkeeksi.

Viimein sipuli-istutusten pariin. Aloitin urakoinnin etupihalta  jonne tulppaaneja tuli istutettua ”vain” noin 70. Yhtään pikkusipulia ei tänä vuonna alapihan puolelle päätynytkään. Luotan ja toivon entisten istutusten selvinneen ja jopa lisääntyneen. 

Salmon Impression kadunpuolen kulmaukseen pihatien puoleiseen päätyyn.

Royal Pride punahattujen ympäristöön keijunkukka Berry Smoothien taustalle.

Kierros jatkuu, Doll’s Minuet 

Syysleimu Younique Bicolorin seutuun Bella Blush -pussillinen.

Siitä oikealle päivänlija Minstrel Boyn lähelle Salmon Van Eijk. Isommasta Van Eijk -pussista tuli istuteltua sipuleita ympäri penkkiä joista isompi osa lähemmäs penkin keskiosia. Toivon noiden Darwin hybridien jatkaen eloaan useampanakin vuonna.

Päärynäpuun penkki sai tällä kertaa vain kahta laatua tulppaaneja, Elegant Lady ja kymmenisen Van Eijk:ia.

Havaitsin sipulilaatikon useammassa pussissa reikiä. Elegat Lady oli maistunut hiukan paremminkin koska yhdestä ei ollut jäänyt jäljelle paljoa muuta kuin kuoret. Ilmeisimmin hiiret asialla, papanoitakin laatikosta löytyi. 

Jälleen sama Van Eijk -pussi tosin vain kuvan vuoksi. Porraspenkkiin istutin Eurobulbilta tulleet Van Eijk:it jotka olivat merkittävästi kyllä isompia kuin nämä Hankkijan tai Lidlinkaan vastaavat.  Samaan penkkiin sikinsokin pihlajan ympäristöön sekoituspussista tulppaanit Claudia, Purple Prince, Flaming Prince, Candy Prince ja Parrot Prince.

Vielä keskeneräiseen isoon kalliopenkkiin kuutamortensian suunnalta alamäkeen päin järjestyksessä jo istutettujen päivänliljojen ja kuunliljojen lähelle Van Eijk, Apricot Pride, Mystic van Eijk, Van Eijk, Purple Purissima. Muu osa penkkiä jää tyhjäksi koska haluan päästä heti keväällä istutuspuuhiin heti kun sopivia kasveja löydän.

Sitten voi keskittyä odottelemaan kevättä. Jos tarjoussipuleita nenäni eteen sattuu saatan hairahtua lisääkin ostamaan. Tyhjäksihän koko metsänrajapenkin rinne vielä sipuli-istutuksista jäi. Tämä puutarhavuosi alkaa olla paketissa. Laittelen varmastikin saunan edistymisestä päivityksiä aina välillä ja talvellahan alkaa takuuvarmasti kova suunnittelu tyhjän penkkitilan täyttämiseksi kun ensi vuoden kasvivalikoimat ensin nettiin aukeavat.


2 kommenttia:

  1. Hyviä hankintoja. Darwin- hypridit ovat ainakin meillä osoittautuneet todella kestäviksi ja vuosi toisensa jälkeen runsaasti kukkiviksi. Monien muiden lajikkeiden kukinta, kun tahtoo jäädä vain yhden kevään nautinnoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Darwineja yritän nyt hankkia kun valikoimakin tuntuu viimein laajenevan noiden pinkkien sävyihin. Kiva kuulla että jaksavat useamman vuodenkin jälkeen kukkia.

      Poista