sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Taimet maahan

 Yöpakkasia peläten tein toissapäivänä uusille hankinnoille pikaisen istutuspaikan päästä juurtumista aloittamaan. Juuripaakut näyttivät hyvältä joten eivätköhän nuo jaksa talven yli selvitä ja keväällä toivottavasti heti kunnolla kasvuun. Olin leikannut myös maksaruoho Frosty Mornin varsia maljakkoon. Kukkanuput kun joka tapauksessa olivat kuivahtaneet niin arvelin että mitään en häviä jos yritän saada vielä pistokkaita juurtumaan. Kahdessa viikossa ihan kohtuulliset juuret ja arvelin jo istuttaa juurtuneet osat maahan toiveissa noiden ehtivän juurtua riittävästi ennen talvea.

Rajasin isommilla kivillä alppiruusu Cunningham’s White:n viereen multatilan jatkeen johon valeistutin kaikki Viherlandiasta tilatut taimet. Jalosyreeni Belle de Nancy saattaa tuohon jäädä pysyvämminkin. Kolmemetrinen pensas kun ei ihan joka kohtaan pihalla mahdu. Tuossa olisi lähellä naapurin rajaa eikä haittaa jos näkösuojana samalla toimisi. Saunamökkikin pilkottaa taustalla ja en edessä taas sekalainen läjä multaa ja kiviä.

Maksaruoho oli tehnyt ihan kohtuullisia juuria. Osaan varsista juuria oli alkanut muodostua ylemmäksikin ja päätin kokeeksi katkaista niistä varren keskemmältä ja jättää vielä kärkiosia juurtumaan lisää.

Rannan porrapenkkiin istutin paremmin juurtuneet toiveissa saada samaa maksaruohoa laajemmallekin penkin laitamaa kiertämään.

Jalohortensia Twist’n Shout jaksaa kukkia vielä näinkin hyvässä vaaleanpunaisen sävyssä punertuneet lehdet taustallaan. Tästä on ollut tänä vuonna pitkä ilo.

Viikonloppu meni saunarakennuksen sähkötöissä miestä avustaen ja siivoillen enkä ehtinyt muuta pihapuuhaa kuin nuo muutamat akuutimmat istutukset saada maahan. Toivoisin huomenna pääseväni viimein setvimään jo kerran tasatun ison kalliopenkin vallannutta uutta multakasaa kivillä höystettynä. Kevääksi olisi kiva saada istutuksille valmis alue odottamaan. Hyvää alkavaa viikkoa, kellä töissä ja kellä lomalla!




4 kommenttia:

  1. Menestystä uusille istutuksillesi. Tänään meillä oli pakkasaamu, mutta seuraavat päivät pitäisi taas olla varsin lämpimiä. Jospa kasvisi saavat siitä intoa juurtumiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma jännityksensä näissä myöhäisissä istutuksissa on mutta astiataimet ovat yleensä sitkeitä ja joka puolellahan kirjoitetaan että astiataimia voi istuttaa niin pitkään kuin maa on sula. Maksaruohojen kanssa on vähän jännempää kun eivät mullassa ole olleet. En vaan tahdo menestyä sisäkasvien kanssa kovinkaan hyvin joten joko ennen talvea maahan tai todennäköisesti kuolevat sisällä kevättä odotellessa.

      Poista
  2. Toivotaan, että kaikki taimet talvehtivat hyvin. Ei noilla astiataimilla yleensä ole mitään ongelmia talvehtimisessa. Veikkaan, että maksaruohotkin pärjäävät hyvin. Jalohortensian hempeä vaaleanpunainen sopii kivasti voimakkaan värisiin ruskalehtiin. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi astiataimilla valmiit juuret ovat suojassa maan alla joten tuntuvat myöhäisemmästäkin istutuksesta selviävän kunhan ei routa pääse niitä ylös nostelemaan. Maksaruohojen kanssa hiukan jännitän miten käy vaikka mitään ei tuossa yrityksessä menetäkään. Mukavasti säästyisi rahaa jos saisin monistettua kerrasta yhden taimen jopa yhdeksäksi koko penkin leveydeltä riittäväksi. Mukavaa viikkoa!

      Poista