sunnuntai 13. elokuuta 2023

Kukkaisa sunnuntai

Viimeistä lomapäivää viedään. Välillä piti sisätiloihinkin käyttää aikaa ja nyt kelpaa kirkkaista ikkunoista pihalle katsella. Lattiatkin tuli pestyä mattojen tamppauksen ohella. Kompostointiin tein viimein jo muutaman vuoden haaveilemani investoinnin ja nyt on entisen Greenyn lämpökompostorin vieressä Biolanin pikakompostori. Ei oletettavasti lopu enää tila kompostorista niin helposti talvella ja hankinnalla tavoitteena oli saada mahdutettua kitkentäjätteet kunnon lämpöhoitoa saamaan lämpökompostoriin. Lisää kompostimultaa siis ilman pelkoa eloaan jatkavista voikukista tai muista ikävistä sitkeistä rikkakasveista. Eilen tyhjensin puolivalmista kompostia Greenystä ja totesin olleeni jälleen liian laiska kuivikkeen käyttäjä koska melkoisen märkää ja tiivistä sekä ikävän haisevaa oli tavara. Laitoin osan kompostista Biolaniin josko mikrobistosta olisi apua käynnistymiseen ja alan täyttää nyt sitä. Lisäsin samalla reilusti kuiviketta Greenyyn ja sekoitin kunnolla. Eiköhän se tuosta lähde ja saan vielä ennen talven tuloa levitellä Greenyn sisällön penkkeihin. 

Jatkoin myös pistokaskokeiluja ja otin muutaman salvianpätkän purkkiin niittysalvia Back to the Fuchsiaa sekä loistosalvia Rose Queenia jos onnistuisin ne juurruttamaan. Entiset pistokkaat näyttävät olevan ihan virkeän näköisinä purkeissaan joten ehkäpä jotain juurtumista on alkanut tapahtua vaikka juuria ei purkkien pohjaan asti ole ilmestynyt kuin vanhemmille pistokkaille. Niittysalvia Back to the Fuchsian siemeniäkin oli jo muodostunut ja laitoin niitäkin kokeeksi multaan. Uusia siemeniä ehtii vielä tulla joten kokeilulla ei mitään häviäkään. Nepalinhanhikki Shogranin siemenet ovat itäneet hyvällä prosentilla mistä monella jo ensimmäisiä pieniä lehtiäkin. Laitoin siemeniä muka varovaisen määrän mutta taitaa tuossa olla yli neljäkymmentä pientä alkua (mikäli joukkoon ei nyt ole eksynyt jo rikkakasvienkin alkuja pihalla kun ovat) Toivon niiden ehtivän ennen talven tuloa riittävään kokoon koska käyttöä maanpeitekasveille kyllä olisi ja etenkin noin kauniisti kukkivalle.

Viimeisen viikon kukkakuvat seuraavaksi. Päivänliljoja kierrän ihastelemassa päivittäin.


Tähän kesään ensimmäistä kertaa aukesi tällainen päivänliljakaunotar etupihalla, Adamas väittäisin.

Neljää päivänliljan kukkaa kerralla, Romantic Rose.

Yksi suosikeista tämäkin, Gillian.

Punaisempi varmaa nimeä vaille jäävä, kirjanpidosta Dan Mahony osuisi lähemmäksi.

Tämä taitaakin olla Alaqua.

Tällä Moroccan Sunrisella on hieman muita päivänliljoja suurempi kukka, kovasti tykkään.

Rinnepenkin vanhassa osassa Entrapment edelleen jaksaa kukkia.

Takana Pink Damask jonka edelleen silmäni näkevät oranssiin vivahtavana. Hyvin tuntuu sekin viihtyvän joten jääköön ainakin toistaiseksi kun penkeissä on reilusti tilaa hankinnoille. 

Ettei pelkäksi päivänliljapostakseksi menisi niin pitkästä aikaa muutama yleisnäkymä istutusalueisiin pihalta.
Rannan porraspenkki alkaa näyttää jo ihan kivalta kun hortensiat ja purppuraheisiangervot ovat alkaneet kasvaa. Tuosta pallohortensia Ruby Annabellesta pidän kovasti tässä.

Sama penkki saunan suunnalta.

Punahattujen siementaimista näyttää syntyneen pääosin kahta sävyä, Magnusia muistuttavaa  vaaleanpunaista ja hieman tummemman sävyistä pinkkiä.

Tämä osa isoa kalliopenkkiä alkaa olla jo mukavan täysi.

Päädyn puolelta kuvattuna huomaa että isolla kalliopenkillä on leveydessä mittaa. 

Puutarhapolun puolelta sama kuvattuna. Tällä puolella olisi vielä reunuskasveille tilaa ja joku jouluruusukin lisää olisi kiva saada.

Puutarhapolun puolelta isoa kalliopenkkiä tulee vähemmän kuvattua, köynnöshortensia Take a Chance on alkanut kasvaa rehevämmäksi.

Muutama kuva vielä kasvatuksista.

Lokerikoissa kevään esikkokylvökset ovat kasvaneet hitaasti mutta alkavat olla viimein isompaan tilaan valmiita. Kolmatta kertaa esikkoja kyväneenä osasinkin jo tällä kertaa varautua hitaaseen kasvuun.

Viimeisimmät pistokkaat ovat säilyneet vähintäänkin hengissä joten jotain juurten alkua lienee kehitteillä.

Vasemmalla 2.7. kylvetyt nepalinhanhikki Shogranit ovat kasvaneet onneksi yllättävän vauhdilla ja näkisin toiveita saada nämä talvesta selviävään kokoluokkaan. Oikealla 23.6. kylvetyt vaaleanpunaiset palavarakkaudet alkavat olla koulintakoossa.

Varaston takana muulle pihalle näkymättömissä on nyt oikea kompostointipiste.

Mukavaa sunnuntaita kaikille puutarhureille. Ulkona odottaa sisältä uuteen uskoon laitetun ulkovaraston tavaroiden uudelleen järjestely. Saisiko vielä aikaiseksi koulia siementaimia omiin purkekihinsa, ehkä muutaman pistokkaan uskaltaisi jo siirtään maahankin kasvamaan.









6 kommenttia:

  1. Kauniita päivänliljoja ja näkymiä puutarhasta. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivänliljojen yhden päivän kukinnalla on toisaalta puolensa kun ensin saa viimein useamman yksilön kukkivaksi. Onpa päivittäin aina jotain uutta katseltavaa puutarhassa vaikka kivahan nättiä kukkaa olisi pidempäänkin ihailla.

      Poista
  2. Onpa erikoinen tuo ensimmäinen päivänlilja! Hieno! Kauniita ovat muutkin. Penkkisi alkavat jo selvästi rehevöityä, ei ole enää pelkkää mullosta. Vielä näyttää olevan kuitenkin hyvin tilaa noille uusillekin taimille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun kotimaisilla taimistoilla noita erikoisempia päivänliljoja ei juuri myydä. Mitenkään hirveän hankaliksi kukkijoiksi eivät tunnu nyt ainakaan omalla pihalla osoittautuneen nämä erikoisemmatkaan. Onneksi kukkapenkit alkavat viimein näyttää jo kukkapenkeiltä, aika karu se pelkkä iso mullos oli katsella. Vielä on tilaa kuitenkin. Toiveissa olisi tänä vuonna yrittää päästä Mustilan taimipäiville täytettä hankkimaan jos vaan suinkin sinne ehdin kun matkaa sinne täältä kuitenkin on. Kyllähän näistä pistokas- ja siemenkasvatuksista luulisi myös penkkien täytteeksi olevan.

      Poista
  3. Ihania päivänliljoja! Niillä saakin väriä elokuuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivänliljoista löytyy kyllä vaikka mitä ihania kukkia ja bonuksena varsin kestäviäkin tuntuvat olevan.

      Poista