tiistai 1. elokuuta 2023

Maapintojen muotoilua

 Työteliäs viikko on takana ja viimeisen kahden päivän uurastus kyllä toi silmille näkyvän muutoksen pihamaalle. Onneksi saatiin lapiointiavuksi anoppilan väki, yksin olisi ollut melkoisesti hitaampaa lapionvarressa kun mies kuitenkin vastasi sepelin ja hiekan ajosta kauhakuormaajalla. On vaikeaa enää edes muistaa miltä yläpihalla näytti ennen saunarakennuksen töiden aloitusta. Kuntta toivottavasti saadaan loppukuusta paikalleen laitettavaksi mutta kyllä lopputulosta voi jo nykyiselläänkin alkaa mielessään oikeasti kuvitella kun pinnanmuodot ovat jo valmiina. Muutaman kukankin ehdin kaiken puuhailun ohessa silti kuvata.

Canadian Border Patrol -päivänlilja.

Syysleimu Early Red alkaa olla täydessä loistossaan.

Rannassa nuotiopaikan vieressä hankalasti kuvattavana tarhalyhtykärhö Duchess of Albany.

Isotähtiputki on ihan sievä joskin siementen kanssa pitää olla tarkkana ellei halua isoa joukkoa kavereita tälle.

Kirjavalehtinen syysleimu Norah Leigh avasi kukkansa, sievät ovat kukatkin.

Tarhalyhtykärhö Princess Kate taustallaan Pink Fantasy -jalokärhö.

Naapurin rajapenkin kärhö aukaisi ensimmåisen kukkansa ja Diamond Ball se näyttää edelleen olevan. Kahdesta muusta samaan paikkaan hätäisesti istutetusta (tämän ennenaikaisesta kuolemasta vakuuttuneena) kärhöstä ei ole havaintoja.

Sitten kahden päivän saavutuksiin. Ensin lähtötilannetta että on mihin vertailla.

Hankalakulkuinen kapea kaistale saunan etunurkalla.

Iso kalliopenkki nousi melko selkeästi kulkureitin tasosta.

Erityisen mukava katseltava tuo pumppaamo saunan edessä ei ollut.

Muutos on melkoisen iso näissä jälkeen-kuvissa. Kuntta pitää nyt vaan kuvitella mielessään noille hiekan päällystämille alueille. Selvennyksenä siis ohjeet nimenomaan suosittavat kuntan asentamista hiekan päälle eikä esim mullan joka olisi taas kilpaileville rikkakasveille suotuisi elatusalusta. Suoraan sepelin päälle ei hiekkaa voinut lapioida koska se olisi hetken päästä kadonnut sepelin sekaan vaan niissä kohdissa käytettiin maisemointikangasta. Kulkureitillä olikin valmiiksi jo hiekkaa joten siihen ei kankaita onneksi tarvittu.

Valaisimetkin paikallaan kulkureittiä reunustamassa.

Kalliopenkki sulautuu nyt paremmin muuhun ympäristöön.

Saunan portaissa on nyt yksi askelma vähemmän sepelikorotuksen jälkeen.

Kalliolle tehty oja täytettiin sepelillä ja peitettiin myös hiekalla, välissä kangas estämään hiekan sekoittuminen sepeliin kuten muillakin sepelillä täytetyillä alueilla. Saunan tältäkin seinustalta pystyy nyt kummasti paremmin kulkemaan.

Saunan edustalle pyrittiin jättämään tasaisempi alue. Toivottavasti jo ensi vuonna sepelin tilalle saadaan kivetykset. Ylimääräistä hiekkaa jäi kahden kauhallisen verran saunan eteen läjitettynä. Niitä on ajatus kuskailla uimahiekaksi. Hieman työlästä ämpäreissä portaita pitkin kantaen mutta ei ole tullut tehokkaampaakaan ideaa mieleen.

Sivuprojektina kuorittiin multa talon sivupihalta pois ja sepeliä tilalle jatkossa kivetystä odottaen, nurmihan tuossa ei jaksanut kasvaa. Hääviltä ei näytä rinteenkään tilanne. Tukimuurillahan tämä pitäisi mielestäni toteuttaa. Kunnon kaivuut sitten kituliaan pensasaidan kohdalle ja riittävä multatila. Toivottavasti saan puhuttua samalla koivujen kaadon koska tuskin mikään pensas tässä muuten menestyy.

Pyöräkatoksen kuoppa nyt täytetty myös.

Ulkovalotkin saatiin jo testattua ja mukavasti näyttävät tuolla hämärtyvässä illassa kulkureittiä valaisevan. Toivottavasti hiekat nyt kestävät sateessakin paikallaan, huomenna taidetaan sekin nähdä jos ennusteet paikkansa pitävät. Nyt uni alkaa vahvasti jo kutsua joten hyvää yötä!



4 kommenttia:

  1. Onpa teillä tapahtunut paljon. Suuri työ, mutta myös selkeyttää alueita ja kulkemista jne. Ihania kukkia myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimein alkaa itsekin hahmottaa miltä täällä tulee lopulta näyttämään. Kolmen viikon päästä toivottavasti kunttakin on jo saatu paikallaan kun se jo tilattiin.

      Poista
  2. Isot urakat vaan jatkuvat teillä. On ollut hommaa niin kaapeleiden kaivamisessa kuin maa-ainesten levittämisessä mutta näyttää jo oikein hyvältä. Oletko kokeillut kuljettaa hiekkaa rannalle kottikärryillä? Jos portaiden askelmat eivät ole liian korkeat, puolikas kottikärryllinen voisi mennä aika helposti ja se on jo aika monta ämpärillistä. Saunaa alempanahan teillä se ranta taisi olla?
    Toivottavasti teillä ei sada niin paljoa, että hiekka lähtisi valumaan. 'Diamond Ball' kukkii täälläkin. On se vaan söpö. Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaapelin kaivuu on kyllä yllättävän kova homma vaikka ei lapionleveydeltä kaivettukaan. Ei haluta turvallisuudesta (ja määräyksistä) oikoa ja piilotella sähkökaapelia liian pintaan.
      Rantaan on tosiaan parikymmentä porrasaskelmaa eli melkoinen tasoero ja vähän viime vuoden pintakäsittelyjäkin olen halunnut säästellä, kottikärryjä en ole tohtinut lähteä siksi testaamaan. Meidän kottikärryt vielä hieman tukevampaa ja samalla raskaampaa mallia. Ehkä jotkut kevyet aisattomat voisivat tuossa mennäkin.

      Poista