sunnuntai 27. elokuuta 2023

Mustilan hankinnat

 Starttasin eilen auton aamuseitsemältä kohti Mustilan taimipäiviä tähtäimenä saapua paikalle heti klo 10 tapahtuman alkaessa. Suosittu tapahtuma näytti olevan ja parkkeraukseen varattu pelto alkoi olla melko täynnä jo saapuessani. Maksoin sisäänpääsymaksun (kätevästi Smartumin kulttuurietua oli mahdollusta hyödyntää siihen) ja suuntasin suoraan taimikaupoille. Useampi harvemmin saatavilla oleva kasvi tuli vastaan ja kasseihini sujahti mm toinen kerrottu lumikki sisartani varten, himalajanjalkalehti, valkosinikämmen, variegata-lehtinen posliinirikko, kerrottu valkoinen kyläkurjenpolvi Laura, varjonäkki, valkovuokko Green Dream vihertävillä kukilla. Erityisesti latvialainen myyntipiste myi melkoisia hienouksia. Superihana kerrottu vaaleanpunakukkainen sinivuokko Rubra Plena löysi 25€ hinnastaan huolimatta tien kassiini, sama myyjä myi 5€ -hintaan punahattuja joita ei nyt vaan voinut olla ostamatta jos erinäisen kerran nettikaupassa kuolaamani Butterfly Kisses ja Mini Belle olivat tuohon hintaan saatavilla. Sievä orvokki Viola Jooi löytyi myös. Taimimoision ja Vakkataimen myyntipisteiltä myös osa noista hankinnoita löytyi. Onneksi oli ymmärtänyt ottaa muutaman isomman kassin taimia varten matkaan sekä nostaa käteistä rahaa kun pienimmät myyntipisteistä eivät muuta maksua vastaanottaneet. Kortti kävi onneksi suurimmalle osalle ja MobilePay:llakin yhdet ostokset maksoin. Kannatti selvästi olla ajoissa liikkeellä koska esim tuo kerrottu lumikki oli toiseksi viimeinen  kappale ja omani käteen napattuani otti seuraava jo viimeisen. 20€ kerrotusta lumikista oli halvin hinta mitä olen taimia missään myynnissä edes nähnyt. Kaikki taimet hankittuani oli niin kuuma ja nälkä että päätin suunnata ostoksineni suoraan autolle ja tehdä tilaa seuraavalle taimipäiville osallistujan autolle. Luennot ja muu kiertäminen jääköön toiseen vuoteen. Voin ehdottomasti tapahtumaa kyllä suositella etenkin jos on kasvitäydennyksille ja harvemmin myynnissä oleville hankinnoille tarvetta. 

Pysähdyin tankkamaan ja syömään kieltämättä hieman mielikuvituksettomasti abc:lle ja suuntasin kotimatkalle kunnes ajaessani tajusin tienvarsikyltistä olevani ajamassa aivan Viherpeukaloiden myymälän vierestä. Pakkohan sinne oli vielä poiketa kun muutamasta kasvistakin vielä olin netistä selatessani siellä kiinnostunut mutta en viitsinyt tilata paria ruukkua ja maksaa postimaksuja päälle. Nytpä sain valita sieltä juuri sen verran kasveja kuin tarvitsin enkä joutunut tilaamaan könttänä samaa taimea kolmea tai viittä kuten sieltä yleensä joutuu tilatessa hankkimaan. Sainpas matalaksi jäävän pikkujapaninhortensia Living Little Rosyn, kaksi matalampaa 40-60cm Classic Cassis -syysleimua, ketoneilikka Flashing Light x2 ja palloesikko Rubra.

Esitelläänpä sitten hankintojen paikat. Muutama kasvi tuli postimyyntinä hankittua jo aiemmin ja ne reilu viikko sitten istuttelin mutta jäivät myös päivittämättä blogiin.

Päärynäpuun penkki kaipasi loppukesään lisää väriä. Lisäsin yhden punahatuista (mahdollisesti Sunseekers Rainbow, purkissa kun harmillisesti printatussa lapussa luki väärä nimi ja tussilla kirjoitetusta nimestä ei saanut selvää) Viereen kolme nimettömänä myytyä matalaa värililjaa.

 Sama penkki vielä kulkureitin puolelta jossa näkyy värilijojen viereen istutettu korkeamman ennustemitan tarhasyysvuokko Mont Rose. Toivottavasti näkisin tämän vielä kasvavan. Uskoisin ettei talvimärkyys tässä kohtaa ongelma ole mikä on tärkeää sekä syysvuokolle että punahatulle.

Rinnepenkkiin yksi kolmesta tilaamastani kärhöistä oli päässyt puuksi kasvavetun purppuraheisiangervo Diabolon juurelle. Tarhalyhtykärhö Mienie Bellen vaaleanpunaiset kukat osuisivat kivasti purpuuraheisiangervon tumman lehtivärin pariksi. Taimihan ei mikään hurjan virkeä mutta juuristo näytti hyvinvoivalta joten jospa tuo tästä lähtee.

Viereen rinnepenkkiin istutin hyvänkokoiset päivänlilja Luxury Lace sekä kirjokurjenmiekka (iris versicolor) Kermesianan.

Rinnepenkin alaosan loppukaarrokseen pääsivät sinivuokko Rubra Plena, kerrottu lumikki toisen keväällä hankitun viereen kunnes saan sen lopulliselle omistajalleen. Niiden takana himalajanvuokko. Tässä kohtaa penkkiä naapurin rajan tuntumassa ei tule kesällä juuri kuljettua mutta kevätkukkijoita tässä on paljon ja silloin muiden kukkien ollessa vähäisiä jaksaa hieman syrjässäkin olevat kukat ongelmitta kierrellä. 

Varjoisampaan nurkkaukseen sain viimein myös täytettä. Reunalla edestä aloittaen kaksi Looking Glass rotkolemmikkiä, niiden vieressä varjonäkki ja taaimmaisena posliinirikko Aureopunctata. Taustalle istutin vielä valkosinikämmenen.

Hauskat lehdet tällä posliinirikolla. Kukat kuitenkin kuvauksen mukaan vaaleanpunaiset.

Toinen hankituista syysvuokoista Wild Swan pääsi kokeilemaan onneaan ison kalliopenkin päätyosaan alppiruusu Helsingin Yliopiston ja atsalea Double Pinkin välimaastoon. Green Dream -valkovuokko sai samalla paikan kuvan ulkopuolelle jäävän vasemmalla sijaitsevan alppiruusu Royal Butterfly:n juurelle. Tähän vuodenaikaan ruukun pinnalla ei eloa näkynyt joten pitää vaan uskoa että siellä ruukussa se kuitenin oli.

Näköesteistutukseen kesäkeittiön kulmalle pääsi nyt palloesikko Rubra.

Pikkujapaninhortensia Living Little Rosy kasvaa vain 50-60 -senttiseksi. Laitoin sen nyt tähän kalliosyvennykseen kehiteltyyn pieneen istutusalueeseen saunan etukulmalle köynnöshortensia Kuga Variegatedin ja hortensia Bluebirdin seuraksi.

Isoon kalliopenkkiin pääsi myös useampi kasvi. Classic Cassis syysleimut ovat nyt komeakotakuusama Monetin läheisyydessä muutaman muun syysleimun kanssa ryhmänä.

Komeaan kukkaan päässeen hortensia Living Pinky Promisen edustalla on jo istutettuna itoh-pioni Visions of Sugarplumin juurakko jolla oli kyllä ihan elävät silmut havaittavissa vaikka maan päällä ei nyt elävää näykään. Kulkureitin vereen päätyi vielä hortensian lähelle kyläkurjenpolvi Laura.  Tukikeppeineen taustalla näkyvä Ruby Tears -riippaomena on saanut juurelleen viinikärhö Carmencitan ja sen edessä kolme syysleimu Tiaraa tai ainakin niin kovasti toivon että kolmas hankintayritys nyt Tiaran pihalleni viimein toisi.

Kolmas kärhöhankinta tarhaviinikärhö Super Nova sai paikan puutarhapolun levikkeeltä helmiorapihlaja Toban juurelta. Tähän istutin myös himalajanjalkalehden. Uusia ovat myös Bacchanal kesäpikkusydämet jotka tosin eivät juuri mullan pinnalle erotu vaikka ihan reippaita uusia kasvuja onneksi sentään tekevätkin. Punahatut Butterfly Kisses ja Mini Bellen istutin myös tähän kun en arvellut niitä saviseen isoon kalliopenkkiin liiallisen talvimärkyyden pelossa laittaa. 

Vielä yksi päivänlilja tuli istutettua etupihan penkin tyhjäksi muuttuneeseen kohtaan, ilmeisesti talvituho oli siinä käynyt vaikka yleensä päivänliljat ovat kyllä kestäviä. Mainittakoon siis omaan muistiin että Mildred Mitchell on istutettuna nyt isomman Minstrel Boy -pehkon viereen. Olikohan siinä nyt kaikki mainittuna kun ensi keväänä saatan kaipailla tietoa mikä piippa sieltä maasta oikein nouseekaan. Toivottavasti kaikki selviävät ensi vuoteen nyt hengissä ja erityisesti toivon että pääsisin näkemään keväällä uuden pinkin sinivuokon kukkivan. Vielä kun saisin pistokkaat kunnolla juurtumaan ja itoh-pionien juurakkotilaus myöhemmin syksyllä saapuu alkavat penkit viimein olla täynnä. Sitten elokuun viimeistä viikkoa kohti, toivottavasti kelit vielä kesäisinä jatkuisivat vaikka kieltämättä sadekuurot helpottaisivat kaikkien istutusten ja kuntan hoidoss.








12 kommenttia:

  1. No nyt oli taimia istutettavaksi. Hienoja hankintoja ja kiva, että tilaa ja paikat kaikille kasveille olivat jo valmiina odottamassa.
    Mukavia elokuun viimeisiä päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tänä kesänä tarvinnut murehtia etteikö uusille taimille olisi tilaa. Halu olisi saada viimein valmiin näköistä johon tyhjät kukkapenkit eivät oikein sovi.

      Poista
  2. Oi, millaisen määrän herkkuja löysit. Sinulla on loistava kevät edessä, kun saat kuljeskella ihmettelemässä aarteiden heräämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva oli kierrellä ostoksilla ilman etukäteistietoa myytävien taimien valikoimasta. Tulee kyllä jännittävä kevät kun itselle aivan uusia lajeja odottelen nousevaksi ilman kokemuksia niiden keväisestä kasvuvauhdista ja talvenkestosta. Ensi vuonna jo hieman isompina oletettavasti nousevat kun nyt yhden kasvukauden ehtineet juurtua.

      Poista
  3. Posliinirikko on niin kaunis kukittakin! Kiitos jutustasi, pitää yrittää jatkossa päästä ko. tapahtumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla meni muutama vuosi tuonne lähtöä suunnitellessa. Tänä vuonna sain viimein toteutettua ja kyllä kannatti. Kuntan laittoajankohta toi vähän harmillisesti lähtöön epävarmuutta niin en viitsinyt seuraa etukäteen kysellä ja tästä tuli nyt tällä kertaa omatoimimatka.

      Poista
  4. Hyvän valikooman löysit ja sait het istutettuaki. Vaalianpunaasta sinivuakkua oon himiööny jo monta vuatta. Harmi, että Mustila on ihan toisella pualella maata. Joka kerta ku luen tekstiä taimipäivistä päätän, että joku vuasi teen kyllä reissun tapahtumahan, mutta viäläki on toteutumatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuo ihan naapurissa ollut itsellekään kun melkein kolme tuntia suuntaansa sain ajaa. Sainpa silti viimein lähdettyä. Tuon sinivuokon kun näin niin oli ihan pakko käydä haalimassa ruukku käteen ja varmistaa etten jää ilman ja vasta sitten maksoin viereisestä myyntipisteestä keräämäni taimet. Se oli ollut itsellä hankintalistalla vasta viime vuodesta. Toivottavasti saat sinäkin oman sinivuokkohaaveesi toteutettua.

      Poista
  5. Eipä tarvinnut sinun pettyä taimipäivien antiin. Löysit monenlaisia erikoisuuksia, joista tulee varmasti pitkäaikainen ilo puutarhassasi. Vaaleanpunainen sinivuokko itsessäänkin on jo hurjan söpö, saati sitten kerrannaisena versiona. Kyllä varmaan lähtisi omaankin ostoskoriin, jos vastaan tulisi. Kerrannainen lumikki on myös ollut pitkään ostoslistalla.
    Ehkä teille voisi tulla sopivasti sadetta öisin, niin välttyisi uusien taimien kastelulta mutta päivisin saisi nauttia kauniista säästä. Ja pitkä, lämmin syksy nyt muutenkin tarvitaan, jotta uudet taimesi ehtivät juurtua hyvin ennen talvea ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetken ensimmäisten pienempien myyntipisteiden ohi kulkiessa jo mietin että hitsi jos en löydä reissusta yhtään mitään. Olisipa ollut vähän ankea olo palailla kotiin tyhjin käsin ja käyttää autolla ajeluun kuusi tuntia päivästä. Pikaista googletteluakin piti harrastaa muutaman itselle aivan tuntemattoman taimen kohdalla. Valikoimaan kun ei sattuneesta syystä voinut tutustua etukäteen. Nyt toivon noiden todella juurtuvan hyvin ja lähtevän ensi keväänä kasvuun. Jännittävä yhdistelmä ennen kokeilemattomat kasvit ja aiemmin tässä pihassa kokematon savisempi maa.

      Poista
  6. Ihania herkkuja kyllä löysit taimipäiviltä!
    Pitäsköhän itsekin käydä siellä joku vuosi, matkaa kyllä kertyisi melkoisesti, mutta taitais olla sen arvoista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen kerta itsellekin oli tuolla ja ainakin tähän reissuun tyytyväinen kun harvemmin pääsen livenä mitään erikoisempia taimia tutkimaan. Tyhjää tilaakin taimille vielä sopivasti. Varsinaisen naapurissa ei sijainnut itselläkään mutta vielä päivämatkan päässä sentään. Keksit jotain muutakin ohjelmaa niin menee hyvin lomareissusta 😁.

      Poista