torstai 3. elokuuta 2023

Päivänliljat

 Välillä ihan vaan perinteisempää kukkapostausta piharemontin välissä. Kunnon kaatosateita ei ihan juuri nyt olisi kaivattu hiekan levityksen jälkeen kun kuntta saapuu vasta melkein 3 viikon kuluttua pintaa suojaamaan. Muutama hankalampi valuma-alue rinteessä uhkasi jo olla mutta pienellä veden uudelleenohjailulla tilanne on hallinnassa. Löysin sopivan korvaajan kuolleelta näyttävälle Pink Annabelle -pallohortensialle kun jo keväällä hankintalistalle laittamani Pop Star -jalohortensia tuli loppukesän myyntiin Hankkijalle, sopivasti vieläpä alennushintaan 14,99€ joka ei pensaasta ole paha hinta. Arvata nyt toki saattaa että mitään valtavaa hortensiaa ei tuohon hintaan saa mutta joutaahan tässä kasvua odottelemaan. Onnistuin löytämään kuitenkin kukkivan yksilön.  Pink Annabellen lopullisesta kohtalosta en ole aivan varma joten siirsin sen varmuudeksi levikepenkin puolelle mikäli sittenkin osoittaisi henkiinherämisen merkkejä. Pientä viherrystä kuoren alla yhdessä oksahaarassa näkyi joten suoraan en kompostiin arvannut tuota vielä siirtää. Syysvuokko Pamina lähti samalla mukaan kun muutamalla valmiilla nupulla sellaisen löysin.


Toinen Diamond Ball -jalokärhön nuppu aukesi. Yhteensä kolme kukkaa näyttäisi tähän vuoteen olevan luvassa. 

Jokin värililja ilmestyi rinnepenkkiin kukkimaan vaikka vuosiin en tässä tuollaisia ole nähnyt. Vinkeästi varsi kasvoi pengerretyn osan läpi vaikka ylimääräistä maata oli tuossa ainakin 30cm.

Päivänlilja Just My Size

Päivänlilja Romantic Rose kukkii nyt ensimmäistä kertaa etupihalla ja heti kahdella kukalla.

Päivänlilja Lacy Doily isossa kalliopenkissä.

Pallohortensia Sweet Annabellen kukissa on nyt kaunis sävy.

Saman sarjan Ruby Annabelle miellyttää myös silmää. Purppuraheisiangervo Midnight tummalehtisenä taustalla sopii ihan kivasti vieruskaveriksi.

Porraspenkin laidalla rannassa turkestaninmaksaruohot alkavat kasvaa toivotusti kivilaidan yli hieman roikkumaan ja yleisilmettä pehmentämään.

Punakärsämö Saucy Seduction aloitti uuden kukintakierroksen, eri vaiheen kukintojen väreissä on isoja eroja.

Iki-ihana jalohortensia Twist and Shout. Osalla kukista selvästi sinervämpi sävy.

Ja toisissa hempeämpi liila.

Herttahortensia (schizophragma hydrangeoides) Burst of Light on innostunut uudella paikallaan tekemään uutta kasvua selkeästi aiempaa enemmän. Kukkia en ole vielä tällä nähnyt mutta näistä valkoviherkirjasvista lehdistä pidän itsellään jo niin paljon että kukat olisivat vain bonusta.

Ja tässä vielä uusimmat hankinnat
Syysvuokko Pamina toistamiseen yrityksessä, ainakin muutaman kukan oletan syksyn aikana näkeväni. Toivottavasti vielä keväälläkin tämä nousee. Jospa tämä levikepenkki välttyisi talvimärkyydeltä.

Pop Starista onnistuin löytämään yksilön jolla oli useampi kukinto.

Pihalla ei meinaa saada nyt mitään aikaiseksi kun jatkuvasti uusi kuuro iskee juuri kun pihalle on lähtenyt. Eipä tarvitse uusia istutuksia liikaa kastella. Alle vuorokaudessa oli ostamaani sademittariin kertynyt 30 milliä vettä.


10 kommenttia:

  1. Sateet ovat hyvät uusille istutuksille, huonommat levitetylle hiekalle! Toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Hienot löydöt! Twist and Shout on tosiaan ihana, kaunis kukinto.
    Upeat päivänliljat! Täällä eivät tahdo nuo jalommat kukkia, vain perus rusopäivänlilja ja keltapäivänlilja. Syyspäivänliljan ainoa kukkavarsi kuihtui kuivuuteen, harmillista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman noita alkuviikolle luvailtuja ukkosmyrskyjä tässä saadaan jännittää ettei tulisi tulvasadetta. Kolmen viikon päästä saataisiin hiekat kuntan suojiin joten siihen asti vain maltillisempia sadekuuroja kiitos tänne.
      Melko hyvin tuntuvat nuo jalommatkin päivänliljat nyt kotiutuneen ja alkavat riittävän koon saavutettuaan kukkia. Aurinkoisempia paikkoja olen noille yrittänyt valita. Kestävyyden puolesta ovat melko varmoja valintoja kun isoa penkkiä ei oikein uskalla perustaa pelkkien herkkisten varaan ja ostaa talven jälkeen joukkiota uusia taimia menetysten korvaamiseksi.

      Poista
  2. Hienoja kasveja kukassa ja hankittuna. Toivottavasti saat kasvamaan ja kukkimaan jalohortensiat, ovathan ne ihania. Minä olen istuttanut eri vuosina kaksi jalohortensiaa, molemmat ovat hengissä ja nousevat pienillä aluilla joka vuosi maasta, mutta oksat jäävät noin 20 cm korkuiseksi eikä kukkia ole näkynyt. Eli meillä ne eivät taida pärjätä.
    Teillä on tapahtunut paljon, pihasta ja puutarhasta tulee varmasti upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nyt kolmen jalohortensian kanssa onnistunut saamaan ne kukkaan hankintavuoden jälkeenkin joten uskaltauduin vielä yhden lisää hankkimaan. Aika tarkkaan olen kyllä lajit yrittänyt valita tänne III-vyöhykkelle ainakin teoreettisesti soveltuvaksi. Harmi jos omasi eivät ole halunneet viihtyä.
      Aika tyytyväinen alan olla jo etenkin yläpihan ulkomuotoon ja isot uudet istutusalueetkin alkavat näyttää muultakin kuin mullokselta. Olipa lopulta onni että kalliolta löytyikin tuollainen läjä istutuskelpoista maa-ainesta mistä riitti 10x isompaan istutusalueeseen materiaalia kuin mistä osasin edes haaveilla.

      Poista
  3. Sinulla on hyvä kokoelma hortensioita. Niillä on myös kaunis lehdistö, vaikka eivät aina kukkisikaan.
    Harmillisesti vesisateet haittaavat nyt pihatöitänne. Istutettujen kasvien kannalta sateet ovat kyllä hyvä asia. Eipä tarvitse niin paljon kastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensiat ovat kivoja pitkäaikaisia kukkijoita loppukesään ja sopivat tänne mäntyjen keskelle. Nyt on ollut onneksi tilaakin uusille hankinnoille, alkaa olla ihan hyvä kokoelma niitä tässä pihassa. Toimivat minustakin mukavana vehreyttäjinä ilman kukkiakin.
      Pitää tosiaan toivoa että isommat kaatosateet ohittaisivat tämän pihan vielä pari viikkoa, normaali kesäsade ei sinänsä haittaa ja kasvien kannalta ihan toivottukin.

      Poista
  4. Ihana kärhö. Tykkään hortessoosta ja enemmänki olis, jos asuusin etelämpänä. Täälä kukkii ja menestyy vaan varmimmat. Kasvit kiittää vesisateesta, mutta toisin taitaa olla maatöiren laita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensioista on tullut yksi lempikasvejani ja miksipä ei kun kukat ovat näyttävät ja pitkäaikaiset. Kaikken arimmat eivät harmi vaan täälläkään III-vyöhykkeellä menesty ja siellä pohjoisemmassa vielä vähän niukempi valikoima. Muutamaa arempaa nyt kyllä päätin kokeilla kun edulliset taimet sattuivat vastaan. Todennäköisesti yksivuotisiksi jääviä kalliimpia pensaita ei viitsi edes kokeilla.

      Poista
  5. Nätit päivänliljat ja hortensiat! Herttahortensiassa on valtavan hienot lehdet. Onpa teillä satanut paljon kerralla. Täällä tuli tänään vajaassa tunnissa 5 milliä mutta muuten on paistanut aurinko tai ollut puolipilvistä. Äsken näytti tulevan ihan mustia pilviä suoraan kohti mutta nekin menivät pohjoispuolelta ohi. Läheltä kuitenkin piti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon herttahortensiaan olen tykästynyt noiden lehtien vuoksi ja toivon että lähtisi nykyisessä paikassaan kunnolla kasvuun.
      Sadetta tosiaan riitti. Alapihalle valui vettä oikein purona ja jäi pitkäksi aikaa ihan kunnon lammikot. Veikkaan että vähintään 10cm vettä oli lammikossa, poika sitten otti ilon irti ja lasketteli muovimopollaan lammikkoon onnessaan😆. Alapiha vaatisi varmaan jonkinlaista salaojitusta kunhan sen laittoon asti joskus päästään. Nyt maa on toki vielä normaalia tiiviimpi kun on ajeltu satojen kilojen kuormia kauhakuormaajalla lukemattomia kertoja.

      Poista