maanantai 17. helmikuuta 2020

Keijunkukkia

Tämän hetken suosikkini kukkapenkin reunuskasviksi on keijunkukka eli heuchera. Lehdistä löytyy ihania sävyjä. Kukinta monella aika vaatimaton mutta mitä väliä kun lehdet ovat koristeelliset koko kesän. Keijunkukat ovat jopa talvenkin jälkeen heti virkeinä lumen alta paljastuessaan. Yritän pitää lajinimikkeistä kirjaa. Aina se ei onnistu kun nimetön ihanuus tulee myymälässä vastaan. Niin tarkka en sentään ole ettenkö nimetöntä kaunotarta kelpuuttaisi penkkiini. Muutenkaan istutuskarttoja en ole jaksanut väsäillä joten jossain määrin tuottaa päänvaivaa tunnistaa kasvit paikallaan oikein vaikka nimilistoja pidänkin.

Erityisesti keijunkukista kaikki violettiin, vaaleanpunaiseen ja hopeaan taittavat on suosikkeja. Niinkään en välitä oranssiin, keltaiseen tai ruskeaan taittavista lehtien sävyistä. Niitäkin muutamia jostain mielenhairahduksesta tullut kyllä hankittua. Kai parempien puutteessa ostin. Menetyksiäkin on tullut. Muutamia vuosia sitten märkä maa ja kova pakkanen heti päälle tappoi useampia yksilöitä. Rip Cherry Cola, Velvet Night, Cinnabar Silver, Frosted Violet, Peppermint Spice


 Penkin reunimmaisena uskoakseni Berry Smoothie.



Tosi jännän mutta mielestäni hienon värinen keijunkukka. Samasta pöydästä Jyväskylän Viherlandiasta ostettu kuin kaksi Midnight Rosea, onko sitten joku värimuunnos vai muu nimetön? 



Reunimmaisena vasemmalla Silver Scrolls, vieressään Grape soda?, Spellbound? ja Silver Gumdrop. 



Nurkassa Viherlandiasta nimetön tummasävyinen, keskellä hopeinen Silver Gumdrop millä aika kivan pirteät punaiset kukatkin muuten. Vielä vasemmalla Midnight Rose.



Lähikuvassa Silver Gumdrop. Näitä hankin useamman, näkisin että yhtenäistää ja rauhoittaa yleisilmettä sijoitettuna aina sopivin välimatkoin. 



Ihana Spellbound vaalean violetin ja hopean sävyissä (tai ainakin luulisin että tämä oli nyt se).


 Etummaisena Forever Purple? Nyt olis niille istutuskartoille ollut käyttöä. Yllättävän samannäköisiä osaavatkin olla keskenään ja googlellakin sama laji näyttää varsin erilaiselta eri kuvissa.

Sitten keijunkukka josta en erityisemmin pidä. Tavis Palace Purple, värisävyltään taittuu ikävästi ruskean likaiseen. Ja juuri se joka taitaa olla tietysti kaikkein kestävin. Siementaimiakin on tuottanut ihan kiitettävästi.


 Siementaimia olen yrittänyt hyödyntää ilmaisina maanpeitekasveina puiden juuruksille. Veikkaan että tulevat jossain vaiheessa antamaan tilaa jollekin kivemmalle. Yrityksenä piristää ilmettä yhdistämällä näihin vihreää peittokurjenpolvea kun ensin kaavaillut rönsytiarellat eivät menestyneet tässä kuivassa paikassa.

Tämäkin yksi siementaimi. Minkähän kanssa on risteytynyt kun lehtiruodot erottuvat. Riippuen valo-olosuhteista jo melkein pidän tästä.

Metsänreunuspenkille on kyllä tehtävä ensi kesänä jotain kuten aiemmin tässä totesinkin. Tilapäisratkaisuna juurikin suuren talvituhon jäljiltä reunoille istutetut Palace Purplen siementaimet eivät vaan omaan silmään istu. Kellään käyttöä ilmaisille keijunkukille? Haltijankukkakin (keijunkukan ja tiarellan risteytys) Heucherella Solar Eclipse tuo keltareunainen mukana. Jälleen mietin miksiköhän senkin ostin kun ei taas lempivärimaailmaani istu lainkaan? Taisi iskeä alemania ja puolityhjä kukkapenkki täyttämistään vailla kun syysalesta tuon muiden mukana hankin syksyllä 2018.

Viime keväänä yritinkin kasvattaa Ebaysta tilattuja mukamas kymmenen erilaisen keijunkukan siemenistä taimia. Koko kevään odotin ihmettä tapahtuvaksi vaan ihan vihreitä kaikkien lehdet sinnikkäästi olivat. Mitä lie sitten ovatkin.

Tässä siementaimia syksyllä. Ihan virkeitä vaan aika vihreitä... Noh, tulihan harjoiteltua. Saavat olla maanpeittokasveina kunnes keksin tilalle jotain kivempaa. Tila kun on lopulta rajallinen niin ei viitsi täyttää penkkejä ihan mitäänsanomattomilla kasveilla. Noiden veressä kun on jo pitsimäisesti kukkivaa rönsytiarellaa samassa sävyssä ja aika samanlaisilla lehdillä. Näiden kukistakaan en vielä tiedä.

Onneksi sain kerättyä vähän siemeniä omista keijunkukista joten taidanpa yrittää maaliskuulla uudelleen omilla siemenillä. Ainakin muutamia sain Midnight Rosesta joten ties miten hienot luonnon arpajaisvoitot on luvassa, pölyttäjästä kun en toki tiedä. Vähän kuin joulu olisi siementen itämistä odotellessa. :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti