sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Kompostorin tyhjennystä

Biojätekompostorinamme toimii tällä hetkellä kolmatta vuottaan UKM Greeny 250 litrainen lämpökompostori. Kolmen hengen perheelle ihan sopivan kokoinen. Sen kaverina on kompostin jatkosäilytyspaikkana vanhempi pallokompostori Kekkilän Globe. Puutarhajätteelle vielä metalliverkkoinen tila joka ei kyllä ikinä mitään ole kompostoinut. Sille jotain keksittävä ensi kesänä varmaan. Greenyn aikana olen yrittänyt vihkiytyä tarkemmin kompostorin toimintaan ja lisäillyt tunnollisesti kuiviketta joka on kyllä ihan pakollista jos ei halua kompostorillista haisevaa mädäntynyttä tavaraa josta on siitäkin kokemusta. Yök. Sekoittelen sauvalla vuodenajasta riippuen 1-2 viikon välein ja tyhjennän valmiimpaa tavaraa palloon tarvittaessa. Tyhjennysluukutonta kompostoria en enää ottaisi. Pitäähän se alakerran valmis tavara saada ulos ilman kompostorin pintakerrosten siirtelyä. Globeen päätyy vasta aines jonka voi levittää suoraankin kukkapenkkiin jos vain vuodenaika on oikea. Päältä tyhjennettävänä ei sitten enää siinä vaiheessa ongelmaa. Kompostori alkoi lokakuisen tyhjennyksen jäljiltä täyttyä ja toiminta hidastua joten tänään oli sopiva aika ja plussakeli siirtää kompostoitunutta viileämpää tavaraa jatkosijoitukseensa.

 Vanha uuninpelti palvelee hyvin tyhjennysalustana. Luukku auki ja kaivamaan, talikko hyvänä apurina. Koiraa ei tähän hommaan kaveriksi oteta, sillä kun taipumusta syödä puolivalmista sisältöä joka on sitten kätevä mahassa kiertäessään oksentaa sisälle johonkin matolle. Tästä on kokemusta.

 Lämpömittari tietenkin taipui tyvestään jo ensimmäisillä viikoilla kompostorin sekoituksessa. Yritin etsi netistä uutta vaihtomittaria siinä onnistumatta. Onkohan niitä tullut varaosina myyntiin. No, ei ole käyttöä juuri haitannut. Aika kosteaa tuo kompostorin sisältö on edelleen mutta pallossa on kyllä hyvin tasaantunut sopivaksi.

 Pallo aika lumen peitossa mutta kansi aukesi sentään. Yläosan saa nostettua tyhjennystä varten sentään pois.

Loppukesästä lähtien uutta multaa täytetty. Nyt melkein täynnä sopivasti kevättä varten 310 litran kompostori. Tuosta sitten puutarhurin aarretta kukkapenkeille levittämään kun lumi sulaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti