maanantai 24. helmikuuta 2020

Pihan puista

Yritän kasvattaa etupihalle rautatieomenapuuta (Malus Hyvingiensis). Alunperin hankin kyseisen puun ainakin 4 vuotta sitten yhdessä kahden puuksi kasvatetun syreenin kanssa (Unkarinsyreeni Oden ja Puistosyreeni Ainola). En sitten perehtynyt riittävän tarkasti riippapuiden sielunelämään joten ostaessani jäi huomioimatta se varsin oleellinen seikka että riippapuu ei kasva korkeutta. Lueskelin sitten aiheesta ja näytti mahdolliselta tuettuna kasvattaa puulle uusi latva jota yritinkin tehdä. Puu alkoikin saada mittaa tosin tuskastuttavan hitaasti ja aika vänkyräkin malliltaan. Tietenkin heti tien vieressä paraatipaikalla ohikulkijoiden ihmetellä. Viime kesänä sitten kiertelin paikallisella K-raudan puutarhaosastolla ja näinkin täydellisen näköisen oikean korkuisen rautatieomenapuu ja vielä -50% alessa. Eihän siinä auttanut kun pakata puu autoon sen suunnitellun keltaluumu Laatokan helmen kanssa.



Vanha rautatieomenapuu tukivirityksineen. 



Ja uusi oikealla latvalla varustettu tilalla. Tukeahan se tämänkin latva tarvitsee vielä tovin.



Eihän vanhaakaan nyt pois voinut heittää. Ei tosiaan mikään muotovalio kuten kuvasta näkee. Pitkällisen pohdinnan jälkeen istutin sen nyt tuohon kallion reunustaan johon sai aika ison multatilan rakenneltua. Saa rauhassa levittäytyä oksillaan jatkossa.



Tätä pitäisi maaliskuun aikana aloittaa leikata. Vesiversoja en halua joten alustava suunnitelma olisi katkaista nyt keväällä vain nuo kaksi alinta punaisella merkittyä oksaa. Ehkä loppukesästä pari lisää. Tavoitteena lopulta jättää vain latvukseen muutamia oksia kasvamaan sateenvarjon malliin pyrkien.



Kallion rautatieomenapuu saisi luopua jo useammasta oksasta. Tuostakin pikkuhiljaa jos saisi jo latvaankin uutta oksaa kasvamaan ja alempaa hiljalleen karsin kaikki muut pois.



Syreenikin kasvaa häiritsevän toispuoleisesti. Tämän kanssa ei oikein ole leikkauskokemusta. Uskaltaakohan tätä leikata? Lähteekö haaromaan jos leikkaan tuosta punaiselta kohti vai parempi tuosta sinisten viivojen seudusta? Ettei lopputulemana olisi entistäkin yksipuoleisempi puu.



Sama ongelmakohta toisesta kulmasta kuvattuna.



Ja vielä kalliolta riippapihlaja joka on varsinainen testipuu uuden latvan kasvatuksesta. -70% alesta ostin kesällä 2018 melkoisen muotopuolen yksilön jolle yritän tuen avulla kasvattaa uuden latvan. Tuo keskikohdalta lähtevä yksittäinen punaisella merkitty haara taitaa saada leikkauksen maaliskuulla myös. Kauhean näköinen se suoraan sanoen noinkin on joten ei kai auta kuin rohkeasti vaan tarttua oksasaksiin.

Sitten vielä ne aiemmin esitellyt terassin ”pergolan” riippapihlajat. Ehkä annan kesän näyttää miten alkavat kasvaa ja vasta loppukesästä tartun oksasaksiin. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti