Tontillahan riittää isoja mäntyjä. Ja maaperä hapanta. Pari vuotta puutarhan kanssa ihmeteltyäni keksin haluta pihaan köynnöksiäkin. Googlatessani aiheesta (nettihän on ollut tiedonlähteeni nro 1 puutarhatietouttani kasvattaessa) löysinkin köynnöshortensian Hydrangea anonomala petiolaris. Ihanasti kukkiva korkeuksiin nouseva köynnös jonka paljas runkokin on talvella nätti. Siinä vaiheessa en toki tajunnut että niitä on muitakin kuin se tavislehtinen. Harmillisesti en tullut merkinneeksi ensimmäisinä vuosina kasvien hankintavuotta ylös vaikka muuten olen listaa pitänytkin. Mutta veikkaan että ainakin vuodesta 2012 ensimmäinen on kasvanut pihallamme.
![]() |
![]() |
![]() |
Sitten tämä Mirranda. Kaksiväriset reunoilta vähän kellervänvihreät lehdet.. Kasvanut jokseenkin aneemisena edelleen polvenkorkuisena, olisiko neljättä vuottaan tässä. Keväällä laitoinkin kasvualustaa kuntoon. Totesin juurellaan olevan hyvin niukalti multaa peräti 5cm matalimmillaan ja sitäkin enemmän hiekkaa. Vannoisin laittaneeni kyllä kovasti enemmän istutusvaiheessa, kai valunut ajan myötä pois, rinteessä kun tämäkin. Yritin kaivella reilumpaa kuoppaa vierelle johon laitoin pussimultaa. Ainakin kesän ajan kasvoi selvästi pirteämpänä. Olisko toimista ollut apua vai muutenko vaan innostui kasvamaan.
Mirranda oli juurtunut pienillä oksillaan. Yhden juurtuneen annoin sisarelleni vuonna 2018 ja tämän siirsin viime kesänä oman mäntynsä juurelle. Saattaapi mennä tovi ennen kuin suureksi ehtii jos nyt jaksaa talvesta selviytyä. Kevättä tämänkin kanssa jännittäessä.
Tuossa köynnöstuen takana olevan männyn juurella yrittää kasvuaan pieni Mirrandan alku.
![]() |
Take a Chance on vuoden 2018 hankinta. Googlaillessani menetetyn Silver liningin tilalle muuta erikoisempaa köynnöshortensiaa löysinkin tällaisen jalosteen. Eihän sitä Suomesta löytynyt ja eksyin puolalaisen taimikaupan sivustoille. Itse taimihan oli varsin edullinen, postimaksut eivät niinkään. Vähän epäilytti toki vieras sivustokin, tuleeko taimia koskaan perille vai meneekö vain rahat. No kun oli saatava niin sitten riskillä mentiin ja toki pari muutakin taimea kaveriksi tilasin samoilla postimaksuilla.
![]() |
Tämähän nyt ei ole köynnöshortensia lainkaan mutta sukulainen. Schizophragma hydrangeoides Burst of Light. Herttahortensia tämäkö suomeksi nyt sitten on, ei ole Suomen taimistoiden valikoimassa näkynyt. Sieltä Puolasta tämäkin ja III-vyöhykkeellä kieltämättä selviytymisen rajoilla. Mutta välillä pitää ottaa riskejä jos jotain erityisempää löytää. Annan kasvaa vähän maanmyötäisenä ja toivottavasti lumi suojaisi. Voisi kasvaa köynnöshortensian tyylisesti monimetriseksi. Jos nyt sattuisi löytämään metrin päässä olevan nuoremman männyn niin saa toki sinne alkaa kiivetä.
Siinäpä nämä kaverit. Keväällä taas jännityksellä silmuja sitten ihmettelen tuleeko menetyksiä. Kolmenkympin pakkaset eivät siis ole toivottuja. Ihan asiasta toiseen. Kuvien lisäily välillä aivan raivostuttavaa tekstiin kun pomppivat miten sattuu vierekkäin tai alkuun. Ehkä tämän käyttöön vielä opin. Kuvien muokkauksen jo opin tekemään ennen bloggeriin siirtoa että sentään ovat oikein päin eivätkä sivuttain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti