sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Mustilan hankintoja

 Tehtiinpä perheen voimin reissu Kouvolan suunnalle. Lapselle huvipuistoa ja äidille puutarhaa. Mustilan arboretumissa luonnollisesti vierailtiin. Kierros keskittyi alppiruusuihin ja atsaleoihin joista ensimmäiset olivat vasta niukemmin ehtineet kukkaan mutta atsaleat kukkivat jo varsin komeasti. Poika sai hiukan viihdykettä puiston useista puuveistoksista. Itikat hiukan kiusasivat kun aamusta kuljimme joten kaikkien viihtyvyyden vuoksi suuntasimme tärkeimpien jälkeen puutarhaostoksille. Jäi valitettavasti hyönteiskarkotteet pakkaamatta matkaan. Hankintoja tuli riittävästi, yksi päärynäpuukin piti kotimatkalle mukaan saada kyytiin ängettyä. Hyvin mahduttiin vaikkakaan takapenkille ei muilla ollut pojan lisäksi asiaa istumaan kun puu valloitti paikan.

Tänään päivä kuluikin hankintojen istuttamisprojektiin. Päärynäpuulle piti kaivaa tietenkin paikka. Viime vuodesta olin sopivaa kohtaa pihasta pohdiskellut ja paikaksi valikoitui nyt hortensiapenkin vierusta. 


Multaa oli nurmikon alla tuskin nimeksikään. Hyvä uutinen kuitenkin ettei puun juuria löytynyt paikalta ja  pelkän hiekan kaivaminenhan oli muihin paikkoihin verraten varsin helppoa. Nurmituppaat nostelin syrjään.

Luin istutusohjeista että päärynä vaatii ison multatilan 80-100cm korkeutta ja leveyttä, tähtäsin tuohon 100 cm. Valotolppa tulee myöhemmin vaihtumaan muunlaiseen takapihan valaistuksen mutta mahtuu toistaiseksi tuohon viereen vielä. Sähköjohtoa piti kaivaessa varoa.

Kuopan pohjalle tyhjensin puutarhakompostorista aidan alusen kitkemisestä jääneet nurmituppaat ja jotain muutakin maatumatonta löytyi.

Sitten tuoreemmat nurmituppaat jotka pyrin kääntämään nurinpäin. En tiedä oliko tuolla nyt niin merkitystä jos jäivät puolen metrin syvyyteen mullan alle. Pyrin tiivistämään kekoa päällä kävellen ja vähän hyppienkin.

Sitten nurmen ravistelusta talteen otettu multa.

Peräkärryllinen multasäkkejä käytiin välissä ostamassa. Sopivasti sattuivat oleman tarjouksessakin 6 säkkiä kymmenellä eurolla, ostin 24 säkkiä.

Lopulta hauskin osuus monen säkillisen jälkeen.  Kivet nousivat kaivaessa eivätkä ole tuohon jäämässä vaan nostelin ruohonleikkurin tieltä hätäisesti syrjään.

Metsänrajan penkistä otin muutaman kuunliljan reunakasveiksi penkkiä reunustamaan joista sain jaettua viisi tupasta. Kaksi keijunkukan isompaa siementaimipuskaa sai myös tuohon siirron kun vaikuttavat kovin kestäviltä.

Tukikepit jäivät tähän hätään vielä puuttumaan. Lisätään myöhemmin.

Päädyin perhepäärynäpuuhun myymälässä jahkailun jälkeen. Itsepölyttyvä Pepi oli vaihtoehtona mutta halusin nyt kokeilla useampaa lajia kerralla kun toista päärynää ei tähän pihaan ole suunniteltu. Runkona Narjadnaja Efimova (I-III), alaoksa Lada (I-III), keskioksana Tsizovskaja (I-IV) ja yläoksana Pepi (I-III). Pitäisi siis mennä tässä pihassa. Tähän ei tuuli käytännössä käy ikinä, aurinkoa riittää eikä rinteessä varmasti vesi jää seisomaan. Oletettavasti niin täydellinen paikka kuin tästä pihasta löytyy. Kovin ylöspäin suuntautuvat oksat lähinnä mietityttävät, kannattaako taivuttaa vai muotoillaanko leikkamalla? Päärynäasiantuntijoita ketään?

Uusi kärhökin meille muutti. Tarhaviinikärhö Avant Garde pääsi samaan penkkiin päärynän kanssa, ehkäpä tulee vielä puuhun kiipeämäänkin mutta nojailkoon vielä valotolppaan kunnes päärynä kasvaa ja vankistuu. Googlailin talvenkestoa ja vaikuttaisi pärjäävän täällä III-vyöhykkeellä. Kasvaa 2-3 metriseksi, kukat hauskan kerrotut, punaista ja keskellä vaaleanpunaista. 

Jalohortensia Summer Love (I-III) tarttui myös matkaan. Oletan että tässä pihassa sävy tulee olemaan violetimpaan taittuva kun happamassa väri muuttuu sinisen suuntaan.

Piti keksiä sadevesikaivon penkkiin luumupuun ja omenapuun kanssa pienempi pensas leviämään taipuvaisen norjanangervon tilalle. Se sai sopivasti kukittuaan nyt väistyä pienemmän tieltä. Tämä kasvaa metrin kokoiseksi.

Imikkäkokoelmani täydentyi kolmannella, oikealla valkotäpläimikkä Mrs. Moon.

Kivat lehdet tälläkin. Toivottavasti viihtyvät.

Kalliopenkkiin uusi yritys Levisian kanssa, Little Plum vaaleanpunaisin kukin.

Kivasti on nuppuja. Ainakin yhden kesän ilahduttaa kukillaan.

Lisää pikkutalvioita, vaaleamman violetti.

Valkoinen pikkutalvio Gertrude Jekyll.

Otin myös juurtuneita rönsyjä kerrotuista pikkutalvioista syreenipenkistä.

Pikkutalviot pääsivät kokeilemaan onneaan rannan aidanteen alle. 

Rantaan ostin kokeiluun rentoakankaalia (ajuga reptans) köynnöspenkkiin maanpeiton toivossa.

Lehtien kaunis violetti sävy houkutteli kokeilemaan, lajina Burgundy Glow.

Aina on tilaa yhdelle keijunkukalle, etupihan penkkiin heuchera Huckleberry

Loppuun pari kuvaa Mustilan arboretumista.


Omasta pihasta kukkaisempia kuvia sitten seuraavan kerran. Uuttakin nähtävää alkaa aueta. Ihanaa alkavaa helleviikkoa. Nautitaan kun on lämmintä vaikka hikistä onkin ollut lapion kanssa heilua.

2 kommenttia:

 1. No nyt on ollut hyvä reissu hankintojen puolesta! Päärynästä kasvaa käsittääkseni aika suuri puu, joten perhepäärynä on siinäkin mielessä hyvä valinta. Eipähän tarvitse istuttaa neljää puuta samaan pihaan. Hyvin valittu muuten tuo istutusalueen muoto; tuosta saa näppärästi laajennettua pienen suikaleen kerrallaan :D
  Minulla tuo levisia 'Little Plum' on pärjännyt jo neljän talven yli, joten luulisi sinullakin menestyvän. Ensimmäisiksi talviksi laitoin sille katoksen pienestä liuskekiven palasesta, mutta kaksi viimeistä talvea ovat menneet ilman mitään suojaa. Eilen se aukaisikin tämän kesän ensimmäiset kukkansa.
  Ihanaa helleviikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luit hyvinkin ajatukseni päärynäpuun valinnan perusteiksi. Sen verran isoksi näyttävät googailuni perusteella kasvavan että kahta ei viitsi tilan puolesta istuttaa ja kuka ne kaikki päärynät edes kahdesta puusta saisi syötyä kun tuo yksikin jo vähän laittaa pohtimaan. Ja kyllä, penkissä piilee hyviä laajennusmahdollisuuksia jos jatkossa tarve iskee 😉.

   Poista