sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Kompostia ja kitkentää

 Sain viimeinkin aikaiseksi tyhjentää jatkokompostoinnista valmiimman kompostin penkkeihin ja tyhjensin lämpökompostorista taas valmiimpaa tilalle. Ihan kiva määrä oli kertynytkin. Helle iski mutta sade tai ukkonenkaan eivät osuneet kohdalle. Illasta tiesi taas sadetinhommia. Nyt ei mene pitkään pionien aukeamiseen, ensimmäiset nuput alkavat jo aueta tiukasta pallostaan. Jotenkin suvantovaihetta on kukkimisessa tämä viikko ollut. Ei oikein mitään erityisen hienoja kukkijoita vuorossa.

Hörhelöhelmainen tarha-alppikärhö Pink Swing ansaitsee vielä aloituspaikan


Runsas on idänkurjenpolvi plenumin kukinta

Verikurjenpolvi Elke taustallaan keijunkukka

Viime kesän hankinta keijunkukka (heuchera) Silver Dollar kukkiikin näin kivan pinkeillä kukilla. Viime kesän oli henkitoreissaan selviydyttyään nipin napin postikuljetuksen superhitaasta kuljetuksesta. (Reppanoita taimia)

Muutkin keijunkukat aukovat kukkiaan.

Unkarinsyreeni Oden (joudun joka kerta lunttaamaan tämän nimen kun tuntuu olevan mahdoton tehtävä muistaa) on nyt parhaassa kukassaan.

Istutin syksyllä näitä laukkoja (allium basalticum )Silver Spring kolme kappaletta mutta jostain syystä ainoastaan tämä yksi on noussut. Odotan innolla tämän aukeamista kokonaan.

Pienet helposti huomaamatta jäävät kukat on kiinanlaikkuköynnöksessä. Aika herkän kauniit kuitenkin.

Ihanasti punastuvat lehdet jo kiinanlaikkuköynnöksellä. Tarkempisilmäinen voi nähdä ne kukatkin. Kyllähän se tämän kasvin koristearvo on kuitenkin lehdissä.

Sitten vähemmän kauniisiin kuviin kompostista. 😉

Kunnon muurahaisyhdyskunta oli muuttanut lämpökompostorin alaosaan. Valitettavasti en jäänyt säälimään vaan saivat siirron.

Aika täyteen oli päässyt.

Tyhjennys vajensi pintaa jo silmissä. Lopuksi kunnon sekoitus ja oletan tuon tuosta parissa päivässä vajenevan edelleen lisää kun kompostoituminen saa vauhtia.

Ihanaa mustaa valmista kompostia. Olipa taas juhlallista kun voi omia ruoanjämiä muuttaa puutarhan hyödyksi.

Kitkin terassin penkin ihan siksi että saisin kompostin hyötykäyttöön. Saavissa on kitkentäsaalista myös metsänrajan penkistä josta aloitin. Multa on aika vähähumuksista ja sotkinkin pintamaahan nyt kompostia maan rakennetta parantamaan.

Vielä lisää kompostia toiseenkin laitaan. Joku varmaan ihmettelee mikä tuo koskemattoman näköinen kaistale keskellä on. Siinä kasvavat viime vuoden kerrottujen esikkojen siementaimet. En uskaltanut niiden rauhaa häiritä liiallisella maan möyhentämisellä tai väkevällä kompostilla. Muokatulla alueella ei tällä hetkellä kasva vielä mitään joten siinä uskalsin sekoitella kompostia jo pintamaahankin. Jotain maanpeittoahan tuohon pitäisi varmaan laittaa mutta mietintä on vielä kesken.

Päärynäpuun penkki sai myös kompostia katteeksi.

Yksinäisen omenapuun juurukselle myös. Tarvitsee kaiken avun mitä suinkin yläpuolella kasvavien koivujen lähellä.

Metsänrajan penkin ruma aiempi todellisuus vielä loppuun.

Siistytyi sentään rikoista mutta parille kasville olisi kyllä tuossa tyhjä paikka odottamassa. Muut osat penkkiä alkavat näyttää siltä miltä pitääkin. Kyllä todella kannatti tehdä viime kesänä perusteellinen penkin kaivanto (Kukkapenkkipuuhia ja kasvatuskuulumisiajuuria-kukkapenkissa).

Huomenna onkin luvattu yli 30 astetta lämmintä. Hikinen päivä siis tiedossa. Puutarhahommia ei saata jaksaa siinä kelissä touhuta. Illasta oli nyt muuten hieno keli t-paidassa ja shortseissa puuhata mutta itikat jonkin verran kiusasivat. Mies tosin sanoi että läheisessä puistossa iski kiinni oikein hyttysarmeija koiran kanssa lenkkeillessä joten olisiko tuosta Mosquito Magnet Pioneer -hyttysansasta jotain iloa jo ollut?


4 kommenttia:

 1. Mahtavan mustaa multaa. Kyllä kasvit tuosta annoksesta tykkäävät.
  Joo, hellettä riittää. +30 asteessa ei pahemmin jaksa puutarhahommia tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkoikin olla viimeisiä aikoja kompostia laitella kasveille. Pääsee taas kerryttämään uutta ensi kevääksi. Näillä keleillä luulisi kompostorin toimivan aika vauhdilla.

   Poista
 2. Hyvän näköistä multaa tuli! On se vaan ihmeellistä, kuinka ruuantähteistä ja kitkentäjätteistä voi tulla muutamassa kuukaudessa hyvää multaa kukkapenkkeihin laitettavaksi. Laukka näyttää todella söpöltä, mutta ihan suloisin kaikista on kyllä edelleen tuo kärhö. Ihana hörhelö <3 Lämmintä juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhö harmillisesti on jo lähes ohi kukkinut mutta ensi vuotta odotellessa. Kompostointi on kyllä palkitsevaa kun ensin oppii oikean kuivikkeen määrän. Ehkäpä en enää joudu tyhjentämään mädäntynyttä tuotosta kuten alkuaikoina. Mullan toivossa on näemmä valmis tekemään melkein mitä vain, jopa lapioimaan mädästyneitä ruoantähteitä. 😆

   Poista