sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Sadepäivä auringon välissä

 Viikonlopun kunniaksi sitten satoikin ison osan sunnuntaita. Eipä tarvinnut kasteluletkua viritellä. Jäi kyllä nurmikin leikkamatta. Viikonloppu menikin enemmän pojan viihdykkeissä kuin puutarhahommissa. Sen verran lapiota pikaisesti käytin että siirsin kuin siirsinkin vielä kerran Endless Summer hortensia Twist ’n Shoutin. Rassukka muutti jo toisen kerran. Tuntuu olevan hyvin kranttu kukkimaan koska yhden ainoaa kukkaa en ole puskassa nähnyt edes istutuskesänä. Jos uusikaan paikka ei sille kelpaa kukkia niin seuraava osoite on komposti. Koska kuitenkin vielä on rhodojen aika annetaan niille mahdollisuus ensin loistaa.

Alppiruusu Double Kiss on kukkinut jo kohta kuukauden, ensimmäisen auenneen kukan bongasin 19.5.

Kevätatsalea (rhododendron x fraseri) päätti tänä vuonna näyttää olevansa säilyttämisen arvoinen kun viime vuonna kukinto oli kovin vaatimaton. Vasemmalla köynnöshortensia Take a Chance.

Kukat ovat ihan kauniit lähempääkin tarkasteltuna.

Alppiruusu Royal Butterfly. Ainoat kukkansa teki vielä puolelle joka ei näy ellei varta vasten kierrä katsomaan naapurin rajan pintaan.

Revontuliatsalea Tri-Lights taitaa kärsiä turhan kuivasta paikasta. Aukaisin nyt sentään muutaman kukan. Lisäsin kevällä jo neulasia katteeksi. Pitää nyt katsoa josko perustan koko istutuspaikan uuteen uskoon.

Muutama aukeamaton nuppu alppiruusu Helsingin Yliopistossa, kukinta alkaa olla parhaimmillaan.

Kohta lopettelee atsalea Double Pink. 

Jalokurjenpolvet liittyivät myös kukkijoiden joukkoon, Orion.

Pitsiset tiarellojen kukinnot, pinkkiin taittava tupastiarella Wherryi taustallaan tavis rönsytiarellat. Wherryi ei leviä rönsyillä joten on pysynyt hyvin rajatusti alkuperäisessä paikassaan.

Sadevesikaivon penkki valikoitui uudeksi paikaksi Twist’n Shoutille. Kaverinahan siellä jo ennestään myöskin Endless Summer hortensia Summer Love.

Vanha paikka vuorenkilpien vierellä sai nyt jäädä. Toivottavasti koki vain paikan liian varjoisaksi.

Mesimarjoja vähän siirsin ja Twist’n Shout pääsi penkin toista reunaa koristamaan. Mittaa kun luvataan 50-100cm (3 v:na kyllä tähän asti se 50cm lähempänä totuutta) niin arvelin että tuohon vielä mahtuisi. Peukut pystyyn että tämä aurinkoisempi paikka innoittaa viimein kukkimaan

Vielä havainnollisempi kuva tuosta viime postauksen ränsistyvästä tarha-alppikärhö Pink Swingistä. Multatila ei tosiaan ole suuren suuri. Peittokurjenpolvet ovat levittäytyneet juurelle.

Milloinkahan ehtisin lämpökompostoria tyhjentää. Taitaa olla muurahaisia alaosassa koska luukun reunoista on tursunnut pitkin maata kuiviketta itsekseen ulos. Siinäpä kiva puuha sitten tiedossa saada muurahaisetkin häätymään. Ensin pitäisi tyhjentää vain valmiimpaa pallokompostorin sisältöä penkkeihin joten homma on jäänyt.4 kommenttia:

 1. Kauniit atsaleat ja alppiruusut! Nuo sinun tiarellasi ovat myös upeassa kukassa. Minulla on tuota samaa tupastiarellaa, mutta se on hädin tuskin hengissä. Saa nähdä, kukkiiko edes tänä kesänä. Harmi kun se ei tunnu viihtyvän meillä.
  Tuosta kärhön juurelta voisi kitkeä kurjenpolvia vähemmäksi ja laittaa kärhölle lannoitetta. Jos siitä on kerta tulossa uusia versoja alhaalta, niin kyllä se siitä lähtee tuuhettumaan. Latvaversojakin voi ohjata alaspäin peittämään alaosaa. Eikähän tuo vielä mitenkään kovin pahalta edes näytä :)
  Meillä myös muurahaiset viihtyvät lämpökompostorin alaosassa silloin kun kompostori alkaa olla täynnä. Ilmeisesti silloin lämpötila on niille mieluisa. Tyhjennyksen jälkeen siirtyvät joksikin aikaa pesäkoloihinsa kompostorin alle odottamaan kompostorin alaosan jäähtymistä. Ei niistä eroon pääse kuin myrkyttämällä, mutta enpä ole huomannut murkuista olevan kompostorissa haittakaan. Parempi siellä kuin patiolla tai keittiössä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla ensimmäinen vuosi tiarelloilla näin runsasta kukintaa. Viime vuoden penkinkaivaukset taisivat auttaa. Tupastiarella on nätti ja vähän harmikin ettei itse leviä. Toivottavasti teilläkin kukkia vielä näyttää. Alppiruusulla on aikamoisen tiivis multa kun autopaikka on hiukan ylämäkeen heti vieressä. Pitää lisätä kompostia nyt ainakin kun sitä riittäisi. Kevätlannoituksesta ei kovin pitkä aika olekaan kun olin sen kanssa vähän hitaalla. Luulen myös että muurahaiset keksivät itselleen uuden tukikohdan kunhan saan aikaiseksi tyhjätä jäähtyneen kompostin pois.

   Poista
 2. Ihanan färistä kukintaa. Oon heivannu oman Twistini jo aikaa sitte hevon kuusehen. Ei toiminu millää lailla. Kituen pysyy hengis, eikä kukkinu ensimmääsen kesän jäläkihi. Oon kylläki pohojoosemmas. Siävän näköönenhän tua kärhö tuas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan rehevä viherpensashan tuo on ollut mutta kukkimattomana ei nyt oikein sitä mitä hain. Kun olisi kuitenkin kauniit kukat kukkiessaan niin saa vielä yhden mahdollisuuden. Jos ei onnistu niin kenties markkinoilla onkin sitten joku entistä hienompi vaihtoehto tilalle.

   Poista