sunnuntai 14. elokuuta 2022

Elokuun perhoset

 Eilen aurinkoisella etupihalla oli mukava seurata perhosten liihottelua kukasta toiseen. Punahatut ovat erityisesti perhosten mieleen vaikka syysleimuissakin ne käväisivät. Tässäpä ensin iloksi otoksia sitruunaperhosista ja nokkosperhosista nauttimassa punahatuista.






Tässä nyt ei perhosta mutta pitihän eilen auki ollut päivänlilja Crinkled Fantasyn kukka saada mukaan.

Pari muutakin otosta etupihalta ilta-auringossa piti ottaa. Kerrankin miehen työauto ei seissyt tien laidassa kuvien ottoa häiritsemässä. Kukkakuvien taustalla ei kirkkaanvärinen pakettiauto oikein toimi. Nyt sain viimein talonkin suunnasta pari yleisotosta etupihalta.

Penkin reunan keijunkukkiin olen tyytyväinen. Antavat koko kesäksi talvesta ensin toivuttuaan väriä. Tien toisella puolella oli vielä joitain vuosi sitten kerrostalot mutta ne purettiin pois ja nyt tilalla on enää pelkät terijoen salavat ja hoitamaton vapaasti kasvanut heinikko. Ei ole tokikaan harmittanut maisemanmuutos.

Punahatut ovat sijoittuneet tien puolen laitamille. Tilaa nyt sattui tuolloin löytymään paremmin toiselta laidalta ja toisaalta tien laidan puoli on isomman osan päivästä auringossa kun talon varjo ylettää osaan penkkiä. Vasemmalla rautatienomenapuu jonka vieressä nurmikko alkaa jo kellertää. Veikkaan syyksi myös kuvan ulkopuolelle jäävää isoa mäntyä ja sen vieressä kasvavaa pihlajapuskaa. Etupihalle on sen verran vaivalloista vedellä kasteluletkuja että en jaksa ryhtyä puuhaan kuin äärimmäisen pakon edessä (=kukkapenkin kasvit alkavat kärsiä kuivuudesta)

Kun nyt yleiskuvia alettiin esitellä niin esitellään sitten myös ne osat tonttia joiden näkymistä yritän normaalisti kuvista rajata pois. Ei auta kuin kestää tämä kesä näillä näkymillä ja ensi kesänä sitten päästään siistimään.

Takapihan nurmikko on tosi kivan näköinen muhkuroilla ja mulloksella kaivinkoneen jäljiltä. Koneita tulee syksyn aikaan pyörimään tähän vielä lisää ja kauheammaksi nurmikko muuttuu kun nuo pihaa piristävät iloisen keltaiset sähkökaapeleita sisältävät putket ja vesiputket kaivetaan maan alle.

Metsänrajan penkin reunus on myös täydellisen viimeistelty sivuun nostettujen muurikivien kanssa. Männyn oikealla puolella pelkkää mullosta joka tosin melko kivasti tasoiteltu. Noiden putkien vuoksi ei kuitenkaan nurmikon siemeniä ole lähdetty kylvämään ja kulkureitin oikeaa reunaa myötäillen odottavat ne edellä mainitut putkikaivannot joita on suunniteltu lokakuulle. Sitä ennen ei kannata tuota reunaa edes yrittää sen kummemmin täyttää ja tasoitella.

Varaston edessä odottaa vielä osa keväällä kaadetuista männyn rungoista pilkkomistaan. Kaverina muutama tyhjä kaapelikela. Kokeilin parilla pienemmällä haavan pölkyllä pilkkomista ja totesin etteivät omat kirveenkäyttötaitoni ole kummoiset. Osumatarkkuudessa oli toivomisen varaa. Mies lupasi ottaa ensi viikolla tehtävän hoitaakseen vapaaviikollaan ja toivon näiden tästä siistiytyvän pois.

Terassin suunnalta yläpiha on melkein pelkkää kalliota, onneksi puhdistettua sellaista. Terassin reunan kesäkukkaistutus ei taida kokonaisuutta pelastaa.

Ihan mukavasti on kalliot saatu kuopankin puolelta pestyksi. Melkoinen kuoppa eikö? Parin viikon päästä olisivatkin tulossa perustusten tekijät. Tolppien kanssa rakennuksen kuvitteleminen tuohon on taas hiukan helpompaa.

Viimeinen lomapäivä alkamassa. Ei tälle päivälle isompia puutarhasuunnitelmia. Ensin nyt pojan kanssa pyöräretki kaupunkiin ja varmaan myöhemmin muutamian viimeisimmin istutettujen kohtien kastelua.


 


6 kommenttia:

  1. Mitä lajiketta mahtavat olla nuo upeat kirkkaanpunaiset punahatut? Minulla on vain yleisempää 'Magnusta'.
    Päivänliljan kukan väritys on hyvin kaunis.
    Mukavaa alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo räväkämmän pinkit punahatut ovat Delicious Candy -lajiketta. On kyllä loppukesän ihana piristys kukkapenkissä.

      Poista
  2. Sielläkö kaikki perhoset liitelevätkin! Työmaakuvat ovat tarpeellisia, kun niihin voi myöhemmin verrata valmiita paikkoja. Turhaa todellakin kylvää nurmikkoa ennen, kun kaikki mylläykset on tehty.
    Suosittelen puiden pilkkomisurakkaa helpottamaan klapikonetta, joita on monissa konevuokraamoissa. Meillä on sellainen omasta takaa, kun takavuosina puita tuli kaadettua enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klapikone oli ensin suunnitelmissa. Appiukolla tuntui vaan olevan intoa kirveshommiin että ehti parissa päivässä meidän isäntäväen työpäivän aikana halkomaan jo isomman osan valmiiksi. Eipä sitä konetta enää viitsinyt vuokraamaan sitten alkaa kun tuon enempää ei enää pilkottavaa jäänyt. Olisi saattanut tulla koneen kanssa kyllä vähän joutuisammin tehdyksi kun osa kasasta edelleen maassa lojuu 😆.

      Poista
  3. Ihanat punahatut! Kyllä ne näyttävät perhosia houkuttelevan, omissanikin on satunnaisesti näkynyt perhosia, vaikka vieressä kukkii purppurapunalatva, muutaman metrin päässä mustilanhortensia ja nurkan takana syyssyrikkä. Moni muu kasvi ei jaksa tuon kolmikon kanssa perhosia houkutella, mutta punahattu ainakin pistää pikkuisen kampoihin. Voi kun vielä joskus kukkisivat yhtä upeasti kuin nuo sinun hattusi.
    Kiität vielä joskus itseäsi siitä, että tulit ottaneeksi noita työmaakuvia. Liian usein unohtuu ottaa ennen-näkymät talteen. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on viimeinen talvi oli tällä seudulla monesta muusta paikkakunnasta poiketen perennoille suotuisa ja kaikki punahatut selvisivät. Nuo ovat loppukesän suosikkejani pirteällä värillään ja viikkojen kukinnallaan. Voi kyllä olla että ensi kesän koittaessa ei tahdo muistaakaan miltä piha on ennen saunarakennusta edes näyttänyt. Kuvista on sitten apua muistelemiseen. Saattavat pienet pihan kauneusvirheet tuntua varsin merkityksettömiltä tämän kesän näkymien rinnalla.

      Poista