perjantai 5. elokuuta 2022

Porraspenkki

 Kesälomareissu tehty ja kotiin palattu puutarhan äärelle. En halunnut jättää keskeneräistä projektia odottamaan joten sunnuntai oli kiireinen päivä lapioida multaa ja kärräillä sitä perille. Melkoisen monta kottikärryllistä alueeseen upposikin. Matkan aikana olikin hyvää aikaa tutkia puu- ja koristepensasvalikoimaa kännykällä. Pohdinnan päätteeksi valikoituivat porraspenkkiin istutettaviksi kasveiksi arnoldinpihlaja Kirsten Pink vaaleanpunaisin pihlajanmarjoin ja pensaaksi pallohortensia Ruby Annabelle. Turun seudulla pyöriessämme kävin myös tutustumassa Viherlassilaan loppuperheen ottaessa päiväunia autossa. Kanniskelin jo hetken ihanan valkovihreälehtisen rönsyakankaali Sparklerin taimiakin käsissäni mutta tulin järkiini ja totesin sitten niiden hengissäpidon kotiin asti siinä määrin haasteelliseksi että jäivät kuitenkin kauppaan. Kolme yötä ja päivää autossa aurinkoisella kelillä voi olla liikaa mille tahansa kasville eikä oikein laivaristeilyllekään ahtaaseen hyttiin noita viitsinyt mukaan ottaa. Missään muualla en niihin ole törmännyt eikä nettimyyntiä näytä Viherlassila tekevän joten nähtäväksi jää tuleeko uutta tilaisuutta noiden hankkimiseen vielä tulevaisuudessa. Vähän tämä jäi mieltä nyt kieltämättä kaihertamaan. Toivottavasti tulevat saataville muidenkin taimistojen valikoimaan. Kotimatka oli hiukan kiireinen mutta Viherlandiaan olin päättänyt ostoksille asti päästä ja hankkia nuo kaksi edellä suunniteltua taimea sieltä. Visiitti oli melko nopea mutta tavoitteeni saavutin. Puuosastolle kävellessä silmään osui vielä syysmaksaruoho Morning Frostin taimia joista yhden nappasin mukaan. Varsinainen heräteostos ei siinä mielessä edes ollut että olen jo pari vuotta halunnut sellaisen saada Suomen valikoimasta löytämättä. Kietämättä vähän ahdasta oli meidän farmarissa loppumatkan huomioiden lähes täysi takakontti matkatavaroita ja yksi matkustamon puolelle tuleva puu :D

Päivänliljojen kukkimisaikaan on aina hiukan harmi lähteä useammaksi päiväksi kotoa ja missata kukkien aukeaminen. Onneksi kotiin tullessa aukinaisia oli ja nuppujakin vielä riittää. Punahatut kukkivat kyllä niin pitkään että niiden jättäminen pariksi päiväksi ei ole yhtä iso ongelma. Syysleimujakin oli auennut lisää kukkimaan.Aikanaan Viherpeukaloilta tulleet viisi taimea Minstrel Boy:ta ovat nykyään varmoja kukkijoita.

Päivänlilja Little Anna Rosa tuntuu olevan innokas kukkija joka jo viime vuonna istutuksen jälkeen kukki useampien nuppujen voimin.

Pink Damask on edelleen oranssihtava mutta olkoon tuossa metsänrajan penkissä jossa päivänliljat tuntuvat viihtyvän yllättävän hyvin.

Etupihalla kukinta on runsastunut syysleimujen kukkiessa yhä enemmän. Vähän loppukesään tuntuu tämän penkin kukinta kallistuvan mutta haitanneeko tuo.

Ensimmäinen Fountain Pink Eye punahatun kukka on kunnolla auki. Kiva pinkki säväys terälehdissä.

Parasta kukintaansa elää myös tarhaviinikärhö Avant Garde.

Ainoa selvinnyt useampi vuosi sitten istutetuista oriental-liljoista.

Syysleimu Sherbet Blend on tässä vaiheessa kesää nätti.

Sherbet Blend lähempää. Kukkien sävy vaihtelee liilasta lähes valkoiseen.

Porraspenkin istutukset pääsivät jo eilen kotiin palattua paikalleen ja saivat perään kunnon kastelun letkusta suihkutellen hellettä kun on tällekin päivälle tiedossa.

Kotimatkalla oli tosiaan vähän ahdasta. :) Takapenkillä lapsi turvaistumineen jolle jäi kaveriksi enää puu. Käytännön syistä valitsin hiukan matalamman yksilön joka muuten kyllä oli ihan kauniinmallisesti kasvanut.

Valmis istutusalue on melkoisella määrällä kiviä reunustettu. Todella toivon tämän kestävän talvenkin yli kasassa. Pihlaja sai paikan syvemmäksi tehdyn multatilan kohdalta. Kuvakulma rajan puolelta.

Portaiden suunnalta alaviistosta katsottuna pihlaja jää oikealle ja vasemmassa reunassa on pallohortensia Ruby Annabelle. Syysmaksaruoho Morning Frost jää keskemmälle. Etualalle pitäisi vielä jotain maanpeittoa keksiä, aurinkoa ja oletettavasti kuivuuttakin sietävää. 

Ylhäältä vielä näkymiä.

Tähän aikaan vuodesta on ihan mukava ostaa hortensia kun kukkien väriä ei tarvitse valita pelkän kuvan perusteella. Tästä pitäisi kasvaa noin metrin korkea. Toivottavasti ei koe olosuhteita liian kuivaksi kun aurinkoa riittää. Kastelullahan siitä pitäisi selvitä.

Pihlajaan päädyin noiden sievien vaaleanpunaisten marjojen sekä kovempiinkin olosuhteisiin sopeutumiskyvyn vuoksi. Kasvukorkeutta voi tulla 5-10 metriä ja isompi koko on kerrankin tässä pihassa ihan sallittua katselukulma kun on pääosin selvästi ylempää. 

Sievä valkoviherlehtinen Morning Frost tuskin aurinkoisia olosuhteita säikähtää.

Kärhö tuohon olisi vielä pohdinnassa ehkä laittaa. Se voisi kasvaa ihan taustan kalliota pitkin. Pihlajan kasvaessa ei vierellä saata kovin hyvin mikään myöhemmin viihtyä mutta kaikkeahan voi kokeilla. Reunuskasvi on vielä pohdinnan alla. Pihalta löytyisi valmiiksi matalampia maksaruohoja tai peitto-/ tuoksukurjenpolvea jotka oletettavasti viihtyisivät. Jotain ihan uuttakin olisi tosin kiva saada kokeiluun.

Tänään voisi jatkaa multakasan työstämistä joka pikkuhiljaa on näkyvästi alkanut vajentua huolimatta siitä että lähtötilanne tuntui lähes toivottomalta käsin selviytyä. Savisempaa maata olen päättänyt siirtää nyt vieressä olevan kalliojyrkänteen jatkeeksi ja päälle multavampaa maata. Siihen voisi jotain istutustakin sitten suunnitella. Puutarhapolku kulkee vierestä joten istutukset olisivat sen toisellekin puolelle kiva lisä saada katseltavaksi. Taidan yrittää säästää alta varvikon ja sammaleet joilla voisi naamioida kasan reunaa. Paljas multa muuten paistaa silmille talon suunnalta aluetta katsellessa.

6 kommenttia:

 1. Son reissuulla aina kivaa, ku puutarhuriki pääsöö ostoksille pikkuusen kauempanaki olevihin myymälööhin. Tuata pihilajaa oon kans haaveellu, jos salavat joskus lähtöövät. Hyvä, ny taisin saara mysteerileimuulle nimen. Ihana hortessa. Kivien asettelus on ollu aikamoonen tyämaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi kesällä käydä reissussa pistäytymättä puutarhamyymälään. Paikallisista myymälöistä kun ei löydy juuri muuta kuin peruskasveja niin on välillä kiva ihan omin käsin päästä valitsemaan taimia sen sijaan että joutuu tyytymään jonkun muun valitsemaan ja postittamaan taimeen. Kivien kanssa tuli melko pitkä hetki vietettyä palapeliä kooten. Vähän saa jännätä onko talven jälkeen epämääräinen kasa jäljellä.

   Poista
 2. Olipa kiva reissu hienoinen tuliaisineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli kyllä kiva mutta kivaa oli palata kotiinkin. Itse valittua taimea parempaa tuliaista ei juuri ole kun tiedät samalla säästäneesi postimaksussa ja saat juuri sen yksilön mikä valikoimasta eniten silmää miellyttää.

   Poista
 3. Kauniisti kukkivia päivänliljoja ja hienon värinen oriental-lilja.
  Minäkin kävin taimiostoksilla tällä viikolla, mutta kaikki taimet ovat vielä istuttamatta. Mittari näet huitelee parhaillaan meillä varjossa + 30 asteessa, joten lämpöä piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lämmintä on täälläkin. Ei malttanut silti olla istuttamatta. Toki kyse muutamasta taimesta joita vielä pystyy kastelemaankin. Useampi eri kohteisiin päätyvä taimi on jo vähän haastellisempi tilanne.

   Poista