lauantai 27. elokuuta 2022

Yllätyskärhö

 Koinpa melkoisen yllätyksen nähdessäni naapurin rajapenkistä nousseen kärhön auenneen kukan. Kolmekin kärhöä tuohon on tullut istutettua heikon oloisella menestyksellä. V. 2018 istutin kaksi jalokärhöä ja kun kovin kuolleelta näytti sai kohta v. 2020 vielä kolmannen kärhön loistokärhö Dorothy Waltonin. Viime vuonna yllätti sitten kukinnallaan v. 2018 istutuksista Maria Sklodowska Curie yhdellä kukalla. Arvelin saman kärhön tänäkin vuonna nousseen mutta nyt auennut kukka näyttääkin olevan se kolmas piilotellut vuoden 2018 istutus Diamond Ball koska väri on selkeästi haalean violettiin taittava. Tiesin kyllä kärhöjen voivan piilotella mutta neljä vuotta pääsi jo yllättämään.


Ei tämä kyllä valkoisen ja vihreän sävyissä kukkivalta Maria Sklodowska Curielta näytä eikä etenkään Dorothy Waltonilta. Mitähän tästä ensi vuonna nousee.

Kun nyt pelastuneista kasveista tuli puheeksi on myös kesän siirtelyistä kovasti kärsinyt herttahortensia (Schitzophragma hydrangeoides) Burts of Light osoittanut virkistymisen merkkejä.

Heikoimmillaan jäljellä oli enää kaksi elossa olevaa lehteä. Köynnös alkoi onneksi herätellä silmujaan ja on huomattavasti eloisamman näköinen. Josko tämä tässä jaksaisi toipua syksyn aikana ja heräisi vielä talven jälkeen elolle uudessa paremmassa paikassaan.


Kalliolla alkaa pian tapahtua. Ensi viikolla alkaa pylväsperustusten teko. Ensimmäiset rakennustarpeet on nyt viety paikalle joten homma alkaa konkretisoitua. Kaamea työmaa tuossa kuopassa on ollutkin kaiken saven ja muun maa-aineksen puhdistamisessa kallion pinnoilta. Uima-altaaksi muuttumista on myös torjuttu useampaan kertaan uppopumpun kanssa tyhjentäen.

Mahtavatko nyt paikalle tuodut tarpeet vielä riittää. Kyllä tuolla määrällä vähintäänkin hyvään alkuun pitäisi rakennusmiesten päästä mutta olen varautunut lisäkärräilyihin.

Kun pylväät on kuoppaan tehty on seuraavaksi suunnitelmana osittain tuota kuoppaa täyttää murskeella ja soralla. Mies pääsee taas avantin ohjaimiin. Puutarha näyttäisi samalla pärjäävänkin omillaan kun syksy ennusteiden mukaan ensi viikolla saapuu sateineen ja viilenevin ennustein. Viikonlopuksi on vielä luvattu shortsikeliä mutta vielä tuo sateella aamu käynnistyi eikä aurinkoa harmaalla taivaalla näy. Hyvää viikonloppua!


6 kommenttia:

  1. Ihana elokuinen kärhöyllätys! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivahan tuo kärhö olisi nähdä jatkossa runsaamminkin kukin. Jännitystä luvassa ensi vuodelle.

      Poista
  2. On kyllä ihana kärhönkukka, tuollaiset yllärit on aina niin kivoja 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat ihania ja varmaan kaikista puutarhan kasveista yllättävämpiä taidollaan nousta kuolleista 😁

      Poista
  3. Olipa kiva yllätys! Oli myös oikein mieluisaa nähdä, että 'Diamond Ball' tekee myös uusiin versoihin ainakin osittain kerrannaiset kukat. Usein nuo kerrannaiskukkaiset kukkivat yksinkertaisina saman vuoden versoillaan. Pääsen siis toivon mukaan ihastelemaan aikanaan nuotiopaikalla kerrannaisia kärhönkukkia. Mukavaa elokuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin juuri blogistasi saman kärhön löytyvän pihaltasi. Tämä ei korkealle jaksanut kurotella, hyvä jos puolimetriseksi. Toivottavasti omasi pääsee hyvään kasvuun heti ettei tarvitse montaa vuotta odotella 😄

      Poista