maanantai 19. kesäkuuta 2023

Juhannusviikon kukat

 Taimi-istutusten välissä esitellään vähän kukkiakin. Pionien nuput kasvavat mutta eivät näytä aivan vielä aukaisevan kukkiaan. Saisivat mielellään odottaakin aukeamistaan juhannuksena uhkaavien ukkoskuurojen ohi. 

Tarha-alppikärhö Pink Swing ei ei petä tänäkään vuonna.

Kiinanlaikkuköynnös Annikilla on hurja määrä kukkia. Useampi kimalainenkin oli kiertelemässä kukissa joten uskoisin olevan mahdollisuutta taas ennätyssatoon minikiivejä.

Vieressä pölytyksessä auttava laikukkaampi kiinanlaikkuköynnös josta ei tule satoa. Nyt kun köynnöksillä alkaa olla jo korkeutta reilusti yli pääntason pääsee näitä kukkiakin kunnolla näkemään.

Verikurjenpolvi Elke on onneksi pärjännyt etupihan penkissä. Tykkään kovasti näistä pinkeistä kukista. 

Viimeiset narsissit sinnittelevät kukassa, White Marvel.

Hartaudella 10 vuotta odotetut ensimmäiset kukat pihan vanhimmassa köynnöshortensiassa alkavat aueta.

Hunajamarjojen kanssa samaan penkkiin varjoisalle reunalle istutetut rönsyakankaalit ovat levinneet annettuun tilaansa  ja kukkivat sievästi.

Lisää sinistä sävyä päärynäpuun alla pihaan tarjoaa jalokurjenpolvi Orion.

Jalosyreeni Belle de Nancyssa on auennut yksi kukkaterttu. 

Helmiorapihlaja Toban nuput alkavat muuttua vaaleanpunaiseksi. Mukava päästä näkemään kukat jo heti istutusvuonna.

Yllättävän paljonhan noita kukkia kuvattavaksi löytyy vaikka pihan runsain perennojen kukinta alkaa vasta myöhemmin. Onneksi olen yrittänyt löytää myös näitä kesäkuulla kukkivia lajeja pihalle. 

9 kommenttia:

  1. Hyvä että tähänkin aikaan löytyy kukkia, tulpaanien ja pionien välissä:) Meilläkin köynnöshortensian kukintaa saatiin odottaa tosi monta vuotta, kuten myös runsasta kasvua. Mutta nyt köynnös on jo reilun kokoinen ja parina vuonna vähän kukkinutkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarha tosiaan tuntuu loistavan tulppaanien aikaan ja sitten taas pionien kukkiessa. Ainakaan tähän pihaan ei niiden väliin aivan yhtä loistokasta kukintaa tunnu löytyneen. Ehkäpä atsaleat pääsevät korvaamaan jatkossa tätä puutetta alppiruusujen kanssa kunhan kaikki kunnolla kotiutuvat uusille paikoilleen.
      Köynnöshortensia kukinnan odotus ei tosiaan ole kärsimättömän hommaa. Aloin jo luulla ettei tämä yksilö aio koskaan kukkia. Tuota reilumpaa kasvua jään vielä odottamaan. Onneksi omasi on palkinnut hieman runsaammin odotuksen.

      Poista
  2. Hyvä idea löytää kukkivia ennen runsainta kukka-aikaa. Minulla kukki juhannuspioni tähän asti ja eilen ensimmäinen kiinanpioni avasi kukkansa. Niin, ja amerikanpionit ovat olleet kukassa jo jonkin aikaa, ne ovat vähän aikaisempia, sopivasti juuri siihen väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla tuntui olevan jo vaikka mitä kukkimassa myös pionien lisäksi. Noita aikasempia pioneja en ole tullut hankkineeksi ihan pieneen koloon kun eivät mahdu. Kurjenpolvia pitäisi varmaan hankkia lisää kun näitä aikoja moni jo kukkii, niitä oli aiemmin kyllä huomattavasti enemmänkin mutta kato on käynyt.

      Poista
  3. Tässä oli monta kivaa ja kaunista! Voi, miten upealta sinun Annikkisi näyttää. Minun pitää vielä yrittää parantaa oman Annikkini kasvualustaa, jotta saisin sen noin hyvään kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annikki onneksi tuntuu tekevän vuosi vuodelta enemmän kukkia ja korkeimmillaan alkaa olla yli kahdessa metrissä. Oli korkeampikin jos tukea riittäisi ylemmäs. Ensimmäinen vuosi kun kukat ihan kunnolla jo huomasikin yläviistoon katsellessa. Selvästi tuuheampi on kyllä laikukkaampi poikakaverinsa vieressä. Noiden kasvualusta ei ole kovin laadukasta multaa kun ihan peltomultaa (hiekkaisen oloista sellaista) tuohon tuli perustamisvaiheessa kärrättyä. Onneksi tuntuvat silti viihtyvän.

      Poista
  4. Ihana kukka tuossa Pink Swingissä. Minulla pionit aloittelevat kukintaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo ehdinkin blogiisi pioneja ihastelemaan. 😁 Alppikärhöjen kukat ovat yleensä melko yksinkertaisia mutta tämä röyhelöillään mukavasti erottuu. Kovasti olen tykännyt. Pitäisi ehkä kokeilla juurruttaa verso ja siirtää toiseenkin kohtaan, nyt kasvaa melkoisen rajatussa multatilassa eikä pääse kaikkea kasvupotentiaaliaan näyttämään.

      Poista
  5. Mukavasti teillä on kukintaa. Tähän aikaan vuodesta tuntuu meilläkin olevan pieni tauko kukkatykityksessä, kun tulppaanit, laukat ja lemmikit ovat jo loppusuoralla ja moni kasvi vasta alkaa kasvatella nuppujaan. Onneksi sammalleimuissa riittää väriä! Pitäisi vaan saada niitä vähän enemmän.
    Söpö alppikärhö! Mukavaa juhannuksen odotusta!

    VastaaPoista