lauantai 24. kesäkuuta 2023

Pieni näköesteistutus

 Sainpahan keksittyä kahdelle yllätysköynnöskuusamalle paikan. Kesäkeittiön nurkkaus kaipasi naapurin puolelle vielä näköestettä molemmin puolin. Meiltä ei välttämättä haluta katsella naapureita paljussaan rentoutumassa ja omalta osalta saunan kuistilla olisi ihan mukava saada katseilta piilossa jäähdytellä. Kyhäsin kalliolle siis vielä yhden multa-alueen köynnöksiä varten. Samalla sain mahdollisuuden maanparannukseen isoon kalliopenkkiin lainaamalla sieltä savisempaa multamaata uuden alueen tarpeisiin.

Nostin kallion pinnasta varvikon niin isona kappaleena kuin vain mahdollista multatilan taustaksi. Savisempi maa-aines ei toivottavasti kovin helposti lähde nyt valumaan alamäkeen päin.

Yritin parhaani mukaan saada multatilalle riittävää syvyyttä kivillä pengertäen.

Kalliolle on hieman haastavaa saada perennaistutuksia laitettua. Toivottavasti onnistuin riittävän viihtyisät olot tähän luomaan. Muutama syvännekohta tuohon osui joiden avulla syvyyttä tuli hieman päällepäin näkyvää enemmän.

Siihen nuorten mäntyjen väliin köynnöskuusamat pääsivät viihtymistään kokeilemaan. Kunhan nyt pääsen näkemään miten kasvavat laitan tuohon tarvittaessa lisää kiipeämisalustaa elleivät noiden mäntyjen oksia onnistu hyödyntämään.

Isoon kalliopenkkiin tuli kuuden kottikärryllisen kokoinen kolo. Siihen siirsin jo tutuksi tulleen vanhan kasvimaan alueelta multaa pyöräkatossuunnitelmien tieltä. Talikolla yritin sotkea maa-aineksia hieman syvemmältäkin yhdistäen savisempaa maata puhtaampaan multaan.

Puprppuraheisiangervo Little Angelit yllättivät kukillaan jo tänä vuonna viime elokuun uudempina hankintoina. Angervojen kukat ovat kyllä sievät vaikka ostohetkellä mielessä olikin enemmän lehtien koristeellinen punainen sävy.

Nyt on Gardenan 35-metriset kastelukelat hankittu. Ensimmäinen kiinnitettiin jo talon takakulmalle josta saan letkun riittämään etupihan kasteluun. Vettä ei tarvinnut vielä laskea mutta mukavasti letku kyllä ulos tuli ja sisään testatessa kelautui. Toisen taaemmaksi pihalle tulevan kiinnitys vaatii hieman rakentelua. Kyllä senkin paikkaa kovasti pohdittiin mutta päädyttiin siihen että tehdään paikka hunajamarjapenkin kallioon kiinnittäen ja siihen asti jos saataisiin vesiautomaatilta paksummalla PEM-letkulla suoraan siihen vesiliitäntä. Nyt vedenpaine ei tahdo kunnolliseen sadetukseen riittää kun välissä on useampi vedentuloa kuristava letkuliitäntä.

Sadetta on vielä sunnuntaillekin luvattu mutta josko iltapäivästä alkaisi meilläkin päin kirkastua.

6 kommenttia:

  1. Pätevän näköinen multatila, toivottavasti kuusamat viihtyvät ja rehevöityvät nopeasti peittäviksi.
    Purppuraheisiangervot ovat tosiaan hyvin nättejä kukkiessaan, mukava bonus muutenkin kauniisiin puskiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritystä ainakin oli saada riittävän iso tila köynnöksille kasvaa. Kiva jos innostuisivat tuossa nyt kasvamaan. Saatan käydä katselemassa jotain kesäkukkaköynnöstä lähipuutarhalta jos alennuksesta sattuisi jotain sopivaa löytymään tuohon tilapäissuojaksi.
      Ensimmäinen istuttamani purppuraheisiangervo on niin haastavassa paikassa ettei ole vieläkään suostunut kukkimaan joten melkein jo unohdin että olihan noilla ne kivat kukatkin 😁

      Poista
  2. Tuollaiset letkukelat helpottavat kummasti kastelua. Letkujen vetäminen pitkin pihaa on tympeää hommaa. Ainakin tällaisina pitkinä kuivina jaksoina niitä ei tule edes pois kerättyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin letkujen kasaan saaminen on hyvin ärsyttävää. Märästä maasta likaa itseensä keräävä letku ja meillä hyvin ärsyttävästi käsin kammella pyöritettävään letkukärryyn 30-40 metrin määrän pyörittäminen letkua on ollut melkoinen urotyö. Ei ihme että tahtovat lojua maassa puoli kesää. Josko itsekelautuva letku nyt antaisi hieman siisteyttä tähän pihaan.

      Poista
  3. En ole koskaan ennen kuullut köynnöskuusamasta. Hyvä, että luin nyt. Poikani on tekemässä mökillemme haastaviin olosuhteisiin uutta puutarhanurkkausta ja köynnös on tarkoitus tulla yhteen näköesteeseen. Ehkä köynnöskuusama on meilläkin valintana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi köynnöskuusama Serotina on jo ennestään ja ihan kivan näköinen köynnös ollut omasta mielestä ja viihtyessään ilmeisesti aika reheväkasvuinenkin. En ole vielä päässyt näkemään täyttä kasvupotentiaalia kun jänis on parturoinut sen aina kevättalvella. Valitettavasti taitaa siis maistua puutarhan vierailijoille mikä varmaan mökkiolosuhteissa hyvä ottaa huomioon.

      Poista