lauantai 24. kesäkuuta 2023

Märkä juhannus

 Suuri osa maata näytti paistattelevan auringossa mutta tänne Itä-Suomen päälle on vettä riittänyt. Loppujen lopuksi sateinen osuus päivästä on jäänyt pienemmäksi kuin sääkartoista alun perin pelkäsi. Onneksi sateiden välissä sentään aurinkoakin sen verran että uskallettiin pojan kanssa käydä vesillä pienellä sup-lauta -kierroksella, ukkosen jylinä tosin siinäkin jo kauempaa kuului. Pidempiä veneilyjä ei siis ole ainakaan tähän asti päästy tekemään. Vaan eipä ole tarvinnut kastella, joku puutarhuri saattaa olla ihan kateellinenkin. Ihan reilua kaatosadetta on pariinkin otteeseen saatu joten puutarhan kannalta sää on ehdottomasti ollut kaivattu. Viimeisimmästä jo tulvi katu. Lisää on tänään vielä luvassa. Mutta aukesivathan ne pionitkin juhannukseksi.

Itoh-pioni Pastel Splendour aukaisi kaksikin kukkaa, tässä niistä toinen.

Perinteisempi kiinanpioni Festiva Maxima on ensimmäisiä tähän pihaan istuttamiani kasveja, muistelisin vuonna 2009 tämän istuttaneeni heti ensimmäisenä kesänä.

Kuva viikolta ennen sateita kohteena puumainen unkarinsyreeni Oden. Samassa kuvassa näkyvästä rutikuivasta nurmikosta voi päätelle että piha kaipasikin kunnolla vettä. Etupihan kasteluun tarvittu kasteluletkukela oli talvisäilytyksen jäljiltä jumissa varaston taustan laatikossa joten nurmi ei ole saanut muuta kastelua kuin mitä luonto tarjosi.

Etupihalla muutama jättilaukka oli kukassa. Valkoisena taustalla idänunikko Royal Weddingit jotka nousivat lähes kuolleista yritettyäni kaivaa niiden juurakon pois uuden päivänliljan paikalta. Idänunikolla on ikävä tapa kukinnan aloittaessa alkaa retkottaa joka puolelle samalla kun lehdet ränsistyvät kellertäviksi. Johonkin muuhun paikkaan tuo pitää yrittää siirtää korkeampien kasvien väliin mistä lehdet eivät erottuisi.

Etupihan penkkiin noussut akileijan siementaimi joka on kitkentäyritykseni tällä kertaa onneksi välttänyt koska kaunis on. Taitaa olla sukua takapihalta löytyvälle Nora Barlowille.

Tämä lienee edellisen siemenäiti koska muita akiljeijoja ei nyt etupihalla kasva ja tämänkin siemennystä yritän hillitä jos vain suinkin muistan ajoissa kerätä kukkineet kukkavarret pois. Siementaimien määrä on aivan järkyttävä jos akiljeijan antaa siementää. Pionien ja syysleimujen juurakojen keskeltä niitä siementaimia onkin sitten mahdotonta saada ajoissa kitkettyä kun juurakko olisi vielä kevyesti irrotettavissa. 

Jalokurjenpolvi Patricia kasvaa myös etupihan penkissä. Tämä on ollut sopiva täytekasvi pionin viereen johon muuten herkästi jää silminnähtävä kolo ison juurakon alla kun harva kasvi viihtyy.

Eilen juolahtikin mieleeni että hankikylvöihin soveltumattomat vaaleanpunaisen palavarakkauden siemenet olivat jääneet keväällä kylvämättä. Olkoonkin jo kesäkuun loppu mutta halusin silti saada siemenet tähän kauteen kylvetyksi. Kylvöön sopiva astiaa etsiessä havaitsin että hankikylvöistä nousseet kaksi tarhakellukka Mai Tain taimea olivatkin jo valmiit koulittavaksi omiin purkkeihinsa. Siitäpä rasiasta jäi palavarakkaudelle hyvä kylvöalusta. 

Oikealla Mai Tai. Vasemmassa vuorijumaltenkukan siementaimet joiden annoin vielä hetkeksi jäädä nykyiseen rasiaansa kasvamaan. Pian on noidenkin koulimisen aika. 

Ihan hyvät juuret Mai Tailla jo oli. Hetken saavat purkeissa kasvatella lisää juuria ja sitten keksin näille paikan kukkapenkistä. 

Pistokaspurkkien rivistö sai nyt tarhakellukoista laajennusta. Varaston tausta ei ole järin huoliteltu kohta pihaa kuvattavaksi. Sopivan varjoisena kohtana tämä on minulla jo vuosia toiminut herkempien pienten taimien ja pistokkaiden kasvatuspaikkana.

Paremman vesimittarin puutteessa puutarhasaavin vesisaaliista kuva.

Nyt hetki parempaa keliä jota on mentävä hyödyntämään. Aurinkoisempaa juhannusta muualle maahan!





7 kommenttia:

  1. Kyllä kateellinen olen vesimäärästä, sillä todella sateista juhannusta toivoin, mutta meille tuli vain pari lyhyttä sadetta aikaisin torstaiaamuna. Ennusteessakaan ei ole sateita, taas. Nurmikostasi näkee kyllä, että sielläkin se tuli todelliseen tarpeeseen! Kun on paljon vastaistutettuja taimia ja etenkin puita, jotka ovat kalliita hankintoja, on suuri helpotus, jos tulee kunnon sadekastelu.
    Ihana tuo tumma-valkoinen akileija! Siitä tulee vähän mieleen 'William Guinness'. Ihana on myös pastellipioni.
    Heh, minäkin kylvin tällä viikolla viimeiset perennansiemenet ja myös pennsylvanianvaahteraa, tarkoitus oli kyllä kylvää aiemmin, mutta parempi myöhään. Toivottavasti kaikki kasvavat hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tyytyväinen olin sateesta kun sain jättää sadettimen virittämättä. Kunnon kasteleva sade voittaa helposti minkä tahansa sadettimen. Uudet taimet todella kiittävät kunnon kastelusta.
      Kaunis akileija sattui onneksi välttämään kitkentäintoni. Tuon annan kyllä jäädä pysyvämmäksi penkinm kaunistajaksi.
      Hyvä jos muutkin ovat kylvöhommissa vielä tähän aikaan. Toivotaan hyvää kasvua ja riittävän vahvat taimet talvea vasten. Innostuksissani aloin jo katselemaan lisää perennojen siemeniä kasvateltavaksi. 😁

      Poista
  2. Todella kaunis Itoh-pioni! Ihanan värinen myös tuo akileija, minulle tuli siitä myös 'William Guinness', vaikka tuo onkin kerrannaiskukkainen. Teille näytti sateet tulevan tosiaan tarpeeseen. Meillä satoi aivan liikaa (reilussa vuorokaudessa 62 milliä) eikä eilen auringosta näkynyt vilaustakaan. Tänään on ollut ihan nätti päivä muuten, mutta nyt illasta satoi vielä puolisen tuntia tihkusadetta.
    Perennoja voikin kylvää ihan milloin vain, jos eivät vaadi kylmäkäsittelyä. Kyllähän nuo alkukesällä kukkivat karistavat siemenensä muutenkin keskellä kesää.
    Mukavaa juhannuspäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akileija on kyllä kaunis ja aion sen ehdottomasti säilyttää.
      On teillekin sateita riittänyt. Suurin osa oli lopulta ihan kelvollista t-paitakeliä mutta ärsyttävästi ei oikein mitään osannut suunnitella joka tunnille kun ennusteissa oli sateen uhka päällä vaikka lopulta sitä sadetta ei tullut kuin muutama kovempi kuuro.
      Näinhän se on että aiemmat kukkijat ehtivät siementää ja kylväytyä samana kesänä. Tuon palavarakkauden kohdalla en kyllä tullut tarkistaneeksi mihin kategoriaan tarkalleen kuuluukaan eli miten luonnonmukaisesti homma nyt meni. Jospa tuo ehtii nyt riittävän ajoissa itää ja taimet kasvaa riittävän vahvoiksi talvesta selviytymään.
      Hyvää juhannuspäivän loppua. Toivottavasti edes sunnuntaiksi saadaan hieman ennustettavampaa keliä.

      Poista
  3. Voi kunpa täälläkin olisi satanut, mutta kun ei.
    Ihana- Itoh pioni ja suloinen tuo Nora Barlow.
    Onnea taimillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että monella muulla foorumilla ei sadetoiveita kuule kuin puutarhaharrastajien kesken. Onpa harmi siis ettei sinne sateita osunut.

      Poista
  4. Toivottavasti juhannuksesi oli myös rentouttava.

    VastaaPoista