lauantai 17. kesäkuuta 2023

Kasveille vettä

 Johan on ollut lämmintä ja samalla kuivaa. Ei paras yhtälö kun tietää istuttaneensa lukuisia uusia kasvihankintoja kevään aikana jakotaimien ohella. Kummoista juuristoa eivät uudet istutukset ole ehtineet vielä kasvatella joten ei auta kuin kastella. Viime sunnuntaina istutin vielä loput postissa tulleet taimet paikoilleen. Vaikka viimeisin kasvitilaus ei mennytkään aivan nappiin päätin silti tilata pionien juurakoita syksyllä saapuvaksi, tyhjä tila istutusalueilla kun kovasti kaipaisi täytettä. Itoh-pionien hinnat tuntuvat karanneen aivan käsistä joissain taimimyymälöissä kun olen nähnyt yhdestä taimesta pyydettävän jopa 79€. Voin siis aivan hyvin odotella syksyyn jos saan juurakkoina samoja pioneja ja muutaman erityisemmänkin hieman edullisemmin. Toivottavasti syksyllä kokoelmaani pääsevät täydentämään siis Itoh-hybridit Julia Rose, Magical Mystery Tour, Old Rose Dandy sekä All That Jazz. Yhden perinteisemmän lactiflora-pionin The Fawn myös tilasin. Kavereiksi tulee kaksi koiranhammasta White Beauty ja Purple King. Cramers Blommor Ruotsista on itselleni vielä kokeilematon mutta olen tuohon nimeen törmännyt somen puutarharyhmässä. Varmuudeksi otin Klarna-maksulla joten maksan vasta kun toimituksen syksyllä saan.

Puutarhassa edelleen vaaleanpunainen on sävynä vallalla vaikka tulppaanit lopettelevatkin jo.

Viime syksyn hankinta riippaomenapuu Ruby Tears aukaisi muutaman kukan. Kummoiseltahan tuo puu ei muuten vielä näytä pisin oksanhaara ylös korkeutta kasvamaan tuettuna. Muutaman vuoden päästä näkymä lienee jo huomattavasti koristeellisempi.

Lewisia Little Plum tuntuu kotiutuneen kalliokasvipenkkiin. Ensimmäisen lewisiani kanssa meni huonommin joten tämä kovasti minua ilahduttaa. Toivottavasti saisin tulevaisuudessa tätä jaettuakin.

Alppiruusu Helsingin Yliopisto on aukaissut lisää kukkia. Runsaimpaan kukintaansa ei tänä vuonna yllä mutta joutuihan tämäkin viime kesänä pienen siirtelyn kohteeksi. Ei näytä siitä kärsineen.

Puistoatsalea Tarleenassa on kyllä kauniit pinkit kukat. Onneksi tämän viimein nyt hankin.

Toissapäivänä nämä kukat ehtivät jo lurpalleen ja luulin kukinnan loppuneen mutta penkin reilu kastelu palauttikin kukat onneksi vielä ennalleen.

Rönsytiarella on kyllä sievä näin tiheästi kasvaneena. Onneksi löysin tällekin paikan terassin penkistä jossa tuntuu viihtyvän. Taidan levittää tätä muuhunkin osaan samaa penkkiä niin loppuisi kitkeminen. Kultaesikoille joudun kyllä etsimään muun paikan koska ne hautautuisivat rönsytiarellojen alle. Onneksi kultaesikkoja on nyt jo kahdessakin paikassa valmiina kasvamassa ja näyttäisi turvalliselta siirtää nuo vanhimmat muiden viereen kasvamaan kun olosuhteita on viime talvena testattu.

Patjarikkojen kukat ovat jo haalistumassa mutta kauniita edelleen. Suurin esiintymä on kalliokasvipenkissä tässä.

Hyvin tuntuu kuivassa kaivopenkissä mesimarja viihtyvän. Tämä leviää rönsyillä ja saa mieluusti levitä kokonaan maanpeitoksi. Näyttäisi pärjäävän ihan hyvin rikkakasveillekin joita ei kasvuston alta erotu.

Vaikka hyötykasvi onkin niin on tällä koristearvoakin, kukat ovat sievät vaaleanpunaiset. Bonuksena voi tulla syötäviä marjojakin jos ehtii ennen lintuja ne löytämään.

Esittelen vielä uusimpien kasvien istutuspaikat itsellenikin muistiin.

Köynnöshortensia Silver Lining on nyt ison kalliopenkin laitamalla.

Ajatuksissani köynnöshortensia saa kasvaa tähän kivireunukseen tarttuen ja reunaa vehreyttäen. Tämän lajin ei pitäisi kasvaa kuin 2-4 -metriseksi tässä tapauksessa siis maanmyötäisesti joten toivon ja oletan ettei aivan valloittajaksi osoittaudu. Kuunliljojen jakotaimetkin näkyvät samassa kuvassa ja ihan hyvin ovat kasvuun lähteneet. 

Toisen köynnöshortensian Kuga Variegated istutin tähän kalliosyvennykseen tehtyyn multatilaan. Kaverina on hortensia (hydrangea serrata) Bluebird jonka otin oman pihan oloihin testiin kun kukat näyttivät kauniilta eikä hintaakaan taimella ollut kuin alle 9e.

Kuga Variegated saisi tässäkin kasvaa kalliopintoihin tarttuen saunan nurkalla. Kuten Silver Lining on tämäkin hieman hillittykasvuisempi ja odotuskasvu kymmenessä vuodessa mainittu 2-3 metriä.  Tämä(kään) kohta saunan vieressä ei ole vielä lopullisessa muodossaan vaan maatäyttöä olisi vielä suunnitteilla.

Tarhaviinikärhö Mary Rosen paikka oli hankalin mietittävä. Päädyin nyt istuttamaan puutarhapolun viereen levikepenkkiin. Ainakin ensihätään saa kiipeillä viereiseen isoon katajaan ja pohdinnassa vielä on tulisiko tähän polun ylle jatkossa kaariportti mihin kärhö voisi myös kiipeillä.

Kaksi rotkolemmikki Silver Heartia sai nyt paikat riippapihlajan vierestä myöskin puutarhapolun varrelle. Kuunliljan myös tähän siirsin joka sai väistää köynnöshortensia Silver Liningin paikalta. Muutama kuunlilja ja/ tai rotkolemmikki tähän lisää vielä mahtuisi. 

Hortensia (hydrangea macrophylla) Taube sai paikan isosta kalliopenkistä puistoatsalea Tarleenan ja Kuutamohortensian vierestä mutta sen unohdinkin kuvata. Palaanpa asiaan siis seuraavassa postauksessa. 

Tänäänkin luvassa taitaa olla kasteluhommia. Letkujen raahailuun kyllästyneenä taidan viimeinkin hankkia itsekelautuvat letkukelat. Gardenan 35-metriset ovat nyt hyvin vahvasti harkinnassa mitä olen tässä jo useamman vuoden haaveillut mutta en ole raaskinut ostaa. Tällä hetkellä ainoa kiinteämpi liitoskohta rannan vesipumpulta on vain portaiden vieressä joka vaatii yleensä letkujen vetelyä ensin yhden letkun saunan ohi takapihan puolelle, siitä yhdistetään toinen letku yltäen takapihalle ja siitä vielä kiinnitys kolmanteen kahdesta letkusta valmiiksi yhdistettyyn arvioisin yhteensä 30-40 -metriä pitkään letkuun. Tämän vetäminen sitten etupihan puolelle. Lopputulemana yleensä on että pitkät letkut jäävät risteilemään määrittelemättömäksi ajaksi pitkin pihaa koska letkujen kelaaminen takaisin siististi letkukärryyn on vähintäänkin vaivalloista ja sitten olisi vielä muutama kymmenen metriä muuta letkua lisää kerittäväksi. Sama homma taas muutaman päivän kuluttua jos kastelun tarve jatkuu. Letkut tietenkin myös kiertyvät ja painuvat kasaan jolloin vedentulo katkeaa ennen kuin on ongelmakohdan käynyt korjaamassa.

Kävin jo mittailemassa matkoja ja kahdella 35-metrisellä letkukelalla yhteen jatkettuna pitäisi jo etupihan puolikin juuri yltää kastelemaan jos saunan alta ensin johdetaan vesiletku pihan puoleisen kuistin edustalle. Yhdellä 35-metrisellä Gardenan kelalla saisi jo melkolailla koko takapihan kastelluksi kalliolla sijaitsevat istutusalueet mukaanlukien mutta etupihalta on jo niin paljon matkaa tontin toiseen takalaitaan veden äärelle ettei yhdellä letkulla ole mitään mahdollisuuksia yltää sinne joten kahden hankintaan tässä joutuisi panostamaan. Ehkäpä jatkossa meillä ei siis risteile vesiletkuja pitkin pihoja.




8 kommenttia:

  1. Toki kasvisikin ovat niin kauniita, mutta minä ihailen aina kuvissasi jylhää ympäristöä! Kastella tarvitsisi joo, meillä ongelmana se, että olemme paikassa ensimmäistä kesää, emmekä tiedä riittääkö näin kuivana aikana kaivossa vettä?! Ja sitä sadevettähän ei todellakaan ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan taida tämä piha kaikilta osin olla ihan tavanomainen puutarhatontti, itsekin kovasti pidän näistä meidän kalliomaisemista.
      Toivottavasti kaivonne osoittautuu kuivuuttakin kestäväksi. Jonkinlainen sadevedenkeräys voi olla paikallaan jos haluaa puutarhaa päästä kastelemaan. Meilläkin edellinen omistaja oli rakentessaan laittanut sadevesikaivon keräämään varaston katolta sadevedet talteen mikä on ollut oikein käytännöllinen ratkaisu täyttää kastelukannua.

      Poista
  2. Nyt saa kastella todella ahkerasti. Sinulla on nyt runsaasti uusia istutuksia, joiden kastelu on erityisen tärkeää.
    Suunnittelin itsekin panostavani kelaaviin letkuihin, kun niitä saa näin jatkuvasti kastellessa kaiken aikaa kiskoa suuntaan jos toiseen. Gardenan kastelujärjestelmää meillä on jo ennestään. Olen siihen oikein tyytyväinen.
    Safiirihortensia on tosi kaunis. Huonona puolena sen oksat paleltuvat lähes joka talvi, eikä sitten tule kukkia. Oma safiirihortensiani on kukkinut yhden kerran. Hyvä kuitenkin, että kasvi nousee kevät toisensa jälkeen ja ilahduttaa lehdillään. Toiveita kukinnasta on niin kauan, kuin on kasvin elämääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä uusista taimista huomaa että lehdet alkavat lurpattaa melko herkästi mutta onneksi kastelulla vielä palautuvat. Pakko on tosiaan kastella tai uusimmat hankinnat kuolevat tähän paahteeseen. Toivottavasti nyt hankkimani safiirihortensia jaksaisi edes tämän kesän kukkia. Aina kun kasvi on hengissä niin on tosiaan toivoa nähdä kukkiakin jonain päivänä.

      Poista
  3. Nyt kastelua on riittänyt näillä helteillä ihan kyllästymiseen asti, mutta minkäs teet.
    Patjarikko on levittäytynyt sinulla laajaksi ja kauniiksi kasvustoksi. Se on niin kaunis kukkiessaan ja kukkimattomanakin.
    Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän itsekin kovasti patjarikosta silloin kun löytyy hyvä paikka ja leviää tiiviiksi matoksi, kukat ovat nätit ja kivasti vehreyttää. Ei tuosta pahemmin tunnu rikatkaan läpi kasvavan mikä aina on kasville hyvä ominaisuus kun kitkeminen ei kuulu puutarhan lempipuuhiini. Aurinkoista sunnuntaita!

      Poista
  4. 'Little Plum' tuntuu olevan kestävä. En ole päässyt omaani jakamaan, vaikka se on ollut jo viitisen vuotta minulla. Kannattaakin kerätä siitä siemenet talteen ja kylvää syksyllä tai talvella. Voi niitä ripotella levisian juurellekin, jos vaikka itäisivät ihan omin avuin siellä. Minulla eivät lähteneet itämään kukkapenkissä mutta ruukkuun kylvettynä aika hyvin ja niistä on saanut parissa vuodessa kasvatettua kukkivia taimia emokasvin kaveriksi.
    Ihanat tiarella- ja patjarikkokasvustot, mesimarjakin kadehdittavan tuuheana. Toivottavasti saatte niistä marjoja.
    Olet istuttanut tämän kevään ja alkukesän aikana niin paljon kasveja, ettei kannata laiminlyödä kastelua. Voi tulla muuten isommat tappiot kuin parista vesiletkun hankinnasta. Meillä ei onneksi ole tarvinnut vielä kastella muuta kuin kasvimaata ja tänä kesänä istutettuja pikkutaimia. Viime viikolla satoi kahtena päivänä, joten kasveilla ei toistaiseksi ole hätää. Jos olisi järvi tai joki lähellä, saattaisin kastella enemmän. Nyt pitää vaan satsata kuivuutta kestäviin lajeihin.
    Mukavaa sunnuntai-iltaa ja pian alkavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpäs kytätä Little Plumin siemeniä jos jakaminen kerran noinkin huonosti onnistuu. Siemenlisäys on muutenkin ihan kivaa puuhaa.
      Muutama marja on mesimarjoista tullut mutta tuntuvat menevän lintujen suihin sitä mukaa kun kypsyvät. Verkottamaan en ole lähtenyt. Jospa kasvuston ollessa nyt tiheämpi jäisi marjojakin lehtien piiloon itselle syötäväksi.
      Nyt on tosiaan pakko kastella jos haluaa hankinnat pitää elossa. Haasteellinen yhtälö helteellä pienet juuristot ja pienet kasvit joiden väliin jää paljon nopeasti haihduttavaa paljasta multaa. Onneksi tässä on sentään järvi vieressä eikä haksahdettu ottamaan korkean hinnan sähkösopimusta vesipumppua käytellä.

      Poista