perjantai 9. kesäkuuta 2023

Lomatauolta palattu, kasvitilaussäätöä

 Katosin hetkeksi puutarhan kiertelystä Kreetan lämpöön. Näytti ajoitus osuvan kohdalleen matkusteluun kun Suomessa hytistiin kylmässä. Onneksi en kesäkukkia ollut viikon matkan vuoksi edes yrittänyt laittaa anoppilan hoidettavaksi koska halla olisi ollut todellinen riski. Vaikea oli kyllä uskoa kelin muuttuvan noin viileäksi mitä se sitten oli joten ilman matkaa olisin todennäköisesti kesäkukat jo laittanut ja kärvistellyt hallanriskin kanssa kukkia sisätiloihin suojaan yöksi kuskaten. Tänään on taas palattu kotiin ja olihan tuossa puutarhassa tehtävä pikakierros. Alppiruusut näyttävät jo muutkin Cunningham’s Whiten seuraksi kukintaan liittyneen ja Tarleena-atsalean kukkiakin näkyi auki. Muutama pikaisesti näpsäisty otos otettuna pojan iltatoimille kiirehtiessä sentään esiteltäväksi.


Alppiruusu Royal Rosy

Uusin atsaleoista keväällä Hankkijalta ostettu puistoatsalea Tarleena.

Alppiruusu Helsingin Yliopisto aikoo olla tänäkin vuonna runsain kukkija. Ja Hiidenkiven Minnan kimalaishaasteeseen liittyen sain samalla kimalaisenkin kuvaan bongattua.

Vielä on onneksi monta nuppua aukeamatta. Taitaa vaan tulla tänäkin vuonna pikainen kukinta jos helle-ennustus ensi viikolle toteutuu.

Vielä matkalle lähtiessä aukeamatta olleet kultaesikoiden siementaimet tällainen violettikeltainen puolikerrottu ainakin tänä vuonna.

Toista sävyä violetti hieman kerrannaisuutta myöskin yrittäen.

Tilasinpa tuossa muutama viikko sitten lisää kasveja. Ei mennyt tällä(kään) kertaa kyseisen yrityksen kanssa ihan putkeen. Valikoima on tosiaan hyvin laaja ja muutama erikoisuus houkutteli uuteen yritykseen vaikka edelliskerralla Hollannista Esveldistä tilatessani kuljetuspalvelu hukkasi taimet ja sain laatikollisen lähes mädäntyneitä taimia reilusti toista viikkoa tiiviissä pakkauksissaan matkattuaan. (https://kukkiakallionsuojassa.blogspot.com/2020/06/reppanoita-taimia.html ) Ensimmäisellä kerralla hommat olivat sujuneet oikein mallikkaasti joten päätin antaa uuden tilaisuuden. No tällä kertaa paketti lähti juuri toivomassani aikataulussa jonka olin erikseen sähköpostilla infonnut koska en toivonut juuri lomareissun aikana laatikollista taimia saapuvaksi pihalle. Viime keskiviikkona laatikko saapui juuri ennen torstaille suunniteltua lähtöä. Muutama toivomani kasvi itoh-pioni Julia Rose ja Alexander Great -rotkolemmikit olivat lähetystietojen mukaan ehtineet loppua mutta ei mitään kriittisempiä puutteita kuitenkaan. Arvelin pikaisesti istuttaa taimet ennen lähtöä. Pakkauslista oli aivan oikea sisältäen kaksi köynnöshortensiaa eri lajien kokoelmaani täydentämään Kuga Variegated sekä Silver Lining, hortensiat (Hydrangea macrophylla) Taube sekä (Hydrangea serrata) Bluebird (en tiedä yhtään varmaksi selviävätkö täällä III-vyöhykkeen oloissa mutta halusin kokeilla), tiarellat Timbuktu ja Iron Butterfly, itoh-pioni Visions of Sugarplums, tarhaviinikärhö (clematis viticella) Mary Rose, jouluruusu (Helleborus orientalis) White Spotted Double sekä rotkolemmikit (Brunnera macrophylla) Looking Glass ja Silver Heart 

Hämmennykseni oli varsin suuri paketin avatessani koska paketista löytyi tasan kolme isohkoa köynnöstä kaikki samaa lajia Lonicera Sempervirens eli jotain köynnöskuusamiahan nuo siis olivat.


Tämmöiset sitten sain. Kukat punaisen sävyiset, sen tarkempaa nimeä eivät mukana roikkuvat nimilaput paljastaneet.

Siinä sitten pohtimaan että mitä hittoa minä noiden kasvien kanssa oikein teen kun aamulla oli jo lähtö. En oikein maahankaan voinut istuttaa kun en tiennyt pitääkö lähettää takaisin vai ei. Laskeskelin että postikulujen puolesta ei välttämättä hirveän mielekästä yrityksellekään rahtailla noita kolmea ruukkua takaisin Hollantiin. Pikainen reklamaatio johon vastattiin hyvin anteeksipyydellen seuraavan aamupäivän aikana. Sain sitten nuo kolme köynnöskuusamaa ilmaiseksi (nettisivuiltansa löysin että ilmeisesti eivät hirveän usein saatavilla olevaa laatua ja mahdollisesti 35€/kpl myivät) ja lupasivat pikaisesti lähettää uuden lähetyksen. Sehän tulikin kätevästi juuri sitten ei-toivotusti matkan aikana ja appiukko joutui paketin pihaltamme takapihan puolelle kuskaamaan sekä ottamaan kasvit pakkauksestaan pois.

Takakuistilta löytyi nyt tällainen kokoelma. Melkoinen lisäkato oli valitettavasti taimien saatavuuteen reilu viikon viivästyksestä tullut ja perille asti alun perin tilatuista saapuivat molemmat köynnöshortensiat sekä hortensiat,  kärhö Mary Rose, rotkolemmikki Silver Heartit. Etukäteen noita ei sentään ollut tarvinnut maksaa vaan lasku tuli pakkauksen mukana. Onneksi nuo hortensian sukuiset ja kärhö Mary Rose olivat itselle juuri ne tärkeimmät joten siltä hieman vähemmän pettynyt olen tämän tilauksen lopputulemaan.

Nyt en oikein edelleenkään tiedä mitä noiden köynnöskuusamien kanssa oikein teen kun kolmelle kookkaahkolle köynnökselle ei varsinaisesti ollut paikkaa mietittynä. Ei kellään ole halua ilmoittautua niiden ostajaksi? Hinnasta voidaan neuvotella. Huomenna joka tapauksessa on ryhdyttävä istutushommiin ja kesäkukatkin olisi käytävä viimein ostamassa jos haluan päästä haluamaani laatua vielä jollain tapaa valitsemaan. 

Loppuun vielä pari otosta Kreetalta hotellialueelta jossa oli kaikenlaista ihanaa kukkivaa puuta, köynnöstä, pensasta ja perennaa. 

Nämä hortensiat sentään tunnistin, muut vieraampia.

Olisipa Suomessakin mahdollista kasvattaa tällaisia kukkivia pikkupuita.






5 kommenttia:

  1. Sinullakin alppiruusut ovat aloittaneet kukintansa. Mietin itsekin, että niiden kukinnasta taitaa tänä kesänä tulla lyhyt, jos menee luvatun helteiseksi.
    Harmi, ettei kasvitilauksesi mennyt ihan toivomallasi tavalla. Toivottavasti jollakin on tarvetta köynnöskuusamille, jos päädyt ne myymään.
    Kreeta on ihana lomailusaari ja siellä on tullut itsekin vierailtua useamman kerran



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin viime vuonna tuntui alppiruusujen kukinta menevän ohi hirveän nopeasti kun helle iski.
      Olisipa kiva kun löytyisi heti naapurista kunnollinen puutarhamyymälä josta saisi erikoisempiakin hankintoja tehtyä. Yleensä nuo verkkotilaukset ovat menneet varsin hyvin ja tilaukset pitäneet hyvin paikkansa mutta nyt taisi olla viimeinen kerta tuolta sivustolta.
      Kreetalla oli kyllä ihanaa vaikka tähän vuodenaikaan viikko tuntuu pitkältä ajalta olla pois pihaa kiertämästä.

      Poista
  2. Sinulla sattui sitten lomamatka juuri sopivaan aikaan. Täällä tarvitsi jo melkein toppatakkia kylmimpinä päivinä. Nyt on onneksi paljon lämpimämpää.
    Harmi, että tilauksen kanssa oli sählinkiä etkä saanut sitä mitä olit tilannut. Huonoa mainosta kyseiselle firmalle tuollainen toiminta. Olen itse laittanut toriin ilmoituksen kasveista, joita on itsellä liikaa. Ne tuntuvat menevän oikein hyvin kaupaksi, harvinaisemmat kasvit jopa ihan kunnon hintaankin. Suosittelen kokeilemaan, jos ei itsellä ole tilaa kaikille köynnöskuusamille.
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan voi olla nyt tyytyväinen tuon firman toimintaan. Laitoin vielä aika napakan palautesähköpostin kun havaitsin että niitä tilauksesta puuttuneita kasveja kuitenkin nettisivuillaan näyttivät viikonloppuna saatavilla olevina myyvän. Ei voi olla niin kiire laittaa kasveja tulemaan että ei voi edes tarjota asiakkaalle vaihtoehtoa odottaa jokunen päivä enemmän lähetystä ja saada sitten täydellisempi lähetys samoilla postikuluilla (jotka eivät todella olleet edullisimmasta päästä joten ihan paria kasvia ei viitsisi alkaa tilata). Mietin tuota Tori-vaihtoehtoa juurikin sinulta vinkin lukeneena ylimääräisten köynnöskuusamien kohdalla. Tuumailen vielä hetken jos keksin hyvän kohteen vai menevätkö myyntiin. Anopille nyt ainakin yksi menossa lahjoitukseen 😁

      Poista
    2. Jahas, ei tunnistanutkaan minua kirjoittajaksi mutta oma kommenttinihan tuossa äsken.

      Poista