sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Taimien istutus jatkuu

Lähdettiin eilen ihan tavallisille viikonlopun ruokaostoksille Prismaan kun lihahyllyllä havaitsin toisen asiakkaan kärryssä pionin taimen -50% -lapun kyljessään. Jätin hyvä ettei siltä seisomalta miehen ja pojan jatkamaan ruokaostokset loppuun ja suuntasin kesämyymälän puolelle todetakseni todella kaikkien monivuotisten kasvien olevan -50% -alennuksessa. Mitään kovin erikoisia taimihankintoja Prismalta ei toki saa mutta ihan mukavan määrän penkkien täytettä kuitenkin löysin. 

Laatikossa 6kpl Turkestaninmaksaruohoja, 3 jalokuunlilja Pilgrimiä, 2 syysleimu Early Pink Dark Eye, tarhapäivänlilja Joan Senior.

Kassissa puistoatsalea Adalmiina kivasti vielä kukkivana, loistokärhö Miss Bateman. Minkäänlaista kunnon ajatusta Adalmiinan sijoituspaikasta ei vielä kaupassa ollut mutta arvelin sille kyllä jonkun paikan löytyvän.

Aloitin helpommista eli turkestaninmaksaruohoista jotka pääsivät porraspenkkiä reunustamaan.

Taimissa oli melko pitkät rennot varret joita hautasin tarkoituksella myös hieman mullan alle ajatuksena saada maksaruohot joutuisammin leviämään juurtumalla 

Syysleimu Early Pink Dark Eyet pääsivät isoon kalliopenkkiin riippaomena Ruby Tearsin lähelle 

Päivänlilja Joan Seniorin istutin Kuutamohortensian eteen muiden päivänliljojen seuraan. Viereen siirsin myös kolme terassin penkin siemenistä kasvattamaani päivänliljaa jotka taisivat jo hieman kärsiä riippapihlajan sekä kiinanlaikkuköynnöksen läheisyydestä.

Terassin penkki vaatikin jo selkeästi huomiota. Tämä on ollut keskeneräinen perustamishetkestään. Olin kai odottanut tähän pihan viimeiseen tyhjään tilaan jotain erityisen upeaa hankintaa. Pelkkä multa on ikävä kyllä ollut rikkakasveille houkutteleva kasvualusta. Nyt sain viimein ajatuksen mitä tämän kanssa teen. Edellä mainitut päivänliljat saivat siis siirron, samoin tänä keväänä upeasti kukkineet kultaesikot ja kaksi kuunliljan kitukasvuista taimeakin kuvassa vasemmassa alakulmassa voi juuri erottaa.

Kun kasvit oli siirretty ja rikkakasvit harattu nostelin lapiolla penkin päädyn tiiviistä rönsytiarellakasvustosta siirtotaimia. Joku järkevämpi olisi ehkä tehnyt tämänkin vähemmän helteisellä ajanjaksolla mutta kun inspiraatio iskee ei siinä malta jäädä vesisade-ennusteita odottelemaan. Tähän sentään yltää yhden letkun mitalla kastelemaan. Toivottavasti tässä on jatkossa vehreä rönsytiarellakasvusto ja vapaudun kitkemisestä.

Adalmiinan istutin rinnepenkin laitamalle revontuliatsalea Tri-Lightsin ja jalosyreeni Belle de Nancyn väliin. 

Pirtsakat pinkit kukat ripauksella keltaista. Adalmiina voi kasvaa 1-1.5 -metriseksi joten sijoitin tämän mieluummin lähemmäksi tontin rajaa niin ei tule ongelmaa muiden kasvien näkymän peittymisestä. 

Miss Bateman -kärhö on ihan vaan valkoinen jonka istutin päärynäpuun penkkiin Avant Garden kaveriksi. Ajattelin punaisen Avant Garden kaipaavan hieman vaaleampaa seuralaista. 

Bonushankintoina ostin kaksi myöskin alennettua tomaatin taimea, vasemmalla patio-/ruukkutomaatti Totem ja oikealla patio-/ruukkutomaatti Lemon Sherbet. Saa nähdä ehtiikö satoa miten tulla. Istutin valmisamppeleista jääneisiin ruukkuihin ja saivat paikan saunan portaiden edustalta tontin aurinkoisimpiin kuuluvaan kohtaan. 

Kultaesikot jaoin muiden seuraan. Osa alppiruusu Mikkelin istutusalueelle. Alppiruusulle maisemanvaihdos entisestä männynjuurien valtaamasta kuivasta kasvupaikastaan on ollut menestys. Lehdet ovat nykyään pirteät ja uusi kasvu terveen näköistä.

Ja osa alppiruusu Helsingin yliopiston edustalle. Tämä nurkkaus isoa kalliopenkkiä kaipasikin reunakasveja ja nämä olisivat tähän kohtaan täydelliset kunhan vain viihtyvät. Eivät kyllä tunnu kuivuutta säikähtävän. Taustalla näkyvät viime vuonna siemenistä kasvatetut punahatut jota ovat kasvaneet ilahduttavan pirteästi ja uskoisin kukkiakin loppukesästä näkyvän.

Pistokasnurkkaus sai täydennystä. Turkestaninmaksaruohojen lisänä on nyt kolme syysmaksaruoho Frosty Mornista katkaistua latvaa multaan työnnettynä sekä kolme etupihan syysleimu Early Pink Dark Eyesta napattua pistokasta.

Nyt pitää kipaista vielä sadettimen vesi katkaisemaan. Istutusalueita joutuu kyllä 2-3 kolmen päivän välein kastelemaan jotta uudet taimet eivät aivan pääse kuivahtamaan. Huomenna taas pitkä työpäivä luvassa joten sänky kutsuu. Mukavaa tulevaa viikkoa!





 


2 kommenttia:

  1. No eihän tuollaista 5% tarjousta voi puutarhaihminen todellakaan ohittaa. Kuunliljat samoin, kuin päivänliljatkin ovat myös minun suosikkejani, atsaleoista nyt puhumattakaan.
    Onnea Miss Batemanille. Se on tosi kaunis. Minulta se valitettavasti kuoli ja uusi olisi hankittava jossain vaiheessa tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin oli tarjousperennat katsastettava ja ihan hyviä löytöjä sain tehtyä. Eipä tarvitse odottaa maksaruohojen juurtumista kun raaskin hankkia isommat valmiit taimet penkin reunaa täyttämään. Harmi jos oma Miss Batemanisi kuoli, eihän sitä koskaan varmaksi tiedä jos se päättäisikin jonkun välivuoden jälkeen vielä ilmestyä takaisin. Onhan noita kärhöjen henkiinheräämisiä nähty.

      Poista