sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Kolmas istutuserä

Vuorossa viimeinen kolmas osa istutusurakasta. Kitkentääkin se vaati mutta kaikki taimet on siis saatu maahan asti. Samalla rinnepenkin uloke sai samoja muovisia askelkiviä kuin iso kalliopenkki. Mutta joko nyt on muka oikeasti loppukesä kun kukintansa aloittavat jo hortensiat, ensimmäiset syysleimut ja maksaruohot. 

Jalohortensia (hydrangea macrophylla) Taube alkaa saada syvempää vaaleanpunaisen sävyä. Taustalla runsaasti valkoisena kukkiva kuutamohortensia.

Iki-ihana jalohortensia (hydrangea macrophylla) Twist-n-Shout alkaa aukoa kukkiaan. Tämä näyttää nyt muuttuneen runsaaksi kukkijaksi vuosien viherkasvielämän jälkeen.

Päärynäpuun penkissä syyshortensia (hydrangea paniculata) Early Harryn kukinnan alkua.

Sitten kahden päivän aikaansaannoksiin.

Vanha osa rinnepenkistä oli päässyt lievästi sanoen räjähtäneeseen kuntoon. Eilisilta meni siis rattoisasti hyttysten kanssa kasveja ylös nostaen ja rikkakasveja, erityisesti vuohenkelloja poistaen

Tänään jatkoin yläosan parissa. Askelkivet ovat nyt paikallaan ja rikat ovat taas hetken poissa.

Oikealle puolelle askelkiviä on ajatuksena istuttaa vain matalampia kasveja jotta näkyvyys myös alatasanteen kasveihin säilyisi. Kaukasianmaksaruohoreunus on lähtenyt rehevöitymään kuten tavoittelin. 

Nyt seuraavaksi riviksi istutin näitä 20cm korkeutta kasvavia rönsyillä leviäviä vuoritatareja. Noilla on söötit vaaleanpunaiset kukinnot jotka tuotekuvauksen mukaan muuttuvat tummemman ruusunpunaisiksi vanhetessaan. Etuna myös pitkä kukinta-aika loppukesästä pitkälle syksyyn. Mitään hervottoman pitkiä rönsyjä taimilla ei ainakaan tässä vaiheessa näkynyt vaan tämä leviää mattomaisemmin ja toivottavasti samalla siis hallittavammin. Täydellinen mullan peittävyys olisikin tässä ihannetilanne, sitä vähemmän kitkettävää jatkossa. 

Puuksi kasvatetun purppuraheisiangervo Diabolon ympärille istutin amerikanvuokko Rubrat 20-30cm korkeina. Ne ovat vuorostaan alkukesän kukkijoita touko-kesäkuulla lupauksen mukaan pitkään kukkivana. Penkin päädyssä rotkolemmikki jonka viereen kiikutin myös eilen soratieltä pelastamani rotkolemmikin siementaimen. Askelkiven luokse siirsin ainakin tässä vaiheessa kesäkurpitsoiden alle kohta hautautuvat keijunkukat. Vasemmalla puolella polkua arvelin voivan kasvaa hieman korkeampiakin kasveja kun niiden taustalle jää lähinnä iso kataja. Vasemmalta 70-100cm korkeaksi kasvava kirjavalehtinen syysleimu Norah Leigh, sen vieressä miniatyyri pionin siementaimi etupihan penkistä, kaksi päivänliljaa jotka siirsin näkymättömistä alemmasta osasta penkkiä. 

Norah Leigh lähempää. Alunperinhän siis aloin siivota alempaa osaa penkistä mielessäni tämän istuttaminen sinne. Lopulta syysleimut takaisin istutettuani huomasin tämän olevan edelleen vieressä ruukussaan istuttamatta. Hetken pohdittuani totesin tässä olevankin parempi paikka myös lehtien päästä näkyville.

Vielä tuohonkin kasveja mahtuisi. Olisi kiva saada askelkivien väliin tähän sekä isoon kalliopenkkiin jotain matalaa tiivistä maanpeittoa rikkakasvien kasvamista estämään. Nyt pohdinnassa on ollut lähinnä jotain neilikkaa tai miksi ei patjarikkokin voisi toimia. Niitä olisi jo valmiina omassa pihassa siirrettäväksi. Saa ehdottaa jos on jotain hyvää mielessä.


8 kommenttia:

  1. Minulla on lähes samanlaista kirjavalehtistä syysleimua nimeltä Creme de Menthe. En ole löytänyt sille samanlaista kaveriksi, joten Nora Leigh voisi toimia sekin.
    Onko tuo kalliopenkki kuinka varjoisa? Rönsytiarella sopisi vähän varjoisempaan paikkaan, mutta onko se kenties liian korkea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nora Leighia ei varmaan ennen kukintaa osaisi Creme de Menthesta erottaa, miksipä ei kaverina toimisi.
      Kalliopenkki on melkoisen aurinkoinen sijaitessaan muuta pihaa ylempänä joten rönsytiarella ei ehkä siinä viihdy. Rinnepenkki taitaa mennä puoliaurinkoisen kategoriaan, siinä saattaisi pärjätäkin kun askelkivien väleihin tarvetta kasville siinäkin. Ei se välttämättä liian korkea ole paitsi kukkiessaan hetken aikaa voisi nilkkoja kutitella. Sitä vasta yritin tosin levittää terassin penkin aluskasviksi joten en taida saada muualle nyt rönsytiarellaa riittämään.

      Poista
  2. Hienoa saada aina kaikki taimet istutettua. En osaa oikein ehdottaa oikeanlaisia kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva on kyllä saada taas yksi osa istutusaluetta hieman valmiimmaksi. Melkoista miettimistä kyllä on ollut kalliopenkin kanssa miten fiksusti kasvit saisin sijoiteltua.

      Poista
  3. Ihana tuo Norah Leigh-syysleimu kirjavine lehtineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjavalehtisestä syysleimusta olen ehtinyt haaveilla jo muutaman vuoden. Kerrankin osui sellainen kohdalle.

      Poista
  4. No on sielläkin puuhasteluun mennyt aikaa . Kasvien istutukset ja kitkennät on täälläkin ollut viimeaikoina ajankohtaisia .
    Rönsyleimu on kaunis vaikka ei edes kuki sitä on useampia värejä minulla on sitä punaisena .Tai sitten sammalleimut . Nekin on kauniita myös ennen ja jälkeen kukinnan . Niitä voisi istuttaa maanpeite kasveiksi esimerkiksi .
    Minulla on myös useita erilaisia hortensioita ja kaikki alkaa kukkimaan tai on kukassa .
    Amerikanvuokkoa minulla on valkoista ja punaista sitä on helppo lisätä siemenistä .
    Olen kerännyt paljon erilaisia siemeniä perennoista .
    Hyviä istutuksia ja onnistumisia .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun ehdotit rönsyleimua omasta kokemuksestasi, sellaista aloin nimittäin juuri suunnitella askelten väliin laittaa. Sammalleimu on myös kaunis mutta ainakin omassa pihassa on ollut hieman heikko taistelemaan rikkakasveja vastaan.
      Siemeniä ajattelin yrittää omista kasveista nyt kerätä jos vain onnistun. Ensi talveksi olisi sitten monenlaista hankikylvöä suunnitteilla täyttämättä jääneitä aukkoja täydentämään. Ostosiemeniähän jo hankinkin aiemmin.

      Poista