perjantai 7. heinäkuuta 2023

Istutusurakka

 Taas on lisää alaa isosta kalliopenkistä saatu istutettua. Tilasin Eurohostalta reilumman määrän päivänliljoja seuranaan kurjenmiekkoja, kuunliljoja sekä kaksi jouluruusua. Ajatus oli tilata jouluruusuja yksi mutta tilaukseen yhdistyi aiemmin keväällä lähes tilaamani ostoskorin sisältö josta en havainnut Double Ellen Pink Shadesia olevan tuplat. No eipä tuo niin haittaa kun jouluruusuksi hinta oli suhteellinen edullinen 6,5 kappalehinta eivätkä kaikki saman lajin edustajat välttämättä täysin näytä identtisiltä. Kasvit tulivat viikon matkalla viivyttyään onneksi hyvissä voimissa. Ainahan hieman jännittää ettei kallisarvoinen paketti huku matkalle kuten kerran kävi. Kahteen päivään tilausseurannassa ei tapahtunut edistystä kunnes viimein Matkahuollolta tuli ilmoitus paketin siirtymisestä Suomen kuljetukseen. Tämä oli toinen kerta samasta paikasta jolloin kokemus oli myös positiivinen.  https://kukkiakallionsuojassa.blogspot.com/2021/04/laatikollinen-perennoja.html. Melkoisen mahtava valikoima oli erilaisia päivänliljoja joista ei millään Suomesta löytyviltä taimistoilta osaa unelmoidakaan. Itse taimien kappalehinta oli melko edullinen halvimmillaan yksi päivänlilja 2,49€, kuljetuskustannuksia tuli vajaa 30€ jos hintataso kiinnostaa. 

Kaikki kasvit jouluruusuja lukuunottamatta oli pakattu yksitellen mullasta pestyinä juurakoina huolellisesti sanomalehteen käärittynä.

Jouluruusut tulivat hyvin pakattuina ruukuissaan. Säästin nuo ruukkujen suojat jos on joskus tarvetta jotain ruukkukasvia postissa saada lähetettyä.

Yksi versio Double Ellen Pink Shades -jouluruusun ulkonäöstä.

Melkoinen urakka oli paljastaa kaikki omista sanomalehtikääröistään ulos.  Tässä koko kokoelma päivänliljoista ennen istutusta. Tökkäsin nimilaput multaan kunkin taimen viereen jos siinä pysyisivät tunnistamista helpottamassa. 

Pyrin istuttaessa saamaan juuret leviteltyä viuhkamaisesti eri suuntiin jotta kasvit pääsevät mahdollisimman helposti levittämään juurakkoaan.

Alle kaikista hankinnoista kuvakaappaukset Eurohostan sivuilta. Kuuden kuvan kollaaseissa nimet vasemmalta ylhäältä myötäpäivään kiertäen. Hirveä homma oli nämä nimetä mutta luulen kiittäväni itseäni vielä monta kertaa myöhemmin näiden nimiä tulevaisuudessa pohtiessani.
Siloam David Kirchoff, EveryDaylily Rose, Daring Deception, Always Afternoon, Crystal Pinot, Hello Screamer.
Midnight Dynamite, Jane Trimmer, Soft Secrets, Cute As Can Be, Love That Pink, Princess Tutu.

Little Anna Rosa, EveryDaylily Cerise, Adamas, Cherry Cheeks, Dancing Shiva, Macbeth.

Vasemmalla Wineberry Candy, ylhäällä Border Music, alhaalla Siloam Olin Frazier.

Kurjenmiekkoja tuli myös useampi, mielestäni ihan hyvän kokoiset juurakot.

Peacock Butterfly -sarja siperiankurjenmiekkoja (Iris Sibrica) tuli neljää eri lajia, vasemmalta ylhäältä Black Joker ja Mad Hat, alhaalta Fancy me This, Cherry Fling. Kuvat Eurohostan sivuilta napattu.

Kaksi kerrotumpaa taimea siperiankurjenmiekka Having Fun.

Jatkoin ison kalliopenkin täyttämistä ulkoreunalta päin. Nämä hankinnat ryhdikkäinä ja vehreinä mutta eivät hirveän korkeaksi kasvavina toimivat mielestäni aika hyvin penkin reunamilla. Keskemmälle mahtuu kyllä edelleen melkoisen iso määrä kasveja vaikka kuvittelin jälleen hirveästi hankintoja tehneeni. Kivasti ovat kuunliljat lähteneet kasvuun, olen oikein tyytyväinen niiden valintaan metsäisemmän puutarhan osan reunakasveiksi kivireunaa vehreyttämään.





Kuunliljat pääsivät ainakin tällä erää vehreyttämään kallion rautatieomenapuun taustaa sekä makeakirsikka Paulan edustalle

Vasemmalta Mighty Mouse, Radiant Edger x2, Tick Tock x2. 

Warwick Curtsey x2 kirsikkapuun luokse.

Jouluruusuista toinen pääsi alppiruusu Mikkelin juurelle.

Ja toinen kevätatsalea Frazerin sekä alppiruusu Royal Butterflyn väliin.

Huh, olipas urakka saada kaikista hankinnoista jonkinlainen kuva nimeen yhdistettynä. Itse päivänliljat lykkäsin kyllä aivan sattumanvaraisessa järjestyksessä tuonne maahan koska tuon määrän kanssa ei ollut enää jaksamista alkaa setviä kasvien tulevan koon ennustetta joka kasvuolosuhteista riippuen voi lopulta kuitenkin kovasti vaihdella. Siirtelen sitten myöhemmin jos kovin kokonsa puolesta keskenään riitelevät. Useammalle pionille on tuohon paikkaa vielä kaavailtu ja taidanpa joutua vielä muutaman matalammaksi kasvavan pensaan tuohon istuttamaan, ehkä hortensian tai jos jonkun riittävän III-vyöhykkeellä kestävän kotakuusaman löydän. Saa heittää ideoita penkin täytteeksi. Askelkiviäkin pitäisi huoltamista varten hankkia mutta haluaisin jotain muuta kuin tylsiä neliönmallisia betonilaattoja. Ideoinnista ei siis näytä tässä kohta vuoden mietinnänkääm jälkeen tulevan valmista.




4 kommenttia:

  1. Hienot hankinnat. Päivänliljavalikoima näyttää tosi upealta samoin, kuin kurjenmiekatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innolla odotan näkeväni noiden jatkossa kukkivan.

      Poista
  2. Tuosta penkistä tulee todella hieno, kun kaikki nyt istutetut ovat lähteneet kunnolla kasvuun. En ole koskaan tilannut netistä perennoja ja nyt näin ensimmäistä kertaa, miten ne toimitetaan. Tuosta voi ottaa itsekin oppia kun siirtelee perennoja paikasta toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon että kasvit nyt viihtyvät ja alkavat jo ensi kesäksi kunnolla kasvaa. Tällaisia juurakkona toimitettavia en muualta ole saanutkaan kuin ihan keväällä tai syksyllä mutta tuntuivat ihan hyvin pärjäävän näinkin. Yleensä tulleet perinteisemmin purkissa. Vuosien mittaan olen tilaillut paljon taimia kun isompia taimimyymälöitä laajemmalla valikoimalla ei aivan lähellä ole ja kokemukset ovat olleet pääosin hyviä.

      Poista