sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Lomapuuhasteluja

 Ihana odotettu loma alkoi viimein, seuraavaan 4 viikkoon ei ole aamuisin kiire minnekään ellei itse päätä niin. Miehen reissatessa aloiteltiin pojan kanssa lomaa ostamalla 5kg mansikoita joista suurin osa meni pakastimeen. Puutarhaostoksia myös sen verran että alelannoitteita (nurmikon kevät ja kesä plus, puutarhan yleislannoite jotka ajankohdan puolesta alkavat olla enemmän jo ensi vuoden tarpeisiin vasta), säkillinen puutarhamultaa siemen- ja pistokaskasvatusten tarpeisiin sekä kuiviketta kompostorille. Lämmitin paljun sekä saunan, poika ainakin hartaudella hyödynsi lämmitetyn paljun puuhailemalla siellä kolme tuntia, itsekin tunnin verran ja saunasta oli kätevä tarkkailla lapsen touhuja. Onneksi on ihan taitava sukeltaja (aidosti voin sanoa että huomattavasti parempi kuin minä) ja uimataidon alkeetkin jo hallussa joten ihan kädenmitan päässä seuraaminen ei ole nykyään tarpeen. Saatiin kesken paljussa istumisen ihan reilu sadekuurokin niskaan muuten aurinkoiseen päivään. 

Paljun lämmityksen ohella sain toteutettua jo pitkään pohtimani kasteluputket rannan aidanteelle jossa pensaiden kasvua tuntuu pahasti haittaavan jatkuva kuivuus. Männyn alla ei sadevesiä kovin tehokkaasti pensaille asti päädy ja kastelukannulla vesi kastelu kestää ikuisuuden kun vesi lirisee mieluummin alamäkeen rutikuivaan pintamaahan imeytymättä. 

Kukkia on kuvattavaksi edelleen hieman säästeliäästi mutta nuppuja on kyllä lupailemassa parempaa kukintaa lähitulevaisuudessa. Kärhöt ja hortensiat ovat nyt pääosassa. Makeakirsikka Iputjin ainokainen kirsikka on nyt maisteltu, siitä itselle jääneestä puolikkaasta sanoisin että maku oli toiveideni mukaisesti mukavan makea joten hankinta vaikuttaa onnistuneen.


Etupihalla tarhalyhtykärhö Princess Kate oli niin kaunis sadepisaroiden kuorruttamana että saa aloittaa kuvaesittelyn.

Tarhaviinikärö Pernille avaa toista kukkaansa. Nuppuja on vielä monia, tämä on ollut kärhöistäni ahkerin kukkija vaikka ei mikään rehevän runsas kasvussaan (kuten eivät muutkaan), pitänee alkaa jatkossa panostaa ahkerampaan lannoitukseen.

Ilta-auringossa tarhakellokärhö Aljonushkan kukat suorastaan loistivat, muussa valossa ei nyt ihan näin dramaattisen pinkki.

Lumikärhö rannassa aloittelee myös. Ei edelleenkään niin runsas kuin toivoisin.

Kuutamohortensia kukkii ensimmäistä kertaa ihan kunnolla. Paikanvaihdos on selvästi tehnyt hyvää syvämultaisempaan kohtaan. 

Tämän kesän hortensiahankinta aukoo nuppujaan, hydrangea macrophylla Taube. Tämänkin kukkien sävy riippuu pH-tasosta, nyt näyttäisi mieluummin pinkin suuntaan aikovan. Kuvissa sävy on joko voimakkaan pinkki tai sinisempi joten näin hailakaksi tuskin jää.

Syyshortensia Early Harry päärynäpuun penkissä samoin alkaa hieman jo saada nupuilleen sävyä.

Sitten vähemmän kauniita kuvia sadevesiputkista. Putkia jäi yli saunan rakennuksesta joten sahasin yhden pätkän omaan projektiini kolmeen osaan.

En tarkkaan mitannut mutta olisiko yhdellä putkella mittaa noin 40cm.

Upotin putket syvemmälle multaan. Noihin torviin on mukavampi kastelukannusta kaadella vettä suoraan juuriston alueelle kuin lirautella minimääriä kerrallaan mullan pinnalle erän imeytymistä odotellen. Rumathan nuo on kuin mikäkin mutta testatessa kyllä toimivat kuten halusin. Heitin kouralliset syyslannoitetta samalla jo putkien pohjalle. Pitää tähänkin siirtää peittokurjenpolvea maanpeitoksi kun ainakaan pikkutalvio ei tässä pärjännyt, nyt putket paistavat hieman liikaa silmiin mullasta. Jos tämä nyt auttaisi pensaita viimein kunnolla kasvamaan niin siedän rumat putketkin kyllä katsella. Rehevämmät pensaat olisivat lopulta tehokkain peittäjä näille.

Nyt ulkopuuhiin. Kitkemistä ainakin olisi tehtäväksi, kanttaushommiakin jo mietin. Onneksi kaikkea ei tarvitse saada tänään tehdyksi koska on LOMA.

12 kommenttia:

  1. Princess Kate onkin todella kaunis, varmaan myös kuivana :-) Hyvää lomaa Sinulle Iikku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Princess Kate kelpaa kyllä myös kuivana katsella 😁. Aion nauttia lomasta, kiitos 😊

      Poista
  2. Kätevä ja tarpeellinen tuo kastelujärjestelmä. Puutarhaletkun varressa aika tulee pitkäksi ja sitä miettii, että onko tarpeeksi märkää. Nyt ei ainakaan liikaa voi kastella. Mukavaa lomaa meille 🌺🐝🌿🤗

    VastaaPoista
  3. Sen verran iso osa kasteluvedestä päätyy tuossa kohdassa muualle kuin kohteeseen että arvelin kokeilla nyt tällaista ratkaisua. Nautitaan lomasta ☀️

    VastaaPoista
  4. Ihania kärhönkukkia ja ihanaa, loma viimein! Hyvää lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on lomaa taas odottanut. Ihan ihmeelliseltä tämä joka kerta alkaessaan tuntuu ettei tarvitse sunnuntain jälkeen aloittaa töitä.

      Poista
  5. Mun Kate nousi vasta hilijattain, joten tuskin kukkii. Täytyy tyytyä ihaalemahan muiren Kateja. Kätevät kasteluputket. Oon käyttäny vastaavia, salaojaputkista tehtyjä pätkiä osalle kärhööstä. Hyvin toimiivat. Rentouttavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sinun Kate sentään lopulta nousi. Jospa ensi vuonna sinullakin se kukkii. Kärhöille nuo putket voisi olla tosiaan myös kätevät täsmäkastella ja lannoittaa. Pitääpä laittaa vinkkisi hautumaan.

      Poista
  6. Kasteluputket ovat hyvä ratkaisu etenkin viettävässä rinteessä ja totta kai muutoinkin.
    Ihana Kate.
    Hyvää ja tentouttavaa lomaa sinulle. 😊🌸🌼🌺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon oli jo välttämätöntä keksiä jokin ratkaisu jos saisin pensaat viimein kasvamaan. Ensimmäiset lomapäivät ovat ainakin olleet erinomaisen onnistuneet, päivätkin kummasti tuntuivat pidemmiltä kun ei ollut takaraivossa ajatus mitä kaikkea pitää viikonlopun aikana ehtiä tehdä.

      Poista
  7. Oikein ihanaa lomaa sinulle, toivottavasti saat puuhata kiireettömästi puutarhassa ja tehdä kaikkea muutakin kivaa ja rentouttavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossapa loman tavoitteet hyvin kiteytettynä 😊

      Poista