keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

Särkyneen sydämen -haave

 Tänään oli harvinainen päivä ja sain omistaa koko töiden jälkeisen päivän puutarhalla kun mies on työmatkalla ja lapsi lähti mökkireissulle. Sain viimein toteutettua vuosien haaveen ja hankin vaaleanpunaiset särkyneen sydämen taimet paikalliselta Hankkijalta johon kurvasin autolla 20 minuuttia ennen sulkemisaikaa nettivalikoiman kertoessa niitä myynnissä oleva. Hyllyt olivat varsin tyhjät ja myyjä informoikin ensi viikolla alkavan tulla uutta loppukesän valikoimaa tarjolle. Mutta ei haitannut koska juuri ne toivomani taimet olivat alennuksessa. Ilmeisesti tähän kesän aikaa hieman kellertyvät taimet eivät ostajia ole houkutelleet mutta minä nappasin tyytyväisenä kaksi kolmen euron särkyneen sydämen taimea taimikassiin ja niille kaveriksi kaksi euron maksanutta tarhakylmänkukka (pulsatilla vulgaris) Rote Glockea. Ei huonohintaiset ostokset siis ollenkaan. 


Ennen istutushommia piti kuitenkin ikuistaa juuri auenneet tarhakellokärhö Aljonushkan kukat.

Vieressä syysleimu Early Pink Dark Eye sointuu mainiosti Aljonushkan vaaleanpunaisen kanssa. Jotenkin pidän tuosta kellertavälehtisestä kuunliljasta näiden kaverina vaikka en sen hienommin tuota yhdistelmää kyllä istuttaessani suunnitellut.

Sitten istutuspuuhien pariin

Mitä olen lukenut on särkyneelle sydämelle tyypillistä keskikesällä ränsistyä joten taimilla ei liene hätää vaikka lehtien sävy kellervä onkin.

Istutin taimet hortensia Living Pinky Promisen viereen. Takana toivon kuunliljojen ja päivänliljojen kasvustojen peittävän jatkossa mahdollisesti ränsistyvät kasvustot. Särkynyt sydän voi kasvaa 70-100cm korkeutta joten ihan pienen tilan taimia nämä eivät ole. Nyt oli kuitenkin tarve saada kookkaampiakin taimia tähän tyhjää tilaa täyttämään ja kukinnan ajoittuminen jo alkukesään sopisi paremmin kuin hyvin kun pihalla siihen aikaan kukkivia on turhan vähän ollut. Lähellä aiemmin istutetut hortensiat ja komeakotakuusama Monet kasvavat myös jopa samaan mittaan tai hieman pienemmäksi. Tähän eteen saatan istuttaa vielä muutaman pionin ja mikäli ne kovin särkyneet sydämet peittäisivät on toinen katselusuunta taustan puutarhapolun suunnasta kuitenkin vielä jäljellä.

Tarhakylmänkukka Rote Glocke on ainakin kuvassa viininpunaiseen taittava. Euron taimia oli paha vastustaa kun tilaa kuitenkin löytyy.

Sijoitin tarhakylmänkukat puutarhapolun levikkeelle imiköiden viereen.

Ja kun vauhtiin istutushommissa kerran pääsin siirsin viime viikolla ideoimani mukaisesti punalehtiset Palace Purple keijunkukkien sukuiset siementaimet jatkamaan keijunkukkien rivistöä kallion vierustaan terassin penkissä.

Puutarhapolun levikkeelle siirsin myös lisää keijunkukkia joista osa aiemmin keväällä jakamiani. Myös kolme pienenä kasvanutta punahatun siementaimea nostin hunajamarjapenkistä muiden kasvien alle lähes hautautuneena.

Ja osa keijunkukista oli viettänyt jo muutaman vuoden hunajamarjapenkissä missä alkoi kuitenkin pensaiden kasvun myötä tulla ahdasta. Nyt nämä lehdiltään harmaaseen taittavat keijunkukat (ehkä Silver Scrolls) saivat täyttää tyhjät paikat penkin saunamökin kulkureitin puoleisesta sivusta.

Pikkuhiljaa tyhjät paikat alkavat saada täytettä. Jospa loppukesän taimistojen valikoimasta löytäisin vielä jotain kivoja taimia lisää. Loman aikana olisi myös luvassa pientä automatkailua ja toivon ehtiväni pistäytyä jossain isommassa taimimyymälässä samalla kun kerran tilaisuus olisi. Työviikko on jo voiton puolella ja samalla loman alkaminen häämöttää enää kahden työpäivän päässä.



15 kommenttia:

  1. Hyviä taimi ostoksia olet tehnyt. Minulla ei ole särkynyt sydäntä on joskus ollut valkoinen mutta kuollut . Olen kuullut että ne voisi leikkaa jopa alas kun lehdet on kellastuneet .Tiedä häntä joka tapauksessa kasvu pitää huomioida istuttaessa ja kellastuminen pitää myös huomioida kuten olet jo tehnytkin 😀 . Joskus voisi itsekin harkita uudestaan näitä pihalle .
    Tarhakylmänkukkia minulla sensiaan on runsaasti kolmea erilaista . Löytyy tavallista lilaa , ripsureunaista lilaa ja valkoista . On myös etsinnässä punainen mutta pitää katsella alesta vielä jotain muutakin . Kuunliljoja on minulla myös paljon niistä minä pidän hyvin paljon . Istutuksia pitäisi minunkin alkaa tänään tekemään kun vaan saisi takapuolensa irti penkistä .
    Hyviä puuhasteluja sinne .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Särkynyt sydän on ollut tähän asti liian iso mihinkään mahdutettavaksi mutta nytpä sain mahtumaan niitä kerralla kaksi. Kylmänkukkia on nyt minulla kolme kevään hankinta huomioiden ja toivottavasti ensi keväänä näen niissä ensimmäiset kukat.

      Poista
  2. Saitpa särkyneetsydämet edullisesti samoin kuin kylmänkukatkin. Onnea niiden menestymiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo alennushinta tuli ihan iloisena yllätyksenä kun olin varautunut maksamaan täyden hinnan. Toivon että särkyneet sydämet viihtyvät vaikka ihan niin läpäisevä maa ei tuossa isossa kalliopenkissä ole mitä kasvitieto toiveeksi kertoo. Toivottavasti kohopenkki tilannetta tasaa.

      Poista
  3. Ihanaa tuuria löytää haluamansa kasvi alennuksessa. Eipä kylmänkukillekaan paljoa hintaa tullut.
    Ihanaa, pian lomalle - tsemppiä viimeisiin työpäiviin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävipä hyvä tuuri tosiaan alennushinnan kanssa. Loma on jo erittäin odotettu, toivottavasti saataisiin viimein isompia rakentamisen jälkiäkin siistityksi.

      Poista
  4. Kivasti kerrot ostos- ja istutuspäivästäsi. Samalla opettavaisesti, kun selität kasvien korkeuseroja yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseänikin varten noita kasvien tietoja ylös kerään kun kerran aiheeseen sopivan paikan keksimiseksi perehdyn ja yritän välttää isommat erehdykset mitä puutarhan laittoa aloittaessani tein istuttamalla kasveja aivan vääriin kohtiin kukkapenkkiä. Haitaksi ei ole jos joku muu näistä pohdinnoista samalla hyötyy.

      Poista
  5. Hienot ostokset! Toivon kovasti onnea näille, kasvaakoon kaikki taimet hienoiksi ja kukkikoon kauniisti. Minun pitäisi vielä yrittää särkynyttä sydäntä. Olen istuttanut alba versiota, mutta sen kasvu on jäänyt aika pieneksi. Punainen on todennäköisesti varmempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva oli saada tämäkin perinneperenna osaksi istutuksia ja toivon näkeväni vielä rehevinä puskina kasvamassa suunnitellun tilan käyttäen. Mitä särkyneestä sydämestä nyt luin istuttamista suunnitellessa niin ymmärsin valkoisen version juurikin olevan se herkempi ja hieman ilmeisesti pienempänä kasvavakin.

      Poista
  6. Sait taimet tosi edullisesti. Punaista kylmänkukkaa joutuu välillä metsästämään. Toivotan ripeää kotiutumista istutuksillesi.
    Punainen särkynytsydän kasvaa hyvässä paikassa isoksi. Minulla sitä on kolmessa paikassa. Yhdessä on jo mennyt keltaiseksi. Luultavasti leikkaan sen piakkoin matalaksi. Se ei haittaa, kun jää muiden perennojen taakse. Valkoinen särkynytsydänkin minulla on, mutta se on hidas nousemaan ja vuodesta toiseen aika hento. Vain yksi kukkavana tänä vuonna.
    Mukavaa lomaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoon alueeseen pääsee ja suorastaan on pakko kerrankin istuttaa isoja kasveja. Ymmärsin että särkynyt sydän saattaa kukkia myöhemmin kesällä uudelleenkin jos sen leikkaa alas. Valkoista en nyt ostanut kun luin niiden olevan herkempiä ja kuulostaa sinullakin olevan niin.

      Poista
  7. Hyviä löytöjä. Ja paljon sielläkin tapahtuu. Mukavaa lomaa ja toivottavasti pääset jollekin taimistolle loman aikana.

    VastaaPoista
  8. Kannattava reissu alelaareille! Haaveita on aina kiva toteuttaa ja vielä jos saa taimet alehintaan. Minulta kuoli valkoinen särkynytsydän muutaman vuoden kasvettuaan. Se ei kuitenkaan kellastunut loppukesällä, joten ehkä kasvupaikkakin vähän vaikuttaa. Mutta ehkä kuitenkin viisasta istuttaa sen eteen jotain, mikä peittää mahdollisesti ränsistyvät versot. Pidän peukkuja, että kylmänkukkasi olisi oikeaa lajiketta. Itselleni kun sattui valkoinen, vaikka piti olla punainen. Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla tosiaan olosuhteistakin kiinni miltä särkynyt sydän loppukesästä näyttää. Harmi että omasi kuoli. Saa nähdä kukkivatko kylmänkukat jatkossa oikeassa värissä. Koska en ole niitä ehtinyt hankkia kuin yhden ei värin vaihtuminen tässä tapauksessa olisi vielä liian paha. Toivottavasti ensi keväänä väri varmistuu.

      Poista