tiistai 18. heinäkuuta 2023

Pistokaskasvatuksia

 Sen verran hyvin on ensimmäisten pistokkaiden kanssa sujunut että päätin yrittää ehtiä vielä tähän kasvukauteen saada lisääkin juurtumaan. Ensimmäisenä pistokkaina kasvatettujen turkestaninmaksaruohojen purkkien pohjasta alkoi jo sen verran näkyä juuria että arvelin tehdä taimivauvalaan tilaa ja istutin ne rannan porraspenkin reunustan kierrosta jatkamaan. Mitkään hurjan vahvat juuret eivät vielä olleet mutta kun kyse on kuitenkin maksaruohoista eivätköhän ne jo maassakin pärjää. Erityisesti halusin saada peittokurjenpolvia nuotiopaikan aidannetta varten. Samalla otin lisää syysleimujen pistokkaita, neljä Early Rediä ja raaskin myös katkaista kolme vasta hankitun Early Pink Dark Eye:n latvaa kun tuntuivat riittävän reippailta niin tehdä. Morning Frost -maksaruohoa otin vielä samaan vauhtiin kolme pistokasta lisää. 


Peittokurjenpolvia otin isomman nipun Mustilanhortensian alta jossa on kasvanut myös hennon vaaleanpunakukkaista Biokovoa.

Onhan tuossa nyt kasvateltavaa. Laitoin peittokurjenpolvia useamman samaan purkkiin juurtumaan. Vaikka tuntuvat olevan sitkeää tekoa ja yleensä olenkin siksi lisännyt näitä ihan suoraan maahan rönsyjä laittamalla niin luulen rutikuivan aidanteen olevan jo hieman liian haastava juurtumista maassa yrittää.

Neljä pistokasta syysleimu Early Redista.


Kolme pistokasta syysleimu Early Pink Dark Eyesta ja kaverina myös kolme lisää syysmaksaruoho Morng Frostin pistokkaita

Nyt vain jännittämään juurten syntymistä. Muutaman taimenkin onnistuminen on ihan bonusta jos ilmaiseksi saa lisättyä. Yhden ostotaimen hinta kun meinaa väkisinkin olla 5€ luokkaa ja monesti enemmänkin niin kyllähän tällä tyylillä mukavasti säästöä taimihankintoihin tekee. Tälle kaudelle jos saa juurtumisen onnistumaan niin onhan näillä taimilla sitten jo huomattava etumatka kasvuun saavutettu ensi kevääksi.


8 kommenttia:

  1. Siellä on oikein taimituotantolinja menossa! On tosiaan ihanaa ja kannattavaa, jos saa tuotettua itse mieleisiä kasveja lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden kasvien juurruttaminen on yleensä sujunut helposti joten mielellään hyödyntää kun materiaalia on. Vähän tarkoituksella ostan tuollaisia helposti pistokkaista tai rönsyistä lisättäviä kasveja tarvetta vähemmän ja lisään niitä kotioloissa.

      Poista
  2. Fiksua toimintaa! En olisi itse tajunnut noin tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla jos on tarvetta lisätaimille. Korkeintaan kukinta hieman viivästyy silloin kun ajoissa kesällä pistokkaat ottaa. Tähän aikaan kesästä ei ehkä enää optimiaika mutta melko riskitöntä hommaahan tämä on ja parhaimmillaan saa monta uutta taimea ilmaiseksi.

      Poista
  3. Oon keijunkukkaa joskus lisänny pistokkahista, samoon sammalleimua. Halapaa materiaalilisäystä, jos samaa lajia haluaa lisätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin on ollut tarvetta näin monelle saman lajin kasville mutta nyt tuo jättimäinen tila isossa kalliopenkissä tuntuu vaativan jo hieman samankin toistoa. Ja jokainen taimi erikseen ostettuna hintaakinjo sen verran paljon että tähän tarpeeseen pistokkaat ovat erinomainen ratkaisu.

      Poista
  4. Hyvä konsti saada lisää taimia. Perennat kai yleensä juurtuvatkin aika helposti eikä latvan tai parin nappaisu juuri näy emokasvissa. Harvemmin on tullut tehtyä perennojen pistokaslisäystä kun on saanut helpommalla jakotaimia. Nyt voisi kyllä kokeilla 'Frosty Morn' -maksaruoholla pistokaslisäystä, sillä se teki vain muutaman verson. Ei siis ihan vielä saa jakopaloja siitä. Sen verran hauskan näköinen se on kuitenkin, että olisi kiva saada vähän useampi taimi.
    Tsemppiä juurtumiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pistokkaiksi valikoituneista taimista ei vielä oikein jakotaimiksi asti ollut, korkeintaan syysleimu Early Redista olisi voinut palan uskaltaa ottaa mutta kun on vasta ensimmäistä kesää sekin edes jotenkin kunnollisen kokoinen niin en raaskinut sen kasvurauhaa häiritä. Pitkään aikaan ei kyllä ole tarvinnut pistokkaita pohtia kun mitään uutta ei penkkeihin juuri mahtunut saati että olisin harvinaisen tyhjän tilan täyttänyt jo olemassa olevalla lajilla. Tuleeko minusta nyt kunnon puutarhuri kun penkissä on täysin samaa kasvia useampikin kuin yksi kappale 😆.

      Poista