sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Meillä asuu mansikkavaras

 Ensimmäisiä marjasatoja on päästy maistelemaan kun pihassa ovat kypsyneet hunajamarjat ja kuukausi- sekä ahomansikat. Isompia mansikoita joudutaan odottelemaan vielä muutama päivä kypsyviksi. Yksi perheemme jäsenistä ei valitettavasti ymmärrä tasapuolisuuden päälle vaan alkoi rohmuta mansikoita suuhunsa minkä ehtii. Täysi kypsyyskään ei tunnu olevan vaatimus vaikka omasta mielestä puolikypsä kuukausimansikka maistuu ikävän happamalta.

Siinä syyllinen, Patu rohmuamassa Latvian Matala -kirsikan alla kasvavia ahomansikoita. Lavassa kasvaviin mansikoihin eivät toivottavasti verkkojen ansiosta pääse nyt rastaat eikä Patu.

Ja hyvin vastahakoisesti siirrytään käskyn käydessä kuukausimansikkapehkon luota.

Koko viikon lupailtiin sadekuuroja mutta sadetta saatiin lopulta vasta eilen. Pihalla tein viikonlopun aikana lähinnä pieniä puuhasteluja. Kukkia on nyt aika niukasti kuvattavana kukkapenkeissä mutta tässä ne muutamat kuvauskelpoiset.

Rinnepenkissä on kurjenpolvikeskittymä. Etualalla jalokurjenpolvi Orion ja taustalla Mustilanhortensian sekä alppiruusu Cunninham’s Whiten alla kasvavat valkoisemmat peittokurjenpolvi Biokovot sekä vaaleanpunaiset Cambridge -peittokurjenpolvet.


Yksi kukkanuppu sentään viime kesän siirtelyistä kärsineella Ruususen Uni -atsalealla aukesi. 

Peittokurjenpolvi Cambridge kukkii myös roskakatoksen vierustalla runsaasti. Tästä on hyvä riipiä rönsyjä aina muuallekin maanpeittokasvin tarpeessa oleviin paikkoihin.

Verikurjenpolvi Elke jatkaa edelleen kukintaansa. Taustalla vuosia sitten kylvämieni pioniunikoiden jälkeläiset jotka ovat jatkaneet itsekylväytymistä.

Kerrannaisuus kukista hävisi jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Ainoastaan vaaleanpunaisia on viimevuosina noussut.

Pioni Bowl of Beauty alkaa olla jo lähes ohikukkinut ennen kuin ehdin kukkia saada kuviin asti.

Viereisessä G F Hemerickissa on melko paljon samaa näköä.

Istutin viimein myös vuorijumaltenkukan siementaimet omiin purkkeihinsa. Kolme siementaimea istutin suoraan penkkiin ajatuksella lähtevät jos lähtevät ja seitsemän on nyt omassa purkissaan.

Vapautuneesta karkkirasiasta löytyikin kaivellessa olevan myös muurahaisten pesä joten kaikki loput mullat kaadoin kukkapenkkiin ja tein vielä yhden siemenkylvön uuteen kylvömultaan. Kasvatuksessa nyt myös nepalinhanhikki (Potentilla nepalensis) Shogran josta toivoisin penkkien reunuskasveihin yhtä lajia lisää. 

Siemeniä tilasin Seemnemaailmasta Virosta. Loput menisivät hankikylvöihin paitsi kesäkukaksi hankittu Diana jonka siemeniä yritin jo kevättalvella löytää. Ylhäältä vasemmalta oikealle lisää vuorijumaltenkukkia värisekoituksena (en kyllä tiedä mihin nuo kaikki muka laitan kun pelkästä violetista uhkaa tulla jo ylitarjontaa), Lewisian siemensekoitus. Penstemon Strictus on kyllä nyt väärää lajia, Penstemon scoulerin tilasin ja laitoinkin samantein reklamaation menemään vaikka 2.37e ei hirveän iso summa olekaan. Iso pussi ylhäällä Diana Pink Queen. Alhaalta vasemmalta purppuraorvokki Purpurea, lännenkylmäkukka Papagenon siemensekoitus, Amerikanvuokko Rubra (joita jo taimina keväällä ostin mutta 1,80e siemenpussi hinnallaan houkutti kokeilemaan kasvatella lisääkin). Viimeisenä palloesikkomix, eri värisiä palloesikoita olisi kiva vielä kasvatella kun vain valkoisia onnistuin kevään siemenkylvöissä alulle saamaan.

Yölle on luvassa lisää sadetta joten kastelupuuhat saavat olla edelleen tauolla. Nyt on ostettuna 50 metriä PEM-letkua ( nyt tiedän että se on sitä mustaa kovempaa vesiputkea sinisellä raidalla), useita erilaisia liittimiä, supistusnippaa ja mitä lie putkitarvikkeita jotta kolmen eri paksuisen letkun yhdistäminen onnistuu ja Gardenan kastelukelat saadaan käyttöön. Tässähän tuli samalla perehdyttyä itselle aivan vieraaseen LVI:n ihmeelliseen maailmaan ja muutamia aivan uusia termejä opittu.

Kotona vielä osien testaaminen yhteen ja näyttivät sopivan. Kunhan mies pääsee pitkältä työreissultaan kotiin näitä päästään toivottavasti viimein laittamaan käyttöön.

Mukavaa alkanutta heinäkuuta. Itsellä vielä kaksi viikkoa töitä ennen loman alkua joten työt kutsuvat taas aamulla,



14 kommenttia:

  1. Hunajamarjat? Sade on kyllä ollut niin ihanaa, niin toivottua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hunajamarjat eli virallisemmin makeasinikuusamat ovat sellaisia hieman mustikkaa muistuttavia pitkulaisia sinisiä marjoja joiden pitäisi olla myös terveellisiä. Meillä pihassa kasvaa kaksi pensasta, yleensä eivät ole itsepölyttyviä. Kypsyvät muita marjoja aiemmin. Sadetta jo piha kaipasi.

      Poista
  2. Tuttua on täälläkin osoitteessa kyseisen lajin marjavaras. Meilläkin koira syö suoraan pensaista herkut, jos ei ehdi hätiin.
    Meilläkin satoi niin reippaasti, ettei tarvitse kastelua enää miettiä. Onneksi kukat eivät kaikki kuitenkaan sateessa laonneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patu saa yleensä nauttia pihalla vapaana olosta. Nyt joutuu hieman harkitsemaan päästääkö ahmimaan puutarhan satoa. Karviaiset myös kelpaavat puhumattakaan pensasmustikoista mutta mustikat aidattiinkin jo toissasyksynä osasyynä Patu ja toki jäniksillekin oksat maistuisivat.

      Poista
  3. samoin varas.tytär tuli reissusta kotiin ja päästi koiran rivarin takapihalle.sitten muisti että mansikat poimimatta.ei tarvinnut enää poimia.olivat nk.paremmissa suissa.

    VastaaPoista
  4. Patu näyttää ymmärtävän hyvän päälle, sillä mainitsemasi herkut maistuvat varmasti myös koiran suussa.
    Nyt kastelut saa onneksi unohtaa ainakin hetkeksi.
    Mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielellään Patu syö marjoja, metsässä riipii mustikoita varvuista myös. Hauska ettei se yrittänyt syödä noita mansikoita ennen kuin minä ja poika niitä maisteltiin, tajusi siitä ilmeisesti että tuossahan onkin syötävää kun muutkin syövät.
      Ei taida tällä viikolla olla kastelun tarvetta, tänäänkin vettä on sadellut lisää.

      Poista
  5. Ei oo tullu miälehenkää, että koirakki syää marijoja. Meillä isännän mettästyskoirat o aitaukses, joten enoo päässy itte totiamahan.
    Sullon ainaki jo osa ens talaven kylyvöksihin hankittuna. Sekootukset o jänniä kylyvettäviä ku ei tarkasti tiärä mitä tuloo.
    Ei tartte kastella tääläkää. Vettä on tullu lähes koko päivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu maistuvan ainakin meidän koiralle kaikki kompostista lähtien.
      Hyvä määrä on jo siemeniä ensi kautta odottamassa. Näinköhän enää siemenkirjeeseen uskaltaa osallistua jos sellainen syksyllä taas kiertää. Olen vielä ongelmissa näiden kasvatusten kanssa :)

      Poista
  6. Voi pientä marjavarasta! Patu on hoksannut, mistä parhaat herkut löytyvät. Meidän Karo ei ole tajunnut, että marjojakin voisi syödä.
    Hyvännäköisiä perennantaimia! Minun vuorijumaltenkukkani hukkuivat sateissa eivätkä ole sen jälkeen vironneet. Onneksi emokasvi kukki hyvin, niin saa uudet siemenet 😀 Kutkuttavia siemeniä sinulla on vielä odottamassa kylvöjä.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän onni ettei Karo ole hoksannut, pitäkää onnellisen tietämättömänä pihalta löytyvistä herkuista :)
      Kävipä vuorijumaltenkukkien taimillesi ikävästi, mutta ensi vuoteen uutta yritystä. Nyt on tosiaan kyllä mukava määrä siemeniä odottamassa kylvöaikaa. Kuten varmaan huomattavissa oli pääosa hankinnoista matalampaa reunuskasviksi ja maanpeitekasviksi sopivaa, niille kun olisi käyttöä enemmänkin. Nyt alkaisi sade jo riittää täälläkin, toivotaan vaihteeksi aurinkoa.

      Poista
  7. Toivottavasti jäi vähän teille muillekin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kuukausimansikat jatkavat satokauttaa pitkään. Patua vetää ikävä kyllä nuo mansikat magneetin tavoin puoleensa. Juuri pihalla hätistelin sen kolmesta eri kohdasta kun päättäväiset askeleet kipittivät aina vain uuteen paikkaan vaihtamaan apajaa. Ei auttanut kuin ajaa Patu lopulta sisälle kun olisi imuroinut kaikki mansikat ja tuntuivat mesimarjatkin maistuvan. Ilmankos mesimarjoista ei ole satoa näkynyt, eivät tainneetkaan olla linnut asialla.

      Poista