sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Levikepenkkiä valmiiksi

 Viikonlopun minimitavoite saavutettu ja perunat pääsivät ruukkuihinsa. Poika innostui myös tekemään oman pienen kasvimaan jonka kivien avulla rajasi rannan kallionkoloon. Autoin täyttämään sen mullalla ja sitten poika sai itse kylvää muutaman pienen rivin porkkanaa ja herneitä. Aika hellyyttävää. Toivottavasti tulisi nyt kesän aikana satoakin kun noin vaivaa näki.

Alppiruusu Cunningham’s White on avannut jo useamman kukkansa samaan aikaan kun muiden alppiruusun nuput eivät ole osoittaneet minkäänlaisia heräämisen merkkejä.

Nyt on kyllä hävettävän heikkolaatuinen kuva mutta yritäpä ottaa kuvia navakassa tuulessa varren päässä heiluvasta esikosta. Näkee tästä nyt värit sentään, uusin avautunut kultaesikko siis.

Esikkosikermässä kukkia on taas muutama lisää.

Samassa terassin penkissä kasvaa myös hämyvuokko Robinsoniana.

Kerrotut pikkutalvio (vinca minor) Plenat viihtyvät hyvin hunajamarjapenkissä. Siitä ei myöskään pääse karkaamaan salassa oman mielen mukaan kun taustalla on kalliot ja etuala rajattu muurikivillä.

Narsissit tuntuvat viihtyvän porraspenkissä. 

Valkoinen narsissi jonka nimi on päässyt hukkumaan. Rinnepenkkiä muokatessa löytyi suhteellisen paljon sipuleita joita istutin sattumanvaraisesti mihin sattui paikka löytymään.

Perunat ovat nyt ruukuissaan. Perunoiden ruukkuistutuksesta minulla ei ollut kokemusta joten turvauduin googleen joka ehdotti laittamaan noin 10cm multaa ja siihen perunat peittäen. Perunalannoitetta laitoin myös mullan sekaan. Kun varsia alkaa nousta lisäillään multaa sitten ruukkuihin taas lisää sadon vihertymistä estämään kuten kasvimaallakin mullataan. 

Sitten kivipuuhiin. Kun mullan siirtovauhtiin päästiin innostuin sitten puutarhapolun levikkeen viimeistelyyn. Mielestäni alueen takareunakin kaipasi kiviä reunaansa selkeyttämään. Kävin ostamassa Motonetista kumivasaran jonka avulla upotin kiviä syvemmälle multaan.

Aloitin saunan kulkureitin päädystä joka loppui epämääräiseen kivikasaan. Syyshortensia Dart’s Little Dot oli jäänyt turhan matalalle joten nostin sen ylös, lisäsin multaa ja istutin hortensian hieman kauemmaksi puutarhapolun laidasta.

Levikkeen tämä laita kaipasi mielestäni laittoa. Ennen kuvan ottoa ehdin jo kasata pelkän multaluiskan sijasta kivistä Dart’s Little Dotin kohdalle seinämän joka erottuu katajan vieressä.

Isoimmat kivet alkavat olla käytetty mutta vielä tuohon käyttökelpoisia kiviä löytyi levikkeen taustaakin reunustamaan. On tämä mielestäni aiempaa parempi näin.

Naapurin rajan lähetä kuvatusta kulmasta näkyy rinteen jyrkkyys paremmin. Vasemmalla puoliksi kuvassa Mustilanhortensia. Rinteen alaosaan laitoin myös kiviä ja lisäsin peittokurjenpolvia jo viime kesänä istuttamieni kaveriksi toiveissa saada tähän rinteeseen välttämätöntä maanpeittoa rikkaruohoja estämään ja samalla sitomaan maata juurillaan. 

Melkoiset kivipolut tässä rinteessä nyt risteilee.

Osan kivistä valitsin tarkoituksella melkoisen pitkän mallisina saadakseni ne naputeltua multaan riittävän syvälle. Oletettavasti eivät kovin hevillä tästä karkuun nyt vieri.

Vielä kiviä on jäljellä mutta taidan saada loput sijoitettua siististi saman männyn ympärille jossa ne jo nyt epämääräisesti lojuvat.


6 kommenttia:

 1. Näyttää hyvältä! Ihania nuo sinun esikkosi ja rodo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva oli saada istutusalueeseen hieman rajoja ettei näytä ikuisesti vain lapiolla heitetyltä kasalta (kuten se käytännössä onkin 😆).

   Poista
 2. Melkoista kivi hommia siellä .Minäkin aikoinaan kiviä käytin rinteeseen saadakseni vähän eri alueita kasveille . Perunaa me kasvatamme lavoissa ämpäri peruna on kokeilematta kuitenkin 😀 . Esikot on minulle mieleen ne on ihania ensimmäisiä kukkijoita mitkä ei petä koskaan . Narsisseja haluaisin mutta ne eivät halua .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut perunoille oikein kunnon tilaa joten arvelin nyt kokeilla ruukkuja ihan mielenkiinnosta. Ei ehkä ihan kilohinnassa säästämään pääse näiden perunoiden hinnassa.
   Esikot ovat kyllä ihania ja kiva olisi noista kauneimpia päästä jatkossa jakamaan ja levittämään laajemmallekin.
   Narsissit onneksi tässä hiekkapohjaisessa pihassa tuntuvat viihtyvän, harmi että sinun pihaasi eivät ole halunneet kotiutua. Käteviä kun myyrätkään eivät syö.

   Poista
 3. Onpa hienon värinen tuo uusi esikko, vaikka ei suostunutkaan pysymään tuulessa paikallaan. Enpä tiennyt, että on olemassa kerrannaiskukkaista pikkutalviota. Olen repinyt silloin tällöin tavallista violettikukkaista pikkutalviota pois tuolta metsän pohjalta. Se meinaa aina luikerrella sieltä meidän tontille. Kyllä edelliset asukkaat ovat tehneet melkoisen kiusan kipatessaan puutarhajätteet (ja kaikkea muutakin) kunnan metsään! Pitäisi ottaa joku kerta asiaksi repiä joka ikinen talvionverso pois, niin pääsisi siitäkin riesasta.
  Hyvät rajaukset/pengerrykset. Toivottavasti kivet pysyvät hyvin paikoillaan, aika jyrkkä on tuo rinne. Haastoin sinut muuten kuvaamaan kimalaisia. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja väriyllätyksiä ovat esikot tarjoilleet, tämä viimeisin kivasti liukuvärjätty.
   Sattui tuo kerrottu pikkutalvio silmään yhden ulkomaan kasvitilauksen yhteydessä. En ollut minäkään tietoinen että tuollaisiakin on. Väärässä paikassa kasvaessaan voi olla melkoinen riesa eikä missään nimessä kuuluisi metsään puutarhajätteiden seassa. Aika ikävän palveluksen on naapurisi tehnyt. Omassa pihassa ei ole liiallisen leviämisen kanssa ollut ongelmaa, lähinnä on monesta paikasta vain kuollut pois.
   Tuo rinne on nyt yhden talven koeponnistanut ja tuntui kestävän ihan hyvin kasassa, on melkoisen savinen maa joka asiaa auttanee. Kivet yritin valita pitkulaisina ja naputella pystyyn etteivät ihan pois vierimään pääse. Kiitoksia haasteesta, yritän siihen tarttua.

   Poista