keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Kasvitäydennystä

 Pitäisi laittaa joku esto puutarhasivustoille vissiin. Kuumeinen etsintä sai päätöksensä kun löysin tieni Viherlandian sivuille. Sunnuntaina tilaus ja paketti saapui tänään. Ihan oikeastihan minulla oli tarve löytää täydennystä pensasvalikoimaan tuohon metsäpuutarhan puolelle. Yksi perennakin joukkoon eksyi, ensimmäinen valkotäpläimikkä pääsi nyt pihalleni testiin miten pärjäilee. Sekin pääsee jonkin pensaan alustaan maanpeitekasviksi kokeiluun.

Alppiruusuksi (rhododendron) valikoitui itselleni uusi tuttavuus Double Kiss. 1.5-metriseksi kasvava puolikerrotuin tumman pinkein kukin ihastuttava laji. Pärjää I-III -vyöhykkeillä. (Kuva Viherkauppa.fi)

Atsaleaksi (rhododendron) haaveilin toista kerrottukukkaista viime keväänä hankitun Ruususen Uni -lajin innoittamana. Electric Lights Double Pink täyttää vaatimuksen. 1.5-2 metriä korkeaksi ja 1.2-1.5 metriä leveäksi kasvava vaaleanpunaisin kukin kukkiva pensas joka viihtyy I-IV -vyöhykkeillä. (Kuva Tahvoset)

Hortensian kanssa valinta oli vaikeampi. Päädyin lopulta syyshortensia (hydrangea paniculata) Early Sensationiin joka kukkii jo heinäkuulta alkuun valkoisin kukin mutta kukat punertuvat myöhemmin. Hiukan arvelin väriäkin saavan olla kun muut hortensiat olleet kukinnoltaan enemmän valkoista laatua. Tämä kasvaa 2-metriseksi ja viihtyy I-III(IV) vyöhykkeillä. (Kuva Viherkauppa)

Valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata) Dora Bielefeld tuli mukaan aivan suunnittelematta. Toki aiemmin olen katsellut niitäkin mutta jostain syystä en ostoaikeissa. Lehdet ovat niin kivat täplikkäät ja kukat söötit vaaleanpunaiset että pääsi nyt kokeiluun. Toivottavasti viihtyisi. Pitää näemmä tuoreesta maasta joten ei ehkä aivan tähän pihaan vaatimus osu yksiin. Kasvaa 30cm korkeutta ja leviääkin. Yksi taimi testimielessä tässä vaiheessa vain jos ei sitten haluakaan viihtyä täällä pihassa. (Kuva Viherkauppa)

Tällainen paketti tällä kertaa.  

Alppiruusu näyttää oikein reippaalta.

Hyvin olivat pakattu. Selkeästi silmuissakin eloa.

Tällekin tilaukselle peukkua. Nopea lähetys ja taimet kunnossa. On tuolla Viherlandiassa tullut livenäkin vierailtua muutamankin kerran mutta näinä aikoina kun reissut ovat vähissä on ihan hyvä vaihtoehto nettitilauskin. Bonuksena saa rauhassa käydä valikoiman läpi ja tutustua ominaisuuksiin. Tosin se taimien hypistely ja tarjolla olevan valikoiman omaan silmään parhaan taimen valinta taas jää pois. Toistaiseksi taimet ovat vielä sisällä kun mietityttää mahtavatko olla ehtineet ulkoilmaan karaistua. On näemmä jopa -3 lähiöille luvassa. Istuttaako vai eikö istuttaa siis heti?

5 kommenttia:

  1. Jonkinlainen kasvi- ja puutarha-aineinen esto voisi olla tarpeen. Kasvien kuvia selatessa tulee varsin usein "tahtoo tuollaisen" -tunne, joka verkkokaupassa johtaa ostoskoriklikkauksiin.
    Hienoja ostoksia olet tehnyt. Niistä on iloa vuosikausiksi eteenpäin, joten hyvällä asialla olet ollut. Meillä mittari näytti vielä tunti sitten -3 eli yöllä on varmaan ollut kylmempääkin. Hiukan huolestuttaa, vaikka tosin en osaa sanoa, kannattaako istuttaa vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Yhden kun tahtoo niin ”säästääkseen” on sitten tilattava muutakin koska eihän nyt postimaksua voi yhdestä kasvista maksaa koska sitten kasvin hinta muodostuu kalliiksi. 😉

      Poista
  2. Hyvät hankinnat! Varsinkin tuo atsalea on tosi nätti. En ehkä vielä istuttaisi noita maahan, sillä eivät välttämättä ole tottuneet kylmään. Kävin tänään eräällä kesäpihalla ja törmäsin täysiin perennahyllyköihin, joissa kasvussaan pitkällä olevat kasvit retkottivat aivan lötköinä. Tuskinpa olivat olleet viime yötä harsojen alla. Voin sanoa, ettei ollut kovin myyvän näköistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päädyin vielä kuskailemaan noita yöksi sisään ja päiväksi ulos. Kunhan yöpakkaset tuosta taas loppuvat niin pääsevät maahan. Vähän vaivannäköä nyt hetken vaativat mutta sainpa haluamani kasvit kun joka puolella kirjoitellaan miten taimet tulevat ihmisten puutarhainnossa loppumaan kesken.

      Poista
  3. Ihanan färisiä valintoja. Eileen kävin paris taimimyymäläs. Kovin suppia oli viälä tarijonta, mutta sen ymmärtää, koska täälon ollu pakkaasia monena yänä ja taitaa olla viälä ereskinpäi.

    VastaaPoista