lauantai 13. toukokuuta 2023

Kerrottu lumikki ja Koska kukkii -päivitys

 Sattuipa silmääni kerran kerrottu lumikki (sanguinaria canadensis). Siinäpä kukka joka täytyy puutarhaan saada. Viime vuonna melkein jo onnistuin lumikin hankkimaan kun Viherpeukalot juurakoita myi. Oma juurakkoni oli harmillisesti vain kuollut kuiva karahka joka ei koskaan lähtenyt kasvuun. Sain siitä sentään rahat reklamoimalla takaisin, olisi ollut kallis kolmenkympin kuollut juurenpätkä. Uutta ei samasta firmasta enää ollut saatavilla eikä muuallakaan Suomessa. Talvella katsoin että Eurobulbille pitäisi tulla myyntiin keväällä josta sipuleitakin olen kahteen otteeseen tilannut. Ilmeisesti oli sielläkin saatavuusongelmaa koska yhtäkään eivät myyntiin sitten verkkokauppaan asti laittaneet. Maaliskuulla jälleen googlailin ja onnistuin löytämään noita myyvän ruotsalaisen taimikaupan Odlarglädjenin joka myi myös Suomeen.  Kohtuuttoman hintava taimi olisi postimaksuineen tullut ilman kavereita joten muutama muukin taimi tuli kylkiäisenä tilatuksi. Sivustoilla ohjeistettiinkin tilausvaiheessa että sähköpostitse ilmoittavat ulkomaankuljetuksen vaativaa lisämaksua varten tilinumeron. Siihen sitten vastatessani tuli virkistettyä näemmä hyyyvin ruosteessa olevaa ruotsin kielen kirjoitustaitoani 😬, ymmärrys sentään vielä lukemiseen kohtuullisesti riitti.  Ilmiesesti sanakirjaruotsini oli riittävän ymmärrettävää ja torstaina taimet viimein postiin saapuivat ja pääsin istutushommiin.


Näin söpöt pinkit valkovuokot löysin, (Anemone nemorosa) Pink Delight. Ostin tuplana toiveissa parempi mahdollisuus saada pysymään hengissä. Talvenkestävyydestä täällä III-vyöhykkeellä ei oikein nyt tarkkaa tietoa löytynyt mutta toivon parasta.

Myöskin tuplana kirkkaan pinkit amerikanvuokot (Anemone multifida) Annabella Deep Rose.  

Kerrottua lumikkia (Sanguinaria canadensis Multiplex) en raaskinut tilata kuin yhden taimen, sen verran hinnakas oli. Nyt sormet ristiin että lähtee viihtymään. Kukista tänä vuonn apääsin näkemään vain pudonneet terälehdet jotka mullan päällä voi tarkkasilmäinen erottaa. Kaverina vieressä valkoinen tarhakylmänkukka (Pulsatilla vulgaris alba). Puolikkaalla ruukulla vielä viimeinen tilaukseen kuulunut saksankurjenmiekka (Iris Sibrica) Mad Hat.

Lumikin sijoitin rinnepenkin taustalle varjoisampaan sijaintiin jalosyreeni Belle de Nancylle jätetyn alueen reunaan. Vieressä sinivuokkoja joiden taimia minulle ystävällisesti lahjoitettiin lisää. Onhan tuo lumikki nyt huomattavasti eläväisempää laatua kuin edellinen hankinta.

Revontuliatsalea Tri-Lightsin uusi paikka Belle de Nancyn lähellä. Sen juurelle istutin Pink Delightin ja Annabella Deep Rosen taimia yhden molempia.

Toiset jäljelle jääneet vuokot saivat paikat puutarhapolun levikkeeltä viime kesänä siirtyneen toivottavasti nykyiseen paikkaansa paremmin kotiutuvan alppiruusu Double Kissin juurelle. (Ja jälleen huomaan etten ole kovin hyvin kirjannut näiden alppiruusujen paikkoja koska voi olla että tämä yksilö on Royal Rosy. Oletettavasti logiikkani on ollut istuttaa isompi alppiruusu kuitenkin näistä kahdesta tähän kohtaan.)

Paikkana siis puutarhapolun loppuosa rantaa kohti kulkiessa.

Tarhakylmänkukka Alba sijaitsee nyt kevätatsalean ja kuutamohortensian välimaastossa isossa kalliopenkissä. Aikaisena kukkijana ehtii näyttää kukkansa ennen kuin pensaat puhkeavat lehteen tämän peittäen.

Saksankurjenmiekka Mad Hat sai paikan isosta kalliopenkistä näkyvämmin päivänliljojen ryhmän vierestä, lehtimuodot kun käyvät melko mukavasti mielestäni yksiin. Taustalla pensaana erottuu pallohortensia Pink Annabelle. Jännä ettei näitä Mad Hateja ole näkynyt missään Suomessa myynnissä, kuvien perusteella on mielestäni kaunis kerrottu violetti kukka

Vielä päivitys Koska kukkii -haasteesta. Näyttää että veikkaukseni Dora Bielefield -valkotäpläimikän sekä valkovuokko Vestalin suhteen menivät kerrasta samana päivänä eilen pieleen.

Dora Bielefieldin kanssa varsin selvä peli. Veikkaukseni kukintaan 21.5. Toteuma 12.5.

Valkovuokko ei ollut eilen täysin auki, kai vielä pieni mahdollisuus että tämä paljastuisi kokonaan auetessaan sinisilmäiseksi Blue Eyesiksi eikä Vestaliksi. Tänään se paljastunee. Veikkaus oli 14.5. joten kovin pahasti pieleen ei 12.5. toki ole.

Jätän seuraavaan postaukseen kukkakuvia ettei veny aivan maratoniksi. Koska lämpimällä kelillä puutarhassa tapahtuu kovasti lienee jatkojulkaisu tulevan piankin, kenties jo myöhemmin tänään. 



6 kommenttia:

  1. Ihania löytöjä ja todellakin elävän näköinen lumikki! Odlarglädjen on hyvä puoti, itsekin olen heiltä ostanut jotain joskus. Sellaisia juttuja, joita ei Suomesta löydä, joutuu aina hakemaan ulkomailta.
    Nyt oikein hyvää kasvua kaikille aarteillesi!

    VastaaPoista
  2. Noiden vähän enemmän vaivaa vaatineiden hankintojen soisi aina pärjäävän. Aarre on hyvinkin kuvaava sana. Asiallisen oloinen kauppa oli tuo Odlarglädjen, uskaltaisin tilata tarvittaessa toistekin.

    VastaaPoista
  3. Hienoja löytöjä. Kiva, että sait vihdoin lumikinkin. Toivotan kaikille uusille istutuksillesi menestystä. Olet totisesti viime aikoina heilunut ahkerasti lapion kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumikki oli tosiaan haasteellinen hankittava. Nyt toivon että kotiutuu hyvin ja pääsen ensi vuonna nauttimaan kukistakin. Nämä istutushommat on kyllä parasta palkintoa lapiotöiden jälkeen.

      Poista
  4. Oletpa tehnyt hienoja löytöjä! Lumikki on omallakin ostoslistallani, joko kerrannaisena tai yksinkertaisena, jos vain joskus tulee vastaan. Aika hyvin osui vuokon kukinta lähelle arvaamaasi eikä imikänkään kukinnan alkaminen varmasti harmita, kun meni näin päin eikä veikattua myöhemmäksi. Hyvää äitienpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumikki on kyllä kaunis, luin että yksinkertaiset kukat ovat kovin lyhytikäiset joka oli toinen syy nimenomaan kerrotun hankintaan mikä kukkii hieman pidempään. Sainpa äitienpäivävuokot kuten toivoinkin 😊

      Poista