torstai 4. toukokuuta 2023

Puuhankinnat

 Jos vappuna oli muka kylmää niin mitähän tämä keli sitten on. Yöpakkasia on useammalle yölle luvassa. Ja juuri kun puutilaukseni tänään saapui perille. Kotiinkuljetus kävi kätevästi, ystävällinen kuljettaja soitti ja sovittiin puut jätettävän talon seinustalle sillä aikaa kun olin töissä. Sieltä ne löytyivät toivotulta paikaltaan töistä kotiuduttua. Nyt en kyllä uskalla yöpakkasilla istuttaa uusia taimia maahan vaan kiikutin ne varaston puolelle säältä suojaan.

Huolella oli puut pakattu ja selvisivät kuljetuksestakin ongelmitta. En yrittänyt säästää viittä euroa vaan maksoin suosiolla hieman enemmän suorasta kotiintoimituksesta. Noita olisi ollut melkoinen työ jos mahdotontakaan saada henkilöauton sisällä ehjänä postin pisteeltä kulkemaankaan. Vasemmalla matalampi metrinen taimi Japaninmagnolia Kobus samassa pakkauksessa koristekirsikka Kevätsuudelman kanssa. Vieressä helmiorapihlaja Toba sekä makeakirsikka Paula. Korkeammat taimet olivat ainakin 180cm eli positiivisen isot 

Viehättävä harvemmin nähty näkymä pihavaraston sisäpuolelta. Silmut olivat jo sen verran aukeamassa että en uskaltanut jättää näitä suoraan ulos kelin armoille. Toivottavasti lämmittämättömän varaston suoja on nyt näille riittävä. 

Koristekirsikka (prunus accolade) kevätsuudelmalle valmistelin jo eilen paikan etupihalta.

Syreenipuu joutui nyt väistämään kukkapenkin viereltä.

Syreeniä en yrittänyt säästää, erityisen kaunismuotoinen tämä ei ollut koskaan joten katkaisin vahvemmilla oksasaksilla rungon poikki ja kaivoin juurakon ylös. 

Kuten havaita saattaa oli päätökseni kaadosta oikea, lahovikaa oli jo merkittävästi rungon tyviosaan pesinyt ja se oli kyllä ulkoapäin myös jo havaittavissa ollutkin. Tämä tuskin olisi pitkään enää hengissä muutenkaan pysynyt.

Koska kukkii -veikkaukseni kohteet alkavat jo näyttää nuppujaan. Saa nähdä kuinka veikkausteni kanssa käy. Päärynäpuun penkissä ensimmäinen kurjenmiekka on jo auki mutta tumman violettina, veikkaamani vaaleamman violetti Painted Lady näyttäisi kyllä ehtivän aukeamaan jo lähipäivinä vaikka veikkasin vasta 20.5. aukeavaksi. Tosin pisimmälle ehtinyt nuppu on jostain syystä melkein katkennut enkä tiedä aukeaako sen kukka lopulta. Vannon etten ainakaan tahallani ole ollut asialla huijaamistarkoituksessa jos se on penkkien siivouksessa itselle päässyt tapahtumaan :)
Valkovuokoista ainakin nämä ovat jo kohtuullisen hyvin esillä, näiden tarkempi laji selviää tosin vasta kukkien auetessa. Valkovuokko Vestaleja veikkasin kukkaan 14.5.

Valkotäpläimikkä Dora Bielefieldillä veikkaukseni olisi 21.5. Näinköhän ehtii kukkaan jo aiemmin.

Tässä vielä multaa riittäisi hyödynnettäväksi. Aina tästä voi onneksi siirrellä multaa nurmikon pohjaksi jos ei muuhun kohteeseen käyttöä enää keksi. Patu antamassa kuopan kokoon sopivasti perspektiiviä.

Värjötellään vielä muutama päivä ja toivottavasti sitten keväiset lämpimämmät kelit taas palaavat ja kasvukausi pääsee vauhtiin.


8 kommenttia:

  1. Toivottavasti sää tästä pian lämpenee, jotta pääset puiden istutuspuuhiin käsiksi. Menestystä hienoille hankinnoillesi. 👍😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sunnuntaina saisin nuo maahan asti. Hieman nyt tulee menestymisvyöhykettä venytettyä tai ainakin hyvin rajoilla mennään magnolian ja koristekirsikan kanssa. Mutta menestyessään olisivat aivan ihanat. Ei voi tietää jos ei kokeile.

      Poista
  2. Komeita puita olet ostanut ja kiva niitä on istutella jo kokonsakin puolesta . Hyvä tietenkin jos on jo paikatkin jo valmiina kaivettuina tai edes tieto niiden tulevasta paikasta 😀 . Joskus vaan on omalle kohdalle sattunut että mihinkäs minä nämä nyt sitten istuttaisin 🤪 . Onnea vaan puillesi ja pitkää ikää .
    Odottelen minäkin hieman lämpimämpiä ilmoja .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on tullut lapion kanssa ahkeroitua noiden saapumista odotellessa. Nyt olisi jäljellä helppo osuus enää istuttaa paikalleen. Aina ei ihan näin suunnitelmallista puuhaa itselläkään, myönnetään 😆.

      Poista
  3. Huh sentään, kun on viileää. Onneksi sinulla on varasto aarteillesi.
    Melko isoja kaivuuhommia, mutta ihanaa nähdä lopputulos sitten, kun on jo näyttävän kokoiset puut paikoillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä on aika kiva palkinto tehdystä aherruksesta lapion kanssa. Makeakirsikka Paulassa oli peräti nuppujakin jo, kiva saada Iputjin viereen heti jo samaa kokoluokkaa oleva kaveri kulkureittiä reunustamaan. Magnolian ja koristekirsikan kanssa on odotettava hieman kärsivällisemmin näyttävämpää lopputulosta. Ehkäpä niille ihan hyvä olla vähän pienemmät taimet tänne III-vyöhykkeelle sopeutuakseen. Sormet ristiin että pärjäävät.

      Poista
  4. En itsekään uskaltanut jättää kellarissa talvehtinutta mustaluumua ulos näillä keleillä, vaikka se olikin jo ollut viikkokausia ulkona yötä päivää. Nyt kuitenkin silmut olivat jo pullistumassa eikä päivisinkään nouse kunnolla plussalle, että seinä keräisi lämmintä yötä varten. Uudet puusi pärjäävät varmasti varaston suojissa lämpimämpiin keleihin saakka.
    Vai et tahallasi viivästyttänyt kurjenmiekkojen kukintaa! :D No, ehkä joku harakka tai rusakko on taittanut kukkapenkissä liikkuessaan nupun. Kurjenmiekat avaavat nuppunsa todella nopeasti, jos vain on edes pikkuisen lämmintä, joten arvauksesi mennee yhtä pahasti pieleen kuin minulla kevättähtien kukinnan arvaaminen. Pieni etuaikaisuus ei kuitenkaan harmita niin paljoa kuin se, että olisi veikannut kukinnan alkavan viikkokausia aiemmin ja joutuisi sitten odottamaan ikuisuuden.
    Mikä tuohon viimeisen kuvan monttuun on tulossa? Onko siinä nyt se pyöräkatoksen paikka vai tuleeko sinne joku noista uusista puista? Iso monttu joka tapauksessa.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tosiaan olisi liian toiveikas kevätkurjenmiekan kukinnan ajoituksen arvaamisen suhteen, saattoi mennä nyt preippaasti yli viikolla pieleen. Tuo iso monttu olisi tosiaan tarkoitus saada mullasta tyhjiin ja tilalle laittaa soraa pyöräkatosta tulevaisuudessa suunnitellen. Hyvää multaahan tuossa on, voisihan etupihalle tulevan koristekirsikkapuun multatilaa vaikka vielä laajentaakin kun ei tuo ehkä vieläkään aivan täydellisen riittävän kokoinen ole isolle puulle.

      Poista