sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Tulppaanien väriä

 Näin on kevät edennyt jo siihen pisteeseen että odotetut tulppaanit alkavat avata kukkiaan. Etupihan penkki näyttäisi tänäkin vuonna palkitsevan syksyisin tehdyn työn sipulien istuttamisessa. Sen verran tiheästi tulppaaneja nousee että pelkästään viime syksyn sipulien varassa ei kukinta tänäkään vuonna ole. Uskallan väittää että näin runsasta tulppaani-istutusta ei ainakaan tässä kaupunginosassa ole mitä koiran kanssa on seutua tullut kierrettyä. Toivottavasti kukista on iloa myös ohikulkijoille. 


Lummetulppaani Hearts Delight avautui lämpimässä auringossa. Muutama vuosi sitten istutetut hyasintit vielä jaksavat kukkia, kaverina vaaleanpunainen syreenitulppaani (tulipa bakeri) Lilac Wonder

Samoja Lilac Wonder -tulppaaneita eri kulmasta keltaisen keskustan näyttäen.

Nimeä en tälle aikaisin kukkivalle nyt keksinyt

Tulipa humilis eli tähtitulppaani koristekirsikka Accoladen juurella, tarkempaa nimeä ei tiedossa.

Kasvitieteellinen tulppaani (Tulipa humilis) Alba Coerulea Oculata, tämän nimi on joka kerta yhtä vaikea kirjoittaa vaikka latinaa olen tottunut näkemäänkin tosin eri merkeissä kuin puutarhaan liittyen.

Narsissit aloittavat myös samoja aikoja ensimmäisten tulppaanien kanssa. Pelkkiä keltaisia ei taida juuri ollakaan, suurin osa valkoista keltaisella tai persikan sävyllä höystettynä. Pelkkiä valkoisia olen pyrkinyt lisäämään myös.

Tässä juuri auennut Ice King.

Pari päivää myöhemmin keltainen sävy alkaa jo haalistua. 

Pink Charm viime kesänä perustetun porraspenkin istutuksista.

Samassa penkissä Sweet Desire tai (Double) Replete, todennäköisesti jälkimmäinen mikä googlen kuvissa näyttäisi edustavan keskustan osalta oranssimpaa sävyä kuin Sweet Desire.

Loppuun ihan vaan ilman nimiä kuvatunnelmaa (no myönnetään että oikeasti en vain kyennyt näitä kaikkia nimeämään 😁)




Lisää tulppaanikuvia on tulossa jatkossa vielä runsaasti kuten vielä yleisilmeeltään vihreästä etupihan penkistä on pääteltävissä. Muutakin ihmeteltävää pihalla riittää päivittäin uutta näkyville ilmestyen. Jospa kuunliljojen piippojakin kohta näkyisi niin pääsisin jakamaan niitä ison kalliopenkin reunustaa vihreyttämään. Kasvilavaankin pitäisi siemeniä jo alkaa saada kylvetyksi. Ihanaa äitienpäiväsunnuntaita näiden kuvien myötä kaikille!



6 kommenttia:

  1. Tuo A C Oculata ja Pink Charm ovat mielestäni hienoimmat väritykseltään. On kaikki muukin kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pink Charm on yksi lempinarsisseistani. Tuntuu olevan kivan kestävää laatuakin ainakin etupihan penkissä jo vuosia kukittuaan.

      Poista
  2. Onpa aivan ihanaa värien loistoa ja tästä se vasta lähtee kunnolla rullaamaan. Niin ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukokuu on kyllä mahtavaa kukinta-aikaa etenkin jos on jaksanut nähdä vaivan istuttaa sipulikukkiakin. Onneksi on jaksanut syksyn kylmässä istutusrautaa maahan survoa.

      Poista
  3. Kaunista ja runsasta kukintaa. Hurmaava Ice King.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas aika kun kotiintulossa kestää. Pakko on vähintään hetkeksi pysähtyä tuijottelemaan kukkapenkkiin ennen sisäänmenoa.

      Poista