tiistai 23. toukokuuta 2023

Kultaesikot

Viimein odotettu päivä koitti ja muutkin kultaesikot ovat aukaisseet kukkiaan. Toivottua kerrannaisuuttakin sain. Ensimmäiset Barnhavenilta tilatuista kerrotujen kultaesikoiden siemenistä (primula auricula) kylvin maaliskuussa 2020 ja toisen erän vuonna 2021 joten odotus on ollut kohtuullisen pitkältä tuntuva vaikka muutaman kukan viime keväänä pääsin näkemään. Muutama nuppu on vasta pieni, niiden avautumiseen menee varmasti vielä useampi päivä.

Tähän yksilöön ihastuin kovasti.

Saman yksilön nuorempi ruusuke kukkii vielä yksinkertaisin kukin. Barnhavenin sivuilla kerrottiinkin että nuoremmat yksilöt saattavat kukkia ensin yksinkertaisin kukin ja muuttua vielä myöhemmin kerrannaisiksi. 

Vieressä tummempi violetti keltaisella nielulla yrityksellä tehdä muutama kerrannaisen terälehden alku keskustaan. Saa nähdä millaiset kukat ensi vuonna. Kuva vääristää edelliskuvissa esitellyn esikon tässä vaaleanpunaisemmaksi kuin onkaan.

Vielä yksi tummempi kerrannainen vieressään viininpunaiseen taittava. 

Tässä kokoelmasta kaikki. 

Sitten muihin kukkiviin jotka ansaitsevat nekin tulla esitellyiksi.

Viime vuonnakin kukkinut hauska jouluruusu joka mielestäni on siementaimi. Tämä on omasta mielestäni ehkä jopa jouluruusuistani kaunein. 

Valkovuokot vielä jaksavat kukkia kesähortensia Bougien juurella seuranaan viime syksynä istutetut tulppaanit.

White Medal -narsissi on kokonaan valkoinen jo heti auetessaan.

Sievä on tämä Easter Born -narsissi myös. Raukka on melkoisen kenollaan. Tämä on rinnepenkin uudistuksen vuoksi joutunut siirretyksi juuri maasta jo noustuaan.

Ensimmäinen alppiruusu suunnittelee kukintaa tulppaanin taustalla. Vahinko-ostos Cunningham’s White näyttää selvinneen viime talvesta hyvin eikä ole palelluttanut nuppujaan kuten kovina pakkastalvina saattaa käydä. Olin mielessäni ollut ostamassa kestävämpää alppiruusua mutta en aleostoksilla sitten malttanut tarkistaa faktoja ja tuli sitten halvalla tämä. No kaunishan tämäkin silloin kun talvi on ollut suosiollinen.

Tämän kevään hankinta puistoatsalea Tarleena alkaa jo punastuttaa nuppujaan.

Viimeisenä ilta-auringossa kukintansa aloittanut makeakirsikka (Prunus avium) Iputj. Kuten pelkäsinkin ehti ruukussa varaslähdön ottanut Paula lopettaa juuri kukintansa ennen tämän aloittamista joten pölyttäjää kaipaavan Paulan sadosta ei taida tälle vuodelle tulla mitään. Ehkäpä Paulalle parempi niin ja saa rauhassa keskittyä juurtumaan paikalleen. En malttanut olla hieman pensselillä sutimatta Paulan viimeisiä kukkia ja yrittää avustaa Iputjin pölyttymistä vaikka osittain itsepölytteinen se onkin.

Kukkaisaa viikon jatkoa. Huomenna vielä aurinkoa ja sitten taitaa luonto tarjota hieman vettä istutuksille.
15 kommenttia:

 1. Upeat esikot! Ihana onnistuminen siemenkasvatuksen kanssa. Ihana on myös jouluruususi.
  Kunpa tosiaan saataisiin sadetta! Kuivuutta on kestänyt jo kuukauden, vappuna ei paljon tullut eikä viime viikon "sadepäivinä" ollut kuin harmaata ilmaa. Istutuksille sitä tosiaan tarvittaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä esikoita vaalin erityisesti siemenkasvatuksistani. Mikroskooppiset siemenet jotka halusivat itääkseen sopivan viileän lämpötilan ja kasvoivat pitkään hennon pieninä. Melkein ihmeeltä tuntuu että noista onnistuin saamaan lopulta kukkivat. Vastaavia kun ei kotimaassa taimina ole edes näkynyt niin ovat saaneet erityisaseman mielessäni.
   Tänne onneksi hieman sadettakin on osunut mutta tuoreet istutukset vaativat säännöllistä kastelua joten pitkiä kuivia hellejaksoja ei tähän alkukesään etenkään nyt voi toivoa .

   Poista
 2. Onpas tuo Easter Born hempeän kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kaunis. Pitäisi laittaa hankintalistalle lisääkin ja toivottavasti lisääntyisi itsekin.

   Poista
 3. Nuo kultaesikot ovat kyllä ihanat. Esikoiden kukintaa odottaa aina keväällä hartaasti. Ja kuinka ne nousevat vuodesta toiseen ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nämä kultaesikot ovat osoittautuneet talvenkestäviksi. Hieman siksi ihmettelenkin etteivät ole alkaneet ilmestyä taimistojen valikoimaan.

   Poista
  2. Pitääpä laittaa toivetta 👌

   Poista
 4. Todella upeita ja kauniin värisiä nuo kultaesikot. Jouluruusu on myös kerrassaan hienon värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemensekoituksissa on oma jännityksensä mutta olen kyllä tyytyväinen miten näyttää kukkien kanssa käyneen.

   Poista
 5. Hienoja kerrannaisia esikoita ja aivan ihana jouluruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä muutama lisänuppukin tänään uusista esikoista bongattu joten innokas odotus vielä jatkuu mitähän ihanaa niistä löytyykään. Tuo jouluruusu on kyllä kivalla värityksellä sattunut säväyksellä vihreää ja punaista.

   Poista
 6. Ihastuttavia kultaesikoita. Jouluruusukin on hyvin kaunis. Toivottavasti sen siementaimia ilmestyy monta lisää. Pikkuinen Cunninghams White vaikuttaa varsin objektiiviselta tyypiltä pukatessaan kaksi isoa kukkaa ilmoille. Meillä Cunninghams White kukkii muita rhodoja uskollisemmin joka vuosi. Vielä syksyllä vaatimattomampi kakkoskukinta. Tosin paikka on aika suojainen ja kasvuvyöhyke Ib.
  Tänään on satanut jonkin verran, mutta lisää on toiveissa. Lämpö ja tuuli ovat kuivattaneet maan varsin tehokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipas Cunningham’s Whiten kuvakulmasta varsin hämäävä alaoksan otos, kyllä se sentään sitkeästi on 40-50cm korkeutta pitänyt vaikka talvet välillä rankaisseet Ei onneksi aivan noin miniatyyri kuin kuva antaa ymmärtää. Nyt tuli onneksi kuin tilauksesta tovin kovempi sadekuuro meidän pihallekin osuen, ei tarvitse kulkea kastelemassa kaikkia vasta istutettuja taimia siemenkasvatusten ohella.

   Poista
 7. Hienoja kultaesikoita! Kerrannaiskukkaisia esikoita näkee harvemmin, joten ne säväyttävät aina. Jouluruusukin on upea ilmestys. Nuo kummatkin narsissit pitää minun laittaa ostoslistalle. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi löysin narsisseille vielä nimet niin on helpompi ostoslistalle laittaa. Pitää itsekin ehdottomasti hankkia noita lisää.

   Poista