sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Nyt on puita

 Lihaksia taas kivistää mutta suurimmat urakat on viimein tehty. Aamupäivän hikoilin etupihan kaivannolla ja viimein pakollisen lapsen harrastustauon jälkeen pääsin täyttämään syntyneen kuopan mullalla. Pohjalle kaivelin isosta kalliopenkistä savisempaa maata joka hieman toivottavasti pidättää myös vettä eikä sekoitu niin herkästi alla olevaan hiekkaan. Loput täytin tulevaisuudessa suunnitellun pyöräkatoksen kohdalta varsin loputtomalta tuntuvasta multavarannosta. Muutama kottikärryllinen multaa vuorostaan isoon kalliopenkkiin savisempaan maahan sekoitettavaksi magnolian istutusspaikalle ja hieman lisäsin multaa vielä rinnepenkkiin sekä puutarhapolkua vierustavalle istutuslevikkeelle. Sitten pääsin parhaaseen osuuteen eli istuttamaan puut suunnitelluille paikoilleen.


Makeakirsikka (prunus avium) Paulalla on jo mukava määrä nuppuja. Kaiketi satoa ei tarvitse pitkään odotella jos istutusvaiheessa on ehtinyt kukintaikään. Toivottavasti Iputj ehtii avata kukkansa samaan aikaan niin voisi olla toiveita maistelusadostakin. Paula kun ei ole itsepölyttyvä. Iputjin satoakin Paula voi parantaa vaikka Iputj osin itsepölyttyvä onkin.

Etualalla Iputj, taaempana katajan edestä erottuu Paula.

Magnolia Kobus ei ole koolla pilattu, metrinen puun alku vaatii hieman kärsivällisyyttä näkösuojana toimiakseen. 

Levikkeelle pääsi helmiorapihlaja Toba.

Alemmas katsoen saa näkymän myös puumaiseen purppuraheisiangervo Diaboloon sekä makeakirsikoihin.

Etupihalle vielä koristekirsikka Accolade, toivottavasti tämä lähtee vauhdikkaasti kasvuun.

Ainakin yritin kaivaa riittävää kuoppaa, kyllä tuo lapio kohtuullisen syvälle kuoppaan upposi.

Etupihan penkissä tulppaanit ja narsissit antavat mukavan vehreän vaikutelman.

Ja tarkkaan katsoen penkissähän oli jo kaksi tulppaania aukeamassa. Olisikohan tämä lummetulppaani Heart’s Delight, lehtien raidatkin täsmäisivät.

Pensasaidan alla näyttäisivät kevättähdet viimein lisääntyvän. Joko ensi vuonna lisää kukkia?

Krookuksiakin on jo enemmän kuin mitä istutettu.

Miten voikin olla näin tyytyväinen muutamaan istutettuun puuhun. Kertaheitolla sain toteutettua neljä puuhaavetta mille en vielä vuosi sitten osannut haaveillakaan paikkoja omasta pihasta löytyvän. Nyt vielä lämpenevät kelit ennusteissa niin kohta uskon puiden lehtien ja perennojen ilmestyvän näkyville ja puutarha alkaa näyttää jo hieman enemmän siltä mitä pitääkin.. Pääsen sitten jakamaan kuunliljoja ison kallipenkin reunoja vehreyttämään. Mukavaa alkavaa viikkoa!






6 kommenttia:

  1. Syytä ollakin tyytyväinen! Ihanaa, kun puu-unelmat toteutuvat ja isojen puiden istuttaminen on totista työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän muut istutukset penkissä pitkälti noiden puiden ympärille rakentuvat. Oli tärkeää saada ne paikalleen niin pääsee kunnolla suunnittelemaan muiden kasvien sijoittumista. Nyt toivon kovasti pitkää ikää ja reipasta kasvua näille hankinnoille 😊

      Poista
  2. Jokainen istutettu puu on iso ilo. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haavekuvat lähtevät ehkä hieman laukalle kun jo istuttaessa mielessä siintää iso puu kukkapilven peitossa 😁

      Poista
  3. Teit ison urakan istuttamalla upeita puita. Jännittävää seurata niiden kotiutumista ja kasvua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva oli päästä istuttamaan puut jo heti keväällä ja seuraamaan kesän kasvuakin. Keväällä on hauskinta nähdä kun kaikki kasvaa niin vauhdilla. Toivottavasti nämä lähtevät kunnolla kasvuun.

      Poista