sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Kuunliljojen jakamista

 Olipa ihana t-paitakeli eilen puuhastella pihalla. Aamupäivä meni jo hetken ihmetellessä mitähän pihalla nyt voisi tehdäkään ikään kuin hommat olisivat kovin valmiita. Sitten muistin suunnitelman saada ison kalliopenkin reunaan kuunliljarivistölle täydennystä. Koska reunaa oli täyttämättä vielä metritolkulla arvelin yrittää hyödyntää pihasta jo valmiiksi löytyviä kuunliljoja jakamalla niitä. En jaksanut kokonaisia paakkuja maasta edes nostaa vaan polkaisin puutarhalapiolla reunoista paloja joita jaoin vielä pienempiin osiin. Jääneet kolot täytin mullalla. Taisi niitä jakotaimia tulla lähemmäs 30 kappaletta. Olisihan noille hintaa tullut ostamaan lähteä. Lajit ovat nyt aivan sikinsokin istutettuna kun eihän noista piipoista ottanut monestakaan selvää mitä laatua milloinkin olin jakamassa. Siirrellähän voi aina myöhemmin, pääasia että saan penkkiin kasveja kivistä yleisilmettä vehreyttämään ja yleensäkin jakotaimet juuriaan kasvattamaan. Kastelu vaati jo sadettimen virittämisen, saivat samalla muutkin kastelua kaipaavat kevään aikana istutetut taimet kunnolla vettä.

Tulppaanit vielä jaksavat hetken aikaa, näillä lämpötiloilla kukinta alkaa varmaan jo ensi viikolla hiipua. Nyt on kuitenkin pinkkiä tarjolla joka sävyssä kuka vaan jaksaa katsella.

Etualalla liljatulppaani Elegant Lady

Just Kissed vaalealla pohjavärillä kirkkaan pinkein reunuksin kukkii kivasti tänäkin vuonna vaikka ei ole viime syksyn istutuksia.

Darwin-hybridi Salmon Impression lohensävyssä nimensä mukaisesti.






Sitten istutuspuuhiin.

Asettelin kuunliljapaakut ensin suunnitelluille kohdilleen ja aloin istuttamaan. Ihan hyvän kokoisia paakkuja sain vaikka useampaan osaan taimia jaoinkin. Ostotaimiin verraten lähtevät oletettavasti nopeammin kasvuun. 

Lopuksi kunnon kastelu. Sentään piipat jo näkyvät ja eiköhän noista pian ala jo lehtiäkin avautua.

Yhtenä puuhana virittelin myös kiinanlaikkuköynnöksen haaroja riippapihlajan runkoon toiveena saada vihreä köynnöseinämä levittäytymään kulkureitin viereen näkösuojaksi ja koristeeksi.

Pian aloittavat pihan puut valkoisilla kukillaan, nuppuja näkyy nuorissa hedelmäpuissa ilahduttavasti viime vuotta enemmän. Yksi kasvitilauskin olisi muutaman erikoisemman hankinnan kanssa tulossa, siitä enemmän kun saapuvat perille. Nyt taitaa olla kasteluhommia tiedossa seuraavana suunnitelmana, sen verran on uusia istutuksia huolehdittavana jotka eivät pitkään pärjää sateettomassa lämpimässä kelissä. Aurinkoista sunnuntaita!



10 kommenttia:

  1. Kadehdittavaa voida jakaa kuunliljoja! Ne eivät täällä oikein viihdy, ja ne muutama, jotka sinnittelevät hengissä, ovat sen kokoisia, ettei voi kuvitella jakavansa siitä rääpäleestä. Suurin osa on vuosien saatossa heittänyt veivinsä. Tiedä sitten, miksi.
    Mutta onneksi joka pihalle löytyy kumminkin jotain, joka sitten viihtyy, niin täälläkin.
    Ihanat tulppaaninäkymät kuin Keukenhofissa ikään!
    Ja niin huikaisevan ihana rantamaisema viimeisessä kuvassa taustalla <3
    Kuulostaa kyllä epätodelliselta tilanteelta, että "puutarhahommat on tehty, mitäs tekis" :-D Ei kyllä ole täällä tullut vastaan, koko ajan paikat huutavat tekijää, kun pihakierrokselle lähtee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi oli kuunliljoja mitä jakaa, joskus ollut oikein ongelma kun alkoivat kasvaa liian isoksi jakamista kaivaten mutta ei ollut kohdetta mihin jakotaimia siirtää. Nyt ei sitä ongelmaa. Jos ei sinulla kuunliljat viihdy niin aina onneksi sitten muuta löytyy.

      Joo, en tiedä mikä mielenhäiriö minulle iski kun en muka keksinyt pihalla tekemistä 😆. Olisihan tuossa läjä pienempiä kiviäkin jolle pitäisi joku sijoituspaikka keksiä.

      Tuo rantamaisema on enemmän naapurin suuntaan vielä heidän paljunsa suunnalla joten yritän tarjota heillekin hieman omaa rauhaa kehittelemällä siihen suuntaan vehreää näköestettä. Muuten kyllä oikein mukava rantanäkymiä katsella.

      Poista
  2. Voi, miten ihanalta tulppaanisi näyttävätkän!
    Omista kuunliljoista otetut jakopalat lähtevät nopeasti kasvuun ja niillä saa tosiaan ostotaimiin verrattuna huomattavasti nopeammin vihreyttä aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ei Keukenhofiin ole toistaiseksi tullut lähdettyä pitää yrittää edes pienessä mittakaavassa saada omaan pihaan ihasteltava kohta.
      Kyllähän noilla taimipurkkien taimilla on huomattavasti pienempi juuristo joten kasvuvauhtiin pääsy ottaa kyllä kunnon juurakonpalaan verraten aikaa. Noita kuunliljoja kun olisi muutenkin pitänyt viimeistään ensi vuonna taas jakaa etteivät valtaa liian isoa alaa muilta kasveilta niin kätevä oli nyt tehdä sekin homma samalla.

      Poista
  3. Ihanan pinkit tulppuistutukset. Siinon sipuli poikinensa.
    Kuunlilijat o kyllä kiitollisia jaettavia viihtyessään. Mullaki olis suuria juurakoota mitä pitääs jakaa,. mutta niiton muutenki jo nii palio, etten tiärä mihinkä niitä laittaasisin. Joten kasvakohon ny toistaaseksi koskemattomina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei ole myyriä tuossa näkynyt. Mukavasti tulppaanit kyllä istuttajaa palkitsevat.
      Kerran olin pulassa kuunliljojen rajoittamisen tarpeen kanssa kun ei tosiaan ollut kohdetta mihin jaetut palat istuttaa. Meniköhän osa jopa kompostiin mikä tuntuu aina kovin väärältä.

      Poista
  4. Kuunlilja on kiitollinen jaettava. Muutamassa vuodessa omista pääsee lisäämään jakotaimia muualle. Ison homman olet tehnyt lämpimässä kevätsäässä.
    Upeat tulppaaninäkymät. Aika monta sipulia olet multaan piilottanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunliljoja mielellään lahjoittaa eteenpäin tarvitsijoille kun on jakamisen tarve. Noista on jotenkin hassua joutua maksamaan hirveitä summia isompaa määrää tarvitessa kun ovat niin helppoja jaettavia ja yhdestä taimesta riittää moneksi jakopalaksi.
      On tullut tosiaan vuosien mittaa melkoinen sipulimäärä kaivettua tuohon. Viime vuonna ”vain” 70 tuohon penkkiin joten merkittävä osa oli edellisvuosienkin istutuksia ja oikein kiva niin.

      Poista
  5. Ihanaa tulppaanien kukintaa. Kuunliljat ovat kyllä helppoja ja kiitollisia jaettavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi noita saa muutaman viikon kuitenkin ihailla ennen kuin lopettavat. Kuunliljat ajattelin tuon sopivaksi kasviksi, tulee vehreyttä ja ovat kestävää laatuakin ettei tarvitse koko penkin reunusta jonkun huonon talven jälkeen uudistaa.

      Poista