keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Alppiruusu Double Kiss aukeaa

 Oi mikä ihana kukka tänään näkyikään. Kevään ostos aloittaa varaslähdöllä niinkuin ostotaimilla on tapana. Ei kylläkään haittaa yhtään.

Tästä Double Kiss- alppiruususta tuli kerrasta suosikkini jo yhden kukan voimin. Kukinta on varmasti vielä upeampi kun loputkin nuput tuosta aukeavat.

Atsalea Double Pink aloittanee pian myös kukintansa

Rotkolemmikillä on hennot siniset kukat, ihan kauniit nämäkin tosin suurempi syy hankintaan on noilla lehdillä.

Hienot sävyt Eros-hyasintissa jo nuppuvaiheessa.

Valkosävyisin kukin päätti ensimmäistä kertaa ikinä kukkia myös vuorenkilpi (bergenia) Bressingham White. Taisi arvostaa voimia vieneen viereisen kuusen kaatoa sekä viime kesäistä puiden juurten perkaamista. 

Vielä tästä tavallisemmasta vuorenkilvestä kuva, ihan sievähän tämäkin on vaikka moni väheksyy.

Kirjopikarililjat (Fritillaria meleagris) kukkivatkin kahden yksilön voimin. Näyttivät viime kesänä niin surkeilta että luulin kukinnan jäävän yhteen vuoteen. Erikoisia ainakin ovat, ihan kauniitakin.

Pikkutalvio (vinca minor) avasi odotetusti ensimmäiset kukkansa, tässä Argenteovariegata

Sitten multahommiin. 10 säkkiä Biolanin multaa auttoi jo kovasti projekteja etenemään. Yksi säkillinen vain jäi, joutunen mieheltä kinuamaan lisähakua. Kerran ei kelpaa auton peräkontissa multasäkkejä kuljetell niin saa sitten hakea peräkärryllä lisää jos pyydän.

Sadevesikaivon istutusalue on nyt mullalla täytetty. Vasemmalla toissavuotinen keltaluumu Laatokan Helmi tukikepein tuettuna. Siitä pitäisi kasvaa 3-5 -metrinen puu. Oikealla Hankkijan omenapuuostos viikonlopulta, hillittykasvuinen kesäomena Vuokko. Tukikepit vielä laittamatta paikalleen. Keskellä vielä toistaiseksi norjanangervo joka saanee häädön heti kun keksin tuohon jotain kivempaa. On turhan isoksi kasvava puska ja leviää vielä juurivesoilla.

Kukkiakin omenapuussa on.

Viime kesän kalliopenkin uudistusprojektista oli jäänyt melkoisia kuoppia kun multaa puuttui. Korjasin viimein tilannetta. Patjarikko on tänä vuonna aivan erinäköinen, viihtynee nyt paremmin kun puiden juuret eivät vie kaikkea vettä ja ravinteita.

Viimein ehdin ja pystyin koulimaan siemenkasvatuksia isompiin purkkeihin. Ainokainen punahatun taimi on miniatyyri vietettyään pienessä tilassa ilman lisäravinteita koko kevään.

Pieniä ovat myös kerrotut esikkotaimet.

Siellä saavat jatkaa kasvuaan puutarhamullassa.

Lavakauluksiin kylvimme tosiaan sunnuntaina pojan toivomaa maissia Golden Bantam muutaman kokeiluun, kahta keräsalaattia Great Lakes ja Matilda, kesäporkkanoita Flyaway ja Harlequin-mix.

Toiseen lavaan tuli pelkkiä sokeriherneitä, Oregon Sugar Pod sekä Norli. Peitin lavat hallaharsolla etteivät linnut tee samaa temppua kuin viime vuonna ja nostele kaikkia itäneitä herneitä syötäväksi.

Appiukko laittoi vielä heiltä yli jääneitä idätettyjä perunoita vanhalle kasvimaalle josta luumupuun siirsin. Kauhukseni havaitsin raja-aitamme juurella vuohenputkikasvuston. Riesa jota tässä pihassa ei ole näkynyt vaikka toisella puolen tietä varsin rehevä kasvusto pientareelta löytyykin. Luulen että ensi viikon jälkeen häämöttävän loman pienenä projektina olisikin kitkeä pensasaidan juurus ja kantata se siistiksi, sama pitänee tehdä karviaspuskille. Isompia projekteja en juuri nyt suunnittele.  Näissä viimeisimmissä onkin mennyt jo koko kevät.


4 kommenttia:

 1. Ihana "Tuplasuukko" :) Muukki kukat hyvän färisiä. Tykkään vuarenkilivestä, vaikkei kaikkien suasikki ookkaa. Ny onki mukava orottaa siämenten itämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Double Kiss:n kukkien sävy osoittautui livenä vielä kauniimmaksi kuin kuvissa. Vuorenkilvellä on paikkansa puutarhassa ja kukatkin omasta mielestä nätit.

   Poista
 2. Kauniita kukkasia. 'Laatokan Helmi' on hyvä luumu. Meillä saatiin siitä viime syksynä ensimmäistä kertaa kunnon sato ja voi että kun ne olivat makeita! Toivotaan nopeaa itämistä kylvöillesi, niin riittää lapselle ilonaiheita. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla että Laatokan Helmen hedelmät maistuvat. Noita kun ostaa pelkän googlettelun makuarvion perusteella itse maistamatta niin onhan siinä vähän jännitysmomenttia kasvatella pari vuotta epävarmana tuliko tehtyä oikea valinta. Rentouttavaa viikonloppua!

   Poista