sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Viimein istutuspuuhiin

 Äitienpäivän ruokailut ja kahvittelut meinasivat syödä päivän pihatöiltä ajan. Viimein iltapäivällä ehdin hommiin. Ensin piti vielä pestä laituri ja sinne vievät portaat ensi viikolle suunniteltua pintakäsittelyä varten. Mies toi vielä kolme lavakaulusta lisää entisten jo hankittujen kaveriksi. Yhden vanhan käytössä olleen otin jatkokäyttöön mutta toisessa oli sen verran jo lahon merkkejä että hankin suosiolla mieluummin uuden. Nyt kaikki ovat valmiina asennettavaksi.

Ensin kaulukset kasaan.

Ja sitten Patio Versoa pintaan. Lähimpänä aiemmin maalattu vanhempi lavakaulus jonka myös käsittelin. Värin jälkeen ei enää riidellyt liikaa muiden kanssa eroavaisuudellaan. Tulee saamaan perimmäisen paikan kuitenkin pois näkyvistä.

Muutama kottikärryllinen (ei nyt tietenkään kukkurainen vaan se määrä mikä nyt järkevästi vielä omin voimin vielä kulkee) hiekkaa vielä sadevesikaivon penkistä pois. Pallotuijan jäinen paakkukin alkoi sulaa. Eiköhän tuohon riittävä määrä multaa luumupuulle tule. Kärhöäkin mielessäni tuohon haaveilisin. Hankin kuitenkin juuriestettä jonka aion laittaa kuopan takareunalle. Kovin paljoa juuria männystä ei tuohon kasvanut joten en usko että koko kuoppaa tarvitsee tällä kertaa vuorata. Aion tehdä penkistä hiukan korotetun joka ratkaisisi sadevesikaivon erottumisen sisältä katsellessa. 

Kuusi saavillista multaa nuotiopaikan portaiden paikan kohdalta kasattuna kuskasin vielä metsän pensasalueelle. Portaat ovat hiukan edistyneet mutta tänä viikonloppuna miehen aika kului enemmän veneen parissa. Alaosassa ovat askelmatkin jo paikallaan mutta ylhäällä vasta runko. Reitti kulkee siis edelleen luonnon muovaamia kallio”portaita” pitkin.

Sitten päivän paras osuus. Viherlandiasta tilatut taimet pääsivät viimein maahan. 

Risulta näyttävä atsalea Ruususen Uni pääsi myös uuteen paikkaan kun tarjolla kerran oli näköalapaikka suoraan kulkureitin varrella.

Etualalla vasemmalla alppiruusu (rhododendron) Royal Rosy vasemmalla edessään jouluruusut ja oikealla atsalea Ruususen Uni.

Vasemmalla hiukan muita alempana omassa poterossaan hortensia Early Sensation, siitä seuraava oikealle atsalea Double Pink vieressään valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata) Dora Bielefeld. Taaempana vihreillä lehdillään erottuu alppiruusu Double Kiss. Vasemmalle ja taaimmaiseksi sijoitin luonnollisesti korkeimmiksi kasvavat ja oikealle polun viereen matalammat joten toivottavasti näkyvät sitten kulkiessa kasvettuaankin. Rinteen ansiosta erottuvat myös pihan puolelle ainakin kukkiessaan väriläiskinä.

Meinasi mennä jo hämärän puolelle ennen kuin kaikki kasvit olivat maassa. Sopivasti huomenna sadettakin luvassa joten kastelu hoituu luonnonkin puolesta. Nyt toivon kovasti että tuossa viihtyvät. Muutama nuppukin näkyi sekä atsaleoissa että Double Kiss alppiruusussa joten odotan täpinöissäni tietenkin jo kukintaa. Supertyytyväinen olen näihin kasvivalintoihin joten luulen että alkukesä tulee olemaan metsän puolella aika upea kunhan tuosta kasvavat ja kaikki kukkivat. Hortensiat pitävät huolta myöhemmästä kesän ja syksyn kukkaloistosta.2 kommenttia:

  1. Kohta saa kylyvää juurikasviaki uutehen looratarhahan. On nua rantakalliot upian näköösiä. Niin tykkään kalliosta, mutta meiltei löyry ku parin neliön ala. Hyvä happanmaan istutusalue ja varmasti tulevaasuures komiaa kukintaa tiaros.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni loppukiri vielä tehtävä hyötytarhan kanssa. Eiköhän kylvöaikaan ala olla valmista kuitenkin. Tuo sadevesikaivon rinnkkaisprojekti hiukan hidastanut mutta sitäkin kivempi kun saa kaksi kohtaa kerralla kuntoon. Tykkään itsekin kovasti tuosta kalliosta.

      Poista