sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Kitkentäpuuhia ja marjaostoksia

 Iltapäivään asti keli oli kohtalainen, ei nyt mikään helle mutta sateeton kuitenkin. Siis pihahommia ja vähän ostoksiakin. Hankkijalta ostin rakeista kalkkia ja kevätlannoitetta sekä Polka-mansikkakenno ja mesimarjojen taimet. Totesin sitten varastoon lannoitesäkkiä siirtäessäni että näytti olevan entistäkin koko pihan tarpeiksi jo valmiina. Noh, säilyyhän tuo. Viskottiin pojan kanssa kalkit nurmelle ja muille paitsi happamaan maan kasveille.

Mesimarjoja ei tähän hätään löytynyt kuin amppelissa, onneksi kuitenkin sattuivat oleman tarjouksessa. Mansikoita tuli 10 kpl täsmämäärä täyttämään mansikoille suunniteltu toinen lavakaulus.

Mesimarjat (Rubus arcticus)  jaoin amppelista kahteen osaan eli neljään kohtaan yhteensä riitti istutettavaa.

Amppeleissa oli valmiiksi kahta mesimarjalajia, Pima ja Susanna. Näiden pitäisi levitä rönsyillä. Toivottavasti eivät koe olosuhdettaan liian kuivaksi tässä. 

Polkat pääsivät kahden vanhemman taimen kaveriksi toiseen lavaan. Pitäisi kai joku mansikkamuovi noille vielä viritellä mutta en ole saanut vielä aikaiseksi.

Lopuksi kävin pensasaidan alusen kimppuun. Useampi vuosi sitten kitkin tuon marja- vai koristearonian alusen joka alasaleikkauksen ohella auttoi täysin leikkamaattoman aidan tuuheutumaan. Voin sanoa että melkoisena puutarhanoviisina vasta toista vuotta tässä asuneena hiukan jännitti vetää aita matalaksi. Homma ei tosin ollut vaikea kun jokaisella taimella oli yksi tai kaksi alkua leikattavaksi. Hyvin pärjäsi pensassaksilla.

Tämä oli kyllä jo kitkennän tarpeessa.

Soran kohdalla meni haasteellisemmaksi kun voikukkien ja ruohon lisäksi löytyi nokkosia ja vuohenputkea. Toivottavasti sain juuret tarkasti perattua pois. Pitää pitää alue tehotarkkailussa jos uusi alkuja putkahtaa.

Myös omenapuun ympärys kaipasi kitkentää.

Kaipaisi vielä multaa täytteeksi. Turhan lähellä koivuja tämä sijaitsee mutta en jaksanut alkaa isoon kaivuu-urakkaan nyt.

Rantaan tuli laitettua jo viime viikolla tällainen köynnösobeliski. Löysin Hankkijalta 215 cm korkean mallin. Tuossa penkissähän kasvavat koreaköynnöskuusama Serotina sekä tarhalyhtykärhö Duchess of Albany. Saavat sittenkin kiivetä ylöspäin. 200 cm on kyllä mielestäni ihan minimivaatimus köynnöstuelle mutta tuntuu olevan varsin haastavaa sen korkuista löytää. Strategisesti sopiva sijaintikin juuri uimarannan suuntaan näkösuojana.

Marjatuomipihlaja Obelisk on tehnyt mukavasti kukkia. Näitä on siis kaksi viime kesän istutusta aidanteena purppuraheisiangervo Diabolon kanssa.

Pinkkiä kukintaa tarjoaa sammalleimu naapurin rajapenkissä.

Aika kivasti on syreenipenkki täyttynyt viime kesästä.

Tässä vertailuun kuva viime heinäkuulta heti kasvien istuttamisen jälkeen.

Näitä nyt ei voi kuvata liikaa.
atsalea Double Pink

alppiruusu Double Kiss

valkovuokko Vestal

Sitten paluu arkeen. Ensi viikko vielä ja sitten olisi viikon loma. Vähän haaveilen pienestä puutarhareissusta. Mustilan arboretum ja taimimyymälät tällä hetkellä todennäköisin kohde. Haluaisin kovasti päästä kerrankin katsomaan alppiruusujen ja atsaleojen kukintaa kun viime keväänäkin koronarajoitusten vuoksi reissu jäi tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti