sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Hyötytarha

Näköjään pidän lapiohommista koska heti piti aloittaa uusi projekti kun entinen hädin tuskin valmiina. Mansikkamaan ja kasvilavan tilalle syntyy nyt neljän kasvilavan ryhmä. Melkoista kaivamistahan tuo tietää kun laatoitus kunnianhimoisesti on saatava alle. Muutama kukkakuva kuitenkin ensin.

Krookukset

Kevättähti

Lisää krookuksia pensasaidan alta

Ja sitten itse projektin pariin.

Lähtötilannetta. Yksi lava oli valmiina ja sen taakse jäi mansikkamaa. 

Mansikkamaan päällä yksi uudemmista lavoista asetelman suunnittelussa. Ensin meinasin tehdä kolmen lavan alueen mutta pohdittuani asiaa päädyin kuitenkin neljään tilan loppumisen pelossa.

Männyn juuret tuttuun tapaan vastuksena.

Mansikkamaan alle olin aikanaan viritellyt juuriestekankaan mutta tokihan ajan kanssa juuria oli kulmasta luikerrellut alueelle. Kituliaasti kyllä kasvaneetkin pari vuotta joten muutos tulee tarpeseeen.

Mukava keko ruohotuppaita.

Ruohikko kuorittu. Vielä olisi kaivamista ennen kuin kaikki multa on eroteltu. Ajattelin laittaa lavat tähän pitkittäin kaksi rinnakkain ja pituussuunnassa väliin tulee reilu 50cm käytävä.

Kasasin sitten ruohotuppaat nurin käännettynä katajan viereen metsänrajan penkin taakse. Kuvassa etualalla maamerkkinä alppiruusu Cunningham’s White. Joku pensas tuohonkin pitänee istuttaa kun kerran riittävä määrä multaa odottaa.

Ei nyt mikään silmänilo tämäkään keko. Pitää jotain naamiointia kehitellä kunhan kaikki maa-aines on viety.

Mansikat arvelin vielä säästää kun nämä ovat vasta muutama vuosi sitten hankitut taimet.

Aika paljon multaa näyttää tulevan lavojen täytteeksi jo maasta kaivaessa. Osan mullasta hyödynnän metsän puolen uuteen pensasalueeseen jota hiukan vielä laajennan kun hankitut pensaat eivät aivan pienimmästä päästä olleet joten tarvitsevat riittävästi tilaa välilleen. Ostomultaakin kulunee jonkin verran myös. Vielä pohdittava miten ratkaisen  hiukan vinon nurmialueen johon kaivanto on tekeillä. Ruohonleikkurilla kun pitäisi päästä ympäriltä lopulta ajamaan niin laattojen reunan olisi suotavaa olla samassa tasossa kuin nurmikon. Nostaako nurmikkoa vai laatat vinoon nurmikon myötäisesti ja lavakaulukset silti vaaterissa. Näyttäisikö liian oudolta? Muilla hyviä ratkaisuja samaan ongelmaan?


4 kommenttia:

 1. Lähetäpä tännekin pikkuisen lapiointi-intoa! :D Pitäisi kaivaa aikamoinen ala nurmea pois juuri tuosta samasta syystä, minkä vuoksi sinä laitat laatat laatikoiden ympärille.
  En osaa sanoa tuosta, miten sinun kannattaisi nurmikon ja laatoituksen kanssa menetellä. Riippuu siitä, miten tarkka silmä ja pedanttinen luonne sinulla on. Ruohonleikkuun kannalta laattojen tosiaan kannattaa olla samassa tasossa kuin nurmikon. Oletko miettinyt nurmikon nostamista matalammasta päädystä? Menevätkö pihan kaadot sillä pilalle?
  Meillä on kasvilavat vinossa, sillä maa viettää kasvimaan kohdalla aika paljon enkä halunnut kaivaa laatikoiden toista reunaa maan sisäänkään vain vaakatasoon saamisen takia. Kunhan saan nurmet kaivettua pois ja hiekan tilalle, voi olla, että vähän suoristelen laatikoita. Tai sitten en, kasvaahan kasveja vuorenrinteilläkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikon nosto on tosiaan yksi vaihtoehto mutta vaatinee isomman määrän multaa että järkevästi onnistuu. Oikeastihan siinä kohdalla ei kasva kuin sammalta jonka seassa on harvakseltaan pari ruohotupsua. 😆. Pitänee vähän tuumailla kunhan siihen pisteeseen pääsen että saan mittailtua ja aseteltua lavoja pikalleen että mikä parhaalta vaihtoehdolta näyttäisi.

   Poista
 2. Meillä on samat puuhat edessä käy kurkkaamassa meidän visio tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä näyttääkin olevan astetta isompi projekti. Tämäkin läntti kun jo tuntuu vievän aika monta työtuntia.

   Poista