tiistai 25. toukokuuta 2021

Kadonneista oppia -haaste

Hiidenkiven Minna ystävällisesti haastoi minut jo tovi sitten pohtimaan kadonneiden kasvien kohtaloa. Kaikkea muuta kukkakuvaa ja projektia on nyt riittänyt niin etten ole meinannut saada haasteeseen tartuttua mutta nyt sen viimein teen. Onhan noita kadonneita tässäkin puutarhassa riittänyt. Vanhempina esimerkkeinä useampi kärhö, Piilu ja Multiblue olivat ensimmäiset. Eivätkö viihtyneet liian varjoisaksi kokemassaan paikassa vai mikä oli mutta kahden talven jälkeen katosivat. Muutama herkempi kärhö on myös jäänyt nousematta.

Tämä herkempi jalokärhö Maria Sklodowskaj-Curie oli varmaan tuomittu epäonnistumaan. Yritin kuitenkin naapurin rajapenkkiin istuttaa ja kauniit olivat ne muutamat kukat mitä teki. Seuraavana kesänä nousi vielä mutta sittemmin ei ole näkynyt. Taitaa olla vaan yksinkertaisesti liian arka tälle vyöhykkeelle. En tiedä eikö istutussyvyyskään riittänyt.

Jalokärhöt Innocent Blush ja Diamond Ball saivat myös yrityksen. Tässä etupihan syreenipuu juuri tyvestään erottuu. Istutettu samana kesänä kuin kukkapenkin laajennus tehtiin. En usko ainakaan istutussyvyydestä olleen kiinni elleivät jo liiankin syvälle kokeneet joutuneensa kun päätyivät lopulta vielä korotetun multatilan alle. Turhan herkkiä kai tänne pihaan.

Ihan hyvissä voimin pääsivät penkin suojiin kun syksyllä 2018 penkin laajennus valmistui. Ei vaan kelvannut.

Kurjenpolvia on ollut myös monia. Harmaakurjenpolvi Ballerina kukki näin hienosti vielä viime vuonna. Vaan eipä noussut enää tänä keväänä. Tämä oli jo toinen yritys saada pihassa kasvamaan mutta ei näytä viihtyvän. Tuskin talvimärkyyskään syynä kuolemaan. Enpä keksi missä mättää. Sisaren savisemmassa pihassa ei myöskään ole pärjännyt joten ei kai kuivuuteenkaan kuole.

Ballerinan kanssa verikurjenpolvi Elke. Tämän kanssa myös toinen yritys. Tällä erää sujunut paremmin koska eloa on näkynyt. Kovana talvena kuolivat myös nyppykurjenpolvi, espanjankurjenpolvi ja Purple Pillow. Valkoinen verikurjenpolvikaan ei ole pärjännyt.

Nimetön punahattu näyttää myös kuolleen talvella. Näiden talvenkestoa nyt ei luvatakaan erityisen hyväksi joten yllättynyt ei voi olla. Toinen kuitenkin selvisi. Ostan näitä silti kun kukkivat niin hienosti syksyllä ja jos talven selviävät niin aina tyytyväisempi. Varaudun tyynesti myös hankkimaan uusia jos niin ei käy.

Onhan noita liuta muitakin kadonneita mutta sen verran aikaa ettei kuvia löydy. Kaksi alppiruusua olen tappanut selvästi liian kuivaan paikkaan. Levisia ei pärjännyt kivikossa, liian herkkäkö tänne kun ei nyt märkyys ainakaan syynä. Keijunkukkia nyt aina joku kuolee talvella, kuuluu melkein asiaan. Joskus vaan pitää mennä vähän riskillä saadakseen pihalle jotain erikoisempaa kasvamaan. 

Tässä vielä kertauksena mistä on kyse. Puutarhaelon Riitan haaste: Kerro siis, mikä meni pieleen ja miksi. Esimerkkejä voi olla yksi tai useita. Tärkeintä on kerätä huomioita, jotta tänä kesänä meillä menisi paremmin. Haasta kolme seuraavaa. Jätä vastauksestasi kommentti Puutarhaelon huhtikuun Kadonneista oppia -haasteeseen, niin Riitta tietää kerätä kaikki vinkit yhdeksi muistilistaksi.

En nyt haasta erikseen ketään kun en keksi ketä haastaisin. Kaikki aiheeseen innokkaat saavat mieluusti tarttua aiheeseen.

12 kommenttia:

 1. Huomenta! Haastan sinut tekemään blogiisi postauksen lempiblogeistasi! Mieti mitä blogeja luet ja listaa niistä parhaimmat! Me tarvitsemme kesäksi luettavaa!🤍

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä laittaa haasteesi työn alle. 🙂 Vähän laiskasti olen uusia blogeja tässä parhaan puutarhakauden aikana nyt luettavaksi etsinyt.

   Poista
 2. Kärhöjä o menny multaki melekoonen liuta. Punahatut rupes kestämähän talavia, ku kasvatin itte siämenistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuluu vähän harrastukseen että menetyksiä tulee. Harmillista kyllä jos toiveikkaana maahan laittaa mutta seuraava talvi vie. Onpahan jännitystä aina keväisin.

   Poista
 3. Tähän haasteeseen osallistuneiden juttuja on ollut siinä mielessä kiva lukea, että niistä on saanut oivallista vertaistukea. Emme tosiaankaan ole yksin näiden kadonneidemme kanssa.
  Hyvä, että mainitsit Ballerinan. Taisi viime talvi viedä sen minultakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ballerina on ikävän herkkä. Nätti mutta en saa pidettyä hengissä jostain syystä. Onneksi ei muillakaan aina mene istutusten kanssa putkeen.

   Poista
 4. Minulla ei myöskään omassa puutarhassa ole valkokukkaiset jalokärhöt lainkaan menestyneet. Hankitut lajikkeet ovat ilmeisesti olleet liian arkoja puutarhaamme, vai missä lienee syy ollut?
  Kokeilehan punahattujen siemenkasvatusta. Se onnistuu yllättävän hyvin ja omat taimet sopeutuvat ehkä muutoinkin kasvupaikalleen paremmin, kuin ostotaimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan minulla se yksi punahatun siementaimi kasvamassakin, ei saata tänä vuonna kyllä kukkia kun vasta pääsi isompaan ruukkuun. 19.5. postauksessa oli kuvakin siitä jättiläisestä 😆. III-vyöhykkeellä ei aina vaan tahdo aremmat menestyä, aina voi silti kokeilla.

   Poista
 5. Punahattujen kanssa en ole itsekään oikein onnistunut ja joitakin kurjenpolviakin on mennyt, vaikka niiden pitäisi nimenomaan olla kestäviä. Kaikki jalokärhöt sen sijaan ovat porskuttaneet hyvällä menestyksellä, joten en usko, että ne olisivat liian arkoja teille. Tuota 'Maria S. Curieta' minulla ei ole ollut (oikea ihanuus <3), mutta esim. 'Piilu' oli ensimmäisiä kärhöjäni, 'Multi Blue' on myös talvehtinut jo kolme vuotta hyvin. Ehkä sinulla ei ole istutuksessa mennyt kaikki kärhöjen mielen mukaisesti tai sitten niillä ei ollut tarpeeksi iso juuristo ensimmäistä talvea varten...? Hankala jälkikäteen tietää, mikä on ollut syynä jonkun kasvin menetykseen. Toivottavasti jatkossa onnistuisit paremmin niiden kanssa. Hyvää lauantai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noille ensimmäisille kärhöille ei ehkä majapaikka ollut riittävän aurinkoinen vaikkakin syvyyttä oletin riittäväksi. Herkempien kanssa nyt otinkin harkitun riskin joka ei sillä kertaa kannattanut. Onneksi sinulla on mennyt paremmin. Tänä talvena kyllä varsin mukavasti ovat kärhöt nousseet vaikka uusiakin istutin useamman.

   Poista
 6. Minulla on samoja kokemuksia kärhöistä. Osan niistä kärhöistä, jotka olen arvellut kestäviksi olen onnistunut näännyttämään nälkään ja janoon. Mukavaa, kun ehdit lähteä haasteeseen mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva haaste oli. Ei tämä puutarhailu onneksi ole niin vakavaa ja menetyksetkin kuuluvat asiaan etenkin kun lähtee kokeilemaan selviämisen rajoilla olevia kasveja😁

   Poista