keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Kevätkurjenmiekat

Aukesivathan viimein pihani ensimmäiset kevätkurjenmiekat. Kahta laatua toistaiseksi on esiin varmuudella noussut, Sheila Ann Germany ja Painted Lady nähty mutta Pauline pitää vielä jännityksessä. Syreenipenkissä naapurin rajalla eivät kyllä iiriksiä ole silmäni erottaneet, noinkohan ovat hengissäkään.

Kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) Sheila Ann Germany

Oikein ruhtinaalliset kaksi kappaletta

Vielä eilen piilottelivat näin supussa itseään.

Painted lady krookukset vierellään

On nimensä mukaisesti kuin siveltimellä värejä vedetty.

Sikermä kirjokevättähtiä

Tässä vähän useampikin kukka yhdessä sentään.


Silmut jo pullistelevat tarha-alppikärhö (clematis alpina) Pink Swingissä joka keväisin näyttää lähinnä risukasalta.

Etupihalla puistosyreeni Ainolan juurelta löytyikin paitsi krookuksia (Vanguard?) kukassa niin erityisen ilahduttavasti tarhaviinikärhö (clematis viticella) Pernillen pirteä kasvun alku

Pensasaidan juurella King of the Striped -krookukset levittäytyvät. Melkein ainoat jotka tunnistan varmuudella raidoistaan.

Viime kevättä huomattavasti pirteämpi patjarikko on taas enemmän nimensä mukainen.

Kukkia odotettavissa.

Kohtuullisesti ovat etupihalle vuonna 2017 pistokkaista juurruttamani syysmaksaruohot laajentaneet alaansa. Etenkin kun ottaa huomioon ehkä kuivimman kuviteltavissa olevan paikan räystään alla johon aurinkokaan ei juuri paista aamun lyhyttä muutaman tunnin pätkää lukuunottamatta. Kannattaa kokeilla maksaruohoa siis ennakkoluulottomasti vähän varjoisempaankin paikkaan.

Ei niin minkään näköinen mutta silti kovasti ilahduttava pieni toissakeväänä siemenestä kasvattamani päivänliljan alku kavereineen on hengissä terassin penkissä. Omissa siementaimilapsukaisissa on sitä jotain.

Pienen tovin ehdin kaivuuta jatkaa hyötytarhaprojektin kanssa tänään. Huomenna keli on melkoisen ikävä, kylmä ja sateinen jos ei jopa luminen joten en aio yrittääkään pihahommiin. Mutta ensi viikon sääennusteessa on jo toivo paremmasta jopa +20 ylitys on mahdollinen. Kenties tästä jämähtäneestä kevään etenemisestä päästäänkin pikakelauksen puolelle.

5 kommenttia:

 1. Sheila muistuttaa Katharinea, olisin tunnistanu väärin. Hianua, ku rupiaa tulemahan färiä puutarhahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisena ainakin tilasin ja merkitsin tuohon penkkiin istuttaneeni. On noissa monissa paljon samaa näköä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Olisipa tylsä piha tähän aikaan vuodesta jos jättäisi sipulit istuttamatta.

   Poista
 3. Ihania kevään ensimmäisiä. Näitä kevätkurjenmiekkoja minunkin pitää hommata. Minulla on aika vähän sipulikasveja mutta jotain sentään. Narsisseja haluaisin koska peurat kuulemma eivät ole niistä kiinnostuneita mutta kun ne eivät oikein viihdy meillä 🤔

  VastaaPoista