lauantai 8. toukokuuta 2021

Projektia ja sivuprojektia

 Käykö muille niin että yhtä projektia tehdessä ilmenee melkein pakottava tarve aloittaa toinen projekti rinnalle. Niin kävi nytkin. Harvemmin nimittäin tulee tilaisuuksia saada hiekkaa johonkin hyötykäyttöön. Yleensä lähinnä tuskailen mihin saan kaiken suunnitellun istutusalueen kohdalta nousevan hiekan jemmaan. Kylmä keli edelleen hidastaa puutarhan heräilyä mutta onneksi huomenna päästää viimein jo +10 paremmalle puolelle ja ensi viikon +20 myötä silmujenkin uskoisin viimein aukeutuvan puista ja pensaista. Saa nähdä ehtivätkö valkovuokot pihallani kukkaan. Innoissani löysin viimein ensimmäiset nuput. On niitä odotettukin kun ensimmäiset istutin jo toissasyksynä mutta pelkkiä lehtiä tekivät.

Juurakko on selvästi lähtenyt leviämään koska valkovuokon alkuja nousee jo näinkin monta. Ja nuppuja laskin toistakymmentä!

Ja sitten hyötytarhaprojektiin. Päivä meni pitkälti lapioidessa ja kuskatessa multaa sekä hiekkaa eri kohteisiin.

Aamun lähtötilanne. Vielä oli multaa erottelematta hiekasta.

Männyn juuria löytyi ihan kiitettävä määrä.

Varmuudeksi päätin vielä leventää aluetta. Kylläpä ärsyttäisi jos pohjatöiden jälkeen huomaakin että yksi rivi laattoja ei mahdukaan paikalleen.

Sommittelin reunasta nostettuja nurmipaakkuja tasaamaan matalampaa reunaa. En nyt tiedä jäävätkö tuohon mutta olkoon nyt ainakin sen aikaa kun laatat saan ladottua ja päätän sitten viimeistelyn kohtalon.

Sitten alkoikin sivuprojekti.

Tämä sadevesikaivon ränsistynyt istutusalue kun oli suuniteltu laittaa uusiksi.

Ja muistissani oli viime kesältä norjanangervon siirtoprojektissa jo todettu iso määrä hiekkaa ja onnettoman pieni määrä multaa.

Hiekkaan kun ei voi istuttaa niin tietää kaivuuhommia. Ja hiekalle pitää löytää sijoituskohde.

Mikäs sen parempi paikka hiekalle kuin jemmaan laatoituksen alle.

Monta kottikärryllistä sitä kuskasinkin. Onneksi ei montaa metriä tällä kertaa tarvinnut kärrätä. Tuossa olisikin nyt jo suodatinkangasta vaille valmis soran kuljetus seuraavana vaiheena.

Pallotuijan juurakko oli sen verran jäässä ettei sitä vielä tuosta saatu kokonaan ylös. On nyt männystä taljojen varassa roikkumassa ja sulamassa tovin. Hiekkaa kuitenkin sain kaivettua hyvän määrän pois. Tuohon sopii vielä luumupuu siirtää ja jokin pensas ja perennaa kaveriksi

Vielä viime kesän syreenipenkin perustamisesta syntynyt hiekkaläjäkin pääsi hyötytarhan pohjalle.

Syksyllä yhdelle pensaalle kaavailtu paikka on ”vähän” laajentunut näiden projektien myötä.

Ja jatkeeksi tuli vielä yhdelle isommalle pensaalle paikka.

Johonkin ne nurmen juuripaakut piti saada joten kasasin tuohon ja vähän huonompi multa mihin väkisin sekoittui hiekkaa pääsi läjän päälle.

Näin ne projektit sitten laajenevat. Tyytyväinen olo kuitenkin että tajusin ajoissa tuon hiekka-asian. Kymmentä kuormaa hiekkaa olisi ollut hivenen haastavaa saada yhtään mihinkään järkevään paikkaan pihalla. Säästyy ostosoraakin samalla. Mutta on taas rankkaa tämä puutarhailu.

3 kommenttia:

 1. Ihania kevätkukkia oli tuossa edellisessä postauksessa. En ole ehtinyt muutamaan päivään blogeissa pyöriä, niin pitää lukea kerralla useampi postaus :D
  Hyvin edistyy kasvimaakin. Minä sanoisin tuota jo järkeväksi työn määrän minimoinniksi enkä projektista toiseen poukkoiluksi. Jos yhdessä paikassa kaivataan hiekkaa, jota pitäisi saada toisesta kohdasta pois, niin tokihan projektit on järkevää yhdistää. Minä hautaisin vielä ylimääräisiä nurmituppaita tuohon sadevesikaivopenkin pohjalle. Ne maatuvat sinne parissa vuodessa hyväksi mullaksi.
  Voi, kun meilläkin olisi kohta, josta saisi kaivettua puhdasta hiekkaa! Täällä tulee puolessa pihasta vastaan kivinen savi ja loppuosassa kivistä punaruskeaa hiekka-savi-multa-puunjuurisotkua. Onneksi edelliset asukkaat ovat aikanaan tilanneet oikeasti paksun kerroksen kunnon multaa, niin saa ihan kunnon kasvualustat uusille kukkapenkeille.
  Hyvää äitienpäivää! Sujuuko se teilläkin puutarhatöissä? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelmansa eri pihoissa. Toisilla savi ja toisilla ylenpalttinen hiekka. Olisipa kätevää jos voisi helposti vaan vaihtaa pihojen maa-aineksia keskenään niin saisi sopivan sekoituksen 😁. Äitienpäivälounasta ja kahvitkin tiedossa mutta tokihan puutarhahommiinkin on ehdittävä. Kaivoin viimein laatikoistaan Viherlandian kasvit ja saivat jo valmistelevan kastelun. Pääsevät tänään maahan. Hyvää äitienpäivää!

   Poista