maanantai 13. heinäkuuta 2020

Jälleen yksi istutusprojekti

Naapurin rajan alue on kummitellut istutusalueena mielessä jo vuosia. Eilen päätin ottaa härkää sarvista ja ryhtyä toimeen. Paikka on vähintäänkin haasteellinen. Toisella puolella poppeli vai mikä puu onkaan ja toisella laidalla koivurykelmä. Ja nuo puuthan on niin miehelle mieluisia että ehdottamani kaataminen ei tule kyseeseen. Noh, sen suhteen keskustelu jatkuu. Eli luvassa puiden juuria.
Tämän vallan upeasti verkolla suojatun kirsikan takana siintää rinnepenkin yläpuolinen nurmikkoalue joka on nyt työn alla.

Kaivuuhommissa ei riittänyt lapio. Juurten katkomiseen olen kätevimmiksi todennut oksaleikkurit. Lidlin leikkurit ehkä vähän kärsivät multaisten juurten katkomisesta mutta eipä olleet kalliitkaan.

Pikkukoivu sentään edes lähti ;) Sade jätti eilen hommat alkuvaiheeseen. Kaatosateessa en sentään kaivaa viitsinyt. Ihan niin intohimoisesti en näitä puutarhahommia sentään  tee.

Kuoppa vaan kasvoi, samoin juurten läjä.

Pintanurmet ravistelin ja heitin vakisaaviin puutarhakompostiin siirrettäväksi.

Välissä kävin ostamassa juurimattoa. En oikein usko realistisesti kasvien pärjäämiseen ilmankaan tuo juurakkomäärä ja erityisesti vierustan koivut huomioiden. Joten kuopat piti kaivaa ensin tyhjäksi ennen kuin tuota pääsi asettelemaan. Olispa kiva tehdä joskus kukkapenkki simppelillä  sanomalehtimetodilla kohopenkiksi vaan ei käy tässä pihassa.

Kyynärvarren paksuinen juuri keskellä pakotti tekemään erilliset kuopat. Noihin kuoppiin kaavailen kahta kärhöä. Melkoisen syvän montun kaivoin ja toivon että pääsin ilman mittaa toivottuun 60cm multatilan syvyyteen. Saavatpahan kasvurauhan omissa poteroissaan.

Vielä yksi kuoppa lähimmäs kukkapenkkiä. Siihen suunnittelen syreeni Moskovan kaunotarta. Toivottavasti taimen tästä kaupungista löydän. Täytekasvit muilta osin vielä mietinnän alla. Siirtäisinkö niitä parjaamiani keijunkukan siementaimia tuohon ja saa kukkapenkkiin tilaa jollekin kivemmalle? Saavin vieressä kuopasta lapioitu hiekka.

Näkösuojaa naapurin pihalle toiveissa. Kärhöt saisivat kiipeillä oikealla olevia vierekkäisiä puiden runkoja pitkin. Toinenkin puu tarvinnee siis kiipeilyä varten aitaverkkoa ympärillensä.

Taimet puuttuu mutta aloitin jo vähän ympäristön sipistelyä. Olemassa olevan kärhön verkon aluksen kitkin tyhjäksi ja siirsin kaukasianmaksaruohoja. Kunnes kärhö ehkä tuon kohdan joskus peittää.

Ja muutama mehitähti aseteltu ohuen juuriestematon päällä olevan multakerroksen peitteeksi.

Huomenna yritän löytää syreenin ja ostaa lisää multaa. Loma kun alkoi niin ehtii :) . Ihme kyllä tuossa olikin melko paljon hyvää multaa lähes kuoppien täytteeksi asti. Hiekkaa kerrankin vaan pari kottikärryllistä joka jäi viereen odottamaan mietintöä sen sijoituskohteesta.





2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista oli lukea istutuspuuhistas. Näkösuojaa kärhöillä minäkin haaveilen. Kiva oli käydä tutustumassa blogiisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kävit lukemassa ja vielä komentoimassakin :) Toivottavasti kasvejakin kohta saan paikalleen ja pääsee päivittämään niiden kuulumisia.

      Poista