tiistai 14. heinäkuuta 2020

Puolan kasvitilaus

Tunnustaudun kasvien keräilijäksi. Paikallisista puutarhamyymälöistä aika harvoin löytyy mitään omaan pihaan sopivaa. Uusien kasvien valikoimaa googlailen ensin aina hartaasti hankintoja pohtiessani ja kun löydän mieluisan lajin niin sitten alkaa etsintä mistä sen saisin. Minusta onkin tullut aika kokenut kasvien postimyynnistä tilaaja. Tämä kesä on kyllä varmasti ennätysvuosi. Niin monta kasvitilausta on tullut jo tehtyä. V. 2018 tilasin Puolasta e-clematikselta juurikin tämän metodin seurauksena variegata-lehtisen köynnöshortensia Take a Chance ja herttahortensia Burts of Light. Eksyin jälleen samoille sivuille ja sinnehän se tilaus taas lähti. Taimet viipyivät ehkä koronan hiukan hidastamana matkallaan viikon ja saapuivat onneksi hyvässä kunnossa. Taimet oli huolellisesti pakattu ja kaikki ehjiä pitkästä matkastaan huolimatta.

Siinä isommat kasvit. Vasemmalta syyshortensia Early Harry, kärhö (Clematis) Tae, koreaköynnöskuusama (Lonicera periclymenum) Serotina, lyhtykärhö (Clematis texensis) Duchess of Albany ja kärhö Omoshiro.
Vielä pusseissaan 3x kerrottu pikkutalvio (Vinca minor) Plena, rönsytiarella (cordifolia) Brandywine x2 ja Elizabeth Olivier, punahattu (Echinacea )Cheyenne Spirit. Punahatun kukkien väri vaikutti kuvissa varsin vaihtelevalta ja saattaa osoittautua virheostokseksi jos keltaisen ja oranssin sävyt kovin korostuvat pastellisten auringonlaskun sävyjen sijasta.

Uudelle rajan istutusalueelle päädyin siirtämään aidan viereen kolme kappaletta niitä parjaamiani keijunkukkien siementaimia. Niiden viereen tiarellat. Pikkutalvioista kaksi uutta kerrottua istutin tuohon ja siirsin rinnepenkistä kirjavalehtisen variegatan myös. Yksi kerrottu pikkutalvio meni hunajamarjapenkkiin etteivät kaikki munat ole yhdessä korissa ja uhkaisi tulla menetyksiä. Kenties toinen paikka auttaa säilymisessä. Nythän tuohon paistaa aurinko vaikkakin puut varjostavat. Syreeni tulee jatkossa varjostamaan enemmän joten näkisin varjokasvit tuohon kohtaan järkivalinnaksi. Naapurin puoli jää lännen puolelle josta aurinko ei juuri pääse tuohon paistamaan. Kärhöistä Tae vasemmalla ja Omoshiro oikealla. Puuhun maasta lähtien kiinnitin aitaverkkoa kiipeämisalustaksi.

Rönsytiarella Brandywine

Kerrottu pikkutalvio Plena kukkisi sinisin kukin

Rönsytiarella Elizabeth Olivier

Syyshortensia Early Harry (Vai japaninhortensia?) saapui kukkivana ja varsin isona taimena. Istutin sen aiemman norjanangervon paikalle minkä eilisiltana hikoilin tyhjäksi.

Kukat vähän ehkä matkasta kärsineet mutta edelleen nätit.

Rantaan istutin koreaköynnöskuusama Serotinan ja tarhayhtykärhö Duchess of Albanyn. Nähtäväksi jää mitä rannan ehkä talvella purevistakin tuulista pitävät. Toivon tietenkin että tuossa alkaisivat viihtyä. Tarhalyhtykärhö olisi ehkä vähän kestävämpi kuin nuo muut kärhöhankinnat joten siksi se päätyi tuohon.

Serotina kukkii.

Näiden lisäksi haketin läjän oksia oksasilppurilla ja seuloin isompia kiviä pois kaivuuhommista tulleen hiekan joukosta. Hiekka odottaa kottikärryissä siirtoa rantaamme pohjan täytteeksi. Uupumus iski jo kaiken työmäärän jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti