keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Laukkoja ja muuta etupihan penkissä

Eilen olikin ihan myrsky. Satoi ja tuuli niin että puut rannassa heiluivat. Onneksi meidän pihassa säästyttiin myrkyvahingoilta. Toinen riipputuoli kaatui tuulessa mutta onneksi ei lasikaiteen päälle osunut vaan terassin puolelle. Pionien terälehtiä oli tänään maa kukkapenkin vieressä paljon ja poika innokkaasti keräsi niitä kuorma-autonsa lastiksi ja kuskattiin kompostiin. Onneksi on pikku puutarha-apulainen <3. Kaikkia kukkia ei sentään myräkkä vienyt. Isommat laukat alkavat olla auenneet. Selvisikin kymmenen vuotta ilman ainuttakaan laukkaa mutta viime syksynä päätin viimein kokeilla niiden reilu 500 sipulin joukossa mitä parin hiljaisemman vuoden jälkeen maahan kaivoin.

Kyläkurjenpolvi Dark Reiter kukassa, melko vaaleansiniseen taittavat liilat kukat.

Idänunikkojen  siemenkodatkin ovat melko koristeellisia. Kukinta meni vaan harmillisen nopeasti viikossa ohi ja varret retkottavat ikävästi maata pitkin. Taustalla pioni Bowl of Beauty. 

Nimettömäksi jäävä korkeampi laukka taisi olla Lidlin hankintoja. Kaverinaan pioni Festiva Maxima ja kerrottu idänkurjenpolvi.

Keijunkukan hento vaalea kukinto

Pinkki keijunkukka (heuchera) Silver Gumdropin kukinto. Jotenkin herkän kauniita.

Laukka ja pioni Karl Lagerstedt
Laukka ja pioni G F Hemerick.

 Keijunkukat Silver Gumdrop hopeasta vaaleaanpunaiseen värittynein lehdin sekä punaisin laikuin värittyneet keijunkukka Midnight Rosen lehdet.

Peittokurjenpolvi Cambridge saa kontrastia tummemmista keijunkukan siementaimien lehdistä. Metsänrajan penkistä huomaa miten erilainen perimä noilla keijunkukilla onkaan, lehdet melko samanväriset mutta kukkia näkyy punaisista valkosävyisiin.

Takapihan rinnepenkissä näkyi jo neljässä päivänliljassa nousevat kukkanuput. Kukkia siis luvassa kun malttaa olla nykimättä. Pari kertaa olen varomattomasti onnistunut katkaisemaan kukkanupun kitkentähommissa vahingossa huiskaisemalla, ovat nimittäin yllättävän rapsakasti poikki meneviä. Muiden penkkien kasvu on aina alkukeväästä lähtien vähän myöhemmässä varjoisampien olosuhteiden vuoksi joten muualla ei vielä nuppu-uutisia.

Syksyn sipulitilauksenkin tein jo tänä vuonna ajoissa Eurobulbsilta eilen johon mukaan tuli muutama valkovuokko lisää. Tulppaaneja 160 kpl, laukkoja ja helmililjoja mm. Narsisseja ei nyt tilauksessa ollutkaan. Syksylle luvassa taas istutettavaa, nyt vain alle 300 sipulia mutta ehtiihän noita vielä hamstrata lisää ;) Luotan Lidlin sipulivalikoimaan tänäkin vuonna täydennyksenä. Perennatilauskin lähti, siitä enemmän kun saapuvat. Jaa, miten niin meinaa muka lähteä lapasesta nämä hankinnat?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti