lauantai 18. heinäkuuta 2020

Keijunkukilla (ja sukulaisilla) väriä

Keijunkukat (heuchera) ovat suosikkejani lehtiperennoista. Ainoa miinus on kylläkin vaihteleva talvenkesto. Oma periaate puutarhanhoidossa on ollut (ehkä syksyllä kieltämättä iskee ihan laiskuus) etten talvisuojauksia ala kuitenkaan laittaa. Pärjäävät jos pärjäävät ja uusia kiinnostavia kasveja tulee joka vuosi. Monen keijunkukan kukinto on varsin vaatimaton, ettei jopa rumakin vihreä törö lehtien keskeltä nousten. Muutama lajike silti ilahduttaa pirteillä pinkeillä kukillaan. Kartutin kevään ja kesän mittaan lajikirjoa muutamalla uudellakin tuttavuudella. Tässä kuvakavalkadia. Useimmat tunnistan varmasti. Kysymysmerkein jäivät väreiltään niin lähekkäiset että on vaikeaa tietää varmasti mikä on mikä. Kasveista nimilistoja kyllä pidän mutta en ole nimikylttejä tai istutuskarttoja jaksanut väsätä.

Sugar Berry? 

Sugar Frosting 

Nimetön samasta joukosta Midnight Rosen kanssa ostettu, joku värimuunnos? 

Spellbound? 

Midnight Rose 

Wild Rose? 

Plum Royale?

Forever Purple (oikealla) 

Milan 

Silver Gumdrop

 Mint Frost

Marmalade (on muuten kestänyt jo vuosia pihallani mutta ei valitettavasti omia suosikkejani), takana haltiankukka (heucherella) Autumn Shades

Nimetön ostos, kellään tietoa?

Berry Smoothie

Dale’s Strain 

Silver Dollar

Lime Marmalade

Haltiankukka (heucherella) Solar Eclipse

Onhan noita muutama päässyt kertymään. Oi kun selviäisivät ensi talvesta viimeisintä paremmin. Jos ei muuta jaksa tehdä niin pitää ainakin pyrkiä varmistamaan että lehtimättäät eivät ole syksyn tullen liian ylhäällä maan pinnasta.


4 kommenttia:

  1. Oi, hieno kokoelma erilaisia keijunkukkia! Itselläni on selvinnyt tarhakeijunkukka 'Hans' lähes mistä tahansa hienosti. Korallikeijunkukka kärsi viime talvesta, mutta muuten on ollut melko luotettava kasvi. Purppurakeijunkukka 'Palace Purple' on kituutellut juuri ja juuri hengissä monta vuotta. Siirsin sen taas viime kesänä eri paikkaan ja jaoin sen samalla kahdeksi palaseksi, jotta olisi edes kaksi tainta kokeilemassa kasvamista. Kumpikin sai paksulti puunlehtiä suojakseen ja nyt ovat melko hyvässä kasvussa. Minikokoisia kylläkin, mutta paremmin hengissä kuin yhtenäkään kesänä tätä ennen. Ehkä kolmas paikanvaihdos toden sanoi! Uskaltauduin nyt kokeilemaan haltiankukkaakin. Mieli tekisi istuttaa enemmänkin keijun- ja haltiankukkia, mutta en ole uskaltanut niiden heikon talvenkestävyyden takia. Ehkä ensi kesänä kokeilen taas ostaa yhden uuden, jos nämä entiset selviävät hengissä talven yli. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvästikään talvimärkyydestä eivät pidä. Viime talvi oli aika huono. Itsellä kohopenkit ja hiekkapitoinen maa joten kaiketi siltä osin optimaaliset olot. Vähän varakappaleita olenkin nyt alkanut juurruttaa keväisin ( olkoonkin ettei ehkä teknisesti sallittua mutta omiin tarpeisiin vaan tulevat joten en ole huonoa omaatuntoa pitänyt) niin olisi kuolleiden tilalle laittaa taimet. Aika monin on kuitenkin useamman vuoden jo pihassa jaksanut elellä jollain lukumäärällä.

      Poista
  2. Onpa sinulla paljon kauniita keijunkukkia. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni keräilymeininki tullut noihin 😅. Voi sitten keväällä kirota jos menetyksiä enemmän. Ovat koko kesän nättejä ilman kukkiakin niin mikäs sen kivempaa.

      Poista