tiistai 30. kesäkuuta 2020

Pihan hyötykasvit

Kukkivia perennoja on kiva katsella. On silti kiva saada omasta pihasta myös syötävää. Poika on innokas syömään marjoja ja hedelmiä joten sadolle on käyttöä. Itselle ja miehellekin toki maistuvat. Suurin osa lajikkeista on vähemmän perinteisiä. Tässä esittelyä mitä syötävää meidän pihalla kasvaa.

Raparperipuska tuntuu viihtyvän tuossa aurinkoisella paikallaan. Sain silloiselta naapurilta useampi vuosi sitten jakopalan joka on kasvanut valtavaksi puskaksi. Käyttö ei kyllä vastaa laisinkaan sadon määrää. Häpeäkseni tunnustettava että iso osa varsista jää joka vuosi käyttämättä. Tyytyväisenä lahjoitan halukkaille ottajille.

Samassa penkissä kasvaa kääpiöivä omenapuu ja viime kesän alehankinta keltaluumu Laatokan helmi (oikealla). Luumu ei tehnyt vielä yhtään kukkaa mutta sen verran kärsi viime loppukesän helteistä istutuksen jälkeen että lehtensä kellastutti ja pudotti ennen aikojaan. Pelkäsin kokonaan kuolevan joten olen kiitollinen jo vihreistä lehdistäkin tänä kesänä. Omenapuu ei kertakaikkiaan tunnu viihtyvän, siirsin sen paikkaakin viime vuonna multavampaan kohtaan kun oli kovin kituvan näköinen. Omenat olisivat ihan hyviä jos joskus niitä tuottaisi. Lahjapuu joten en kovin mielellään sitä poiskaan laittaisi.

Edellisten yläpuolella rinteessä kasvaa myös toinen kääpiöivä omenapuu, edelliskuvassakin taustalla näkyi. Muistelisin että näiden lajikkeet ovat Pekka ja Pirja. Ei tainnut tulla tänä kesänä satoa kummastakaan.

Perinteistäkin perinteisemmät karviaiset. Yksi vihreä ja yksi punainen laatu. Vähän hankalassa paikassa ruohonleikkuun kannalta rinteessä kierrettävinä. Jäänne edellisiltä omistajilta joten lajikkeesta ei pienintäkään tietoa. Mustaviinimarjapensaitakin oli kaksi mutta ne käytön puutteessa hävitettiin. Eivät maistuneet sellaisenaan eikä mehun keittämiseenkään ollut intoa. Kuivuneet marjat roikkuivat keväällä edelleen oksista jos eivät linnuille olleet kelvanneet.

Kirsikka Latvian matala. Tästä on tullut ihan kivasti syömämarjojakin. Maku on ehkä aavistuksen turhan hapan mutta ihan syötäviä ovat kun malttaa antaa kypsyä riittävän pitkään. Tähän III-vyöhykkeelle löytyi huonosti talvenkestävää makeakirsikkaa kun hankintaa tein joten tuohon päädyin kun mitään valtavaksi kasvavaa puuta en halunnut. Marjat kelpaavat linnuille joten pian on viriteltävä taas verkot. Viime kesän verkotuksesta latva vääntyi sivulle joten tälläkin upeat tukiviritykset nyt ;) Juurella kasvaa ahomansikkaa, syötävää tietty sekin.

Pieni mansikkamaa ja vieressä kasvilava. Kasvilavassa on salaatinalkuja sekä uudet hernekylvöt suojaverkon alla kasvamassa. Linnut kun nokkivat edelliset hernekylvöt huolellisesti pois heti kun vihreää pilkisti pintaan. Ainakin ovat itäneet, toivottavasti ehtivät vielä satoakin antaa.


Hunajamarjat Atut ja oikealla viime viikon ostos Vostorg. Atut on reilu vuoden vanha ja ilahduttavan reippaassa kasvussa. Marjojakin tulossa maistiaisiksi. Viime kesänä tuli kokonainen yksi marja joten mausta en osaa vielä isommin kommentoida. Kaiketi mustikkaa muistuttava maku ja väri mutta marjan muoto pitkulainen. Samassa paikassa yritin alkuun vadelmaa ja sitten pensasmustikoita jotka kumpikaan eivät viihtyneet. Kaipasivat varmaan enemmän aurinkoa. Varasto ja kallio siis varjostavat paikkaa joten auringonvalo jää muutamaan tuntiin päivässä. Tässä on myös taimivauvalan sijainti, pistokkaat ja edelleen pikkuruiset esikkojen siementaimet saavat tässä sopivan varjoisan kasvupaikan.

Pensasmustikkapenkki jonka perustin viime kesänä uuteen paikkaansa. Sijaitsevat nyt tonttimme korkeimmalla kohdalla melko aurinkoisella kohdalla. Tuossa oli hyvä kalliosyvennys johon sai paksun multakerroksen mutta vesi ei jää kuitenkaan seisomaan. Reunalla kohoava kallioleikkaus antaa sopivasti hiukan vielä suojaa järven puolelta tulevilta kylmiltä tuulilta. Multa on oikeaa metsämaata minkä siirsin terassin penkin kaivausalueelta. Osa pensaista taitaa ollakin jo nelivuotiaita. Lajit Patriot x2, North Blue, Aino, Jorma. Yhteensä penkissä kasvaa viisi pensasta.

Tuntuvat viihtyvän ja marjaa tulossa ennätyssato.

Raakileita on mukava määrä kypsymässä.

Tämä on vielä yksi bonuspensasmustikka ja taitaa olla takana toinen pienempikin alku itse asiassa. Ilmeisesti siemenestä kasvanut koska luulisin muistavani jos tuohon olisin jotain istuttanut sammalen keskelle. Tänä kesänä kenties marjojakin pääsee mysteeripensaasta maistamaan.

Koriste- ja hyötykasvi kiinanlaikkuköynnös Annikki. Vasemmalla on myös nimetön laikukkaampi poikakaveri pelkässä koristekäytössä samalla auttaen pölytyksessä.

Nämä on istutettu terassin penkkiin viime kesänä ja muutama minikiivin maistiainenkin näkyy olevan tulossa.


Ja rannassa kasvavat vielä 2x marjatuomipihlaja Obelisk. Näkösuoja-aidanteeksi keskellä olevan tummalehtisen purppuraheisiangervon kanssa istutetut tämän kevään taimihankinnat. Pitäisi tulla ihan hyvänmakuisia marjojakin jatkossa kunhan tuosta kasvavat. Mikäli linnut eivät ehdi ensin.

Nämä kun kaikki kasvavat satoikään niin luulisi ettei ole paljoa tarvetta kaupasta marjoja ostaa loppukesästä. Ehkä pakastimeenkin pitää vielä raivata tilaa. Tulisi taas tarvetta sille saunarakennukselle johon voisi vaikka pienen lisäpakastimenkin laittaa kun sisälle ei mahdu.

Ja kauniisti kiitoksia blogissa kommentoimassa käyneille. Hitaalla käynyt reagointi kun en tajunnut käydä tutkailemassa kommenttiosiota. Itselleen kun on koko talven ja kevään kirjoitellut melkein ilman lukijoita niin ei ole kommenttejakaan tullut. Nyt on asetukset kunnossa ja sähköpostikin muistuttelee jos joku kävijä kommentoidakin jaksaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti